Bauknecht Stuttgart 1609 lekt bij doseerbak

Lmate

  • #1
Hallo,

mijn wasmachine Bauknecht Stuttgart 1609 (service nr 8583 514 12000) lekt sinds gisteren bij het doseerbakje. Ik dacht eerst dat het kanaal van het bakje naar de trommel verstopt was, maar dat is niet zo.

ik heb het doseervakje eruitgehaald, en met een plantengieter een halve liter water naar binnen gegoten. Dan zie ik dat het waterpeil steigt, en dus na een tijdje overstroomt. Maar als ik de deur op een kier zet, dan stroomt het water er wel met een noodgang doorheen, dan is er niets aan de hand. Ik zie echter geen probleem (beknelling of zoiets) op de plek waar de deur tegen de uitgang van het kanaal drukt. Kan het nog iets met verstopte luchttoevoer te maken hebben? (ik gok maar iets).

Wat is trouwens het 'stoomstrijkijzerachtige' geluid wat uit dat bakje omhoog komt tijdens het stromen van het water?

Overigens krijg ik geen foutcode van de machine, die gaat gewoon door. Ik zou een was kunnen doen als ik bij de machine blijf zitten, en hem af en toe op pauze zet zodra het bakje overstroomt.

Leon
 

Lmate

  • #2
Een kleine aanvulling: ik schreef al dat er een groot verschil is met dichte deur en met open deur. Het valt me nu op dat ik bij het dichtdoen van de deur (de machine staat verder uit, en zonder dat er water stroomt) een soort van licht borrelend geluid uit het doseervak hoor komen, toch een beetje alsof lucht door een te nauw kanaal stroomt. Kan een dichte trommel een tegendruk opbouwen wat net het verschil maakt?

ik lees veel berichten over vieze leidingen, dit is wel het gedeelte waar de wasmiddelen en wasverzachter iedere keer doorheen gaan, en ook altijd met koud water. Zal in ieder geval proberen het met soda schoon te maken (inweken lukt alleen niet omdat het water meteen doorstroomt)
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Waarschijnlijk is de slang van de zeepbak naar de kuip (gedeeltelijk) verstopt, doorspoelen helpt meestal niet, het beste is hem er even uit halen en dan schoon te maken.
 

Lmate

  • #4
In deze machine zit een hard plastic buisje van zeepbak naar trommel met een paar kronkels (lijkt een beetje op een sifon), het kostte me een half uurtje om die eruit te krijgen (heb geen service manual, en doe dit niet dagelijks), maar het probleem is opgelost.

Er zat ook nog een andere slang, van de achterkant van het doseerbakje (helemaal bovenin, dus misschien voor lucht ipv water) gaat die naar de bovenkant van de trommel, daar zat ook een boel troep in,

de rare geluiden zijn ook verdwenen,

bedankt voor de tip (achteraf gezien wel logisch eigenlijk)
 

Lmate

  • #5
De eerste was ging goed, de 2e al minder, bij de 3e was het probleem weer terug, terwijl het plastic buisje schoon is. Er zit een sifon in dat buisje (zal ook wel een reden hebben?), dat geeft wat borrelgeluiden als ik de deur sluit, dan wordt het water even omhoog gedrukt.

Kan dit probleem dan toch met luchtinlaat te maken hebben? Is zoiets bekend van andere machines?

Er zitten nog 2 andere verbindingen aan dat doseerbakje, ik weet niet waar die toe dienen, staat zoiets in een service manual uitgelegd? En zo ja, kan ik zo'n manual ergens vinden?

Leon
 

Lmate

  • #6
Nou, nu doet ie het echt.

Het is wel een beetje een monoloog geworden, maar misschien heeft iemand er later nog wat aan, dus ik schrijf maar weer even op wat ik gedaan heb:

het zat hem dan toch in de slang die van de bovenkant van de trommel naar de bovenkant van het doseerbakje loopt. Dat is een flexibele ribbelslang, om de bewegingen van de trommel op te vangen. In die ribbels hadden zich vooral kledingvezels opgehoopt, gemengd met zeep, en later is dat verder dichtgeslibd (wellicht alleen bij het centrifugeren dat er iets door die slang loopt). Toen ik hem onder de kraan hield kwam er helemaal geen water meer doorheen. Nu schoongemaakt, en alles gaat weer als vanouds. Het had dan toch met luchttoevoer te maken, met een dichte trommel, in combinatie misschien met die sifon, kon het water er niet snel genoeg doorheen.

Leon
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu