Badkamerplafond en schimmel

Herre

  • #1
Onze badkamerplafond is gestuced en heeft, zeker in de hoeken, zwarte schimmel. Ook al haal je het weg met chemicaliën (chloor) en schilder je daarna met anti-schimmel verf, de schimmel komt terug ook al ventileer je je rot (raam open + ventilator).

De vloer wordt en de muren zijn opnieuw betegeld en wel tot 11,5 cm onder het plafond. Voorheen was dat tot zo'n 1,5 meter hoog. Boven de gestukte plafond is een luchtlaag en om de 60 cm. balken + dakhout van het platte dak.

De reden van de aanwezigheid van schimmel in de badkamer is volgens mij dat de warme lucht condenseert tegen het koudere gestukte plafond.

Een vriend van mij heeft precies hetzelfde euvel maar heeft zijn betegeling tot ongeveer 1,5 meter hoogte vanaf de vloer. Zijn badkamer plafond is van ongeïsoleerd beton.

Mijn vragen zijn:
  1. Bij onze badkamer komt op ± 16 cm. vanaf het origineel plafond een verlaagd zwevend plafond van aluminium panelen.
    Zal dan de luchtbuffer tussen deze aluminium palfond en het originele plafond voldoende zijn om condensatie, op het originele gestuucde plafond, te voorkomen? Iemand ervaring hierin?
    Ik kan nu nog makkelijk bij het originele plafond komen en na het installeren van het zwevend plafond wordt het lastiger!
  2. Indien er isolatiemateriaal geadviseerd wordt kan dan iemand mij zeggen welke type (merken - mogen niet genoemd worden) en wat moet dan de minimale dikte zijn?
  3. Wat kan mijn vriend het beste doen, isoleren van het plafond of....?
  4. Gelijk 2.
Graag hoor ik de ervaringen /adviezen.
 

Chathanky

  • #2
De kans is dat er bij de randen van je plafond een koudebrug zit.
Ondanks goed ventileren zal je dit probleem niet wegkrijgen.

Mijn gevoel is dat dit ook de grens is naar je buitenmuur.

Je oude situatie had het voordeel dat de vochtige lucht kon worden geabsorbeert in de gestukte muur, nu het betegelt is is de vochtbelasting ook groter geworden.

Bij verkeert isoleren kan het erger worden, bij goed isoleren beter.

De aansluiting van het verlaagde plafond naar de muur kan dit probleem veroorzaken, de alu strip kan de koudebrug vormen.

Voor een goed oordeel zou je meer details van de aansluiting, dak, lokatie waar de badkamer staat en waar de wanden aansluiten moeten aangevev
 

Herre

  • #3
Er is nog geen zwevend aluminium plafond geinstalleerd.

Gevraagde informatie: Plafond is een stuuclaag van enkele centimeters dik dan een luchtspouw van ± 17 cm. en dan vuren dakbeschot. Dak wordt gedragen door houten balken die om de 60 cm. lopen en op de stenen muren rusten.

De schimmel zat voornamelijk in alle plafondhoeken van de badkamer, misschien iets meer in de hoeken die aansloten op de korte badkamer buitenmuur (mogelijk door meer opeenhoping van vochtige warme lucht?)

Ik begrijp dat met bijna geen gestucde badkamer muur meer dat je dan meer warmere vochtige lucht hebt af te voeren dan voordat de muren zo hoog betegeld waren. Om die reden koop ik ook een grotere capaciteit ventilator.

Kunt u mij dan s.v.p. wel zeggen hoe ik dan wel goed moet isoleren om minder problemen te krijgen?

Maar mijn vraag is allereerst of isolatie van de gestuucde plafond überhaupt nooodzakelijk zal zijn voordat je een zwevende aluminium plafond installeerd.
Zelf denk ik dat omdat je een zwevende aluminium plafond installeerd onder het originele gestucde plafond dat deze luchtlaag tussen deze 2 plafonds al beoorlijk isoleert. De grote vraag is zal dit voldoende zijn of kan je al, door ervaring/kennis, bij voorbaat zeggen dat isolatie (goed isoleren) niet of wel noodzakelijk zal zijn??
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Alleen ventilatie helpt niet tegen condensatie omdat dit ontstaat door neerslag van vocht op koude(re) plaatsen.

Een ruimte waar veel condens ontstaat moet verwarmd worden om schimmel te voorkomen, een plafond wordt hierdoor minder gevoelig voor condens.

De ruimte tussen de twee plafonds kunt u isoleren met een hardschuim isolatieplaat, zorg dat de naden goed afgedicht zijn met purschuim of met kit.
 

Chathanky

  • #5
Dat de schimmel meer in de hoeken zit komt waarschijnlijk omdat de aansluitende muren rechtstreeks in contact staan met de buitenmuur.
Dit geeft dan de meeste kou van buiten door waardoor op die plaatsen vochtproblemen onstaan, de wand die aan de buitenmuur grenst is waarschijnlijk in spouw en staat niet in direct contact waardoor alleen de hoeken de koudebrug vormt. door meer te stoken maak je de temperatuursverschil groter en zal het probleem niet oplossen.
Ventileren helpt deels mee om het probleem te verminderen.

Het isoleren onder een plat dak onder een bitumen laag geeft problemen, zeker in een vochtige ruimte. Als je onder het stucplafond isoleert en weer een verlaagd plafond aanbrengt hoopt zich het vocht op en kan niet weg, in ieder geval niet snel genoeg. Het probleem wordt in de loop de tijd erger.

De enige manier om dit te voorkomen is onder de isolatie een hermetisch gesloten dampscherm te plaatsen. Er mag geen enkele luchtlek aanwezig zijn. dit is haast niet te doen, denk aan de doorvoeren van verlichting, ventilatiekanaal, leidingen.

En waarborg ventilatie tussen dakbeschot en verlaagt plafond om de opgesloten vocht weg te ventileren.

Ik heb dit zelf aan de hand gehad, eerst hoe het niet moest (erfenis van de vorige bewoners). Dakbeschot was weggerot. en later uitgevoerd zoals ik eerder aangaf. Dit zit zo`n 4 jaar zonder problemen.

Het probleem met de hoeken die heb je niet zo 123 opgelost ben ik bang voor.

Misschien als de tegels tot aan het plafond lopen. Dan heeft het niet zo`n ideale voedingsbodem om te groeien. Te vochtig stuc houd het vocht langer vast dan een geglazuurde tegel.
 

Willem.S

Specialist Hout/Bouw
  • #6
Heb er zo op het eerste gezicht ook niet echt een oplossing voor,

Het enige wat ik nog kan bedenken, is; dat het vocht nergens heen kan omdat alles afgesloten of verzadigd is.

Is de buitengevel betimmerd? Verzadigd met vocht?
Als de buitengevel "lek" of dicht is, kan deze dus vocht vasthouden.

Verder hebben chathanky en jan alles al gezegd, dacht ik.

w.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu