Badkamerarmatuur mbv VMvL kabel aansluiten op lasdoos

Sjaak Timmer

  • #1
De volgende kwestie heb ik onder handen:
Ik wil een badkamerarmatuur mbv 3-aderige VMvL kabel (1mm2) aansluiten op een nabijgelegen lasdoos op zolder, dus op de reeds aanwezige VD bedrading t.b.v. overige badkamerverlichting. Ik heb begrepen dat dat op zich wel is toegestaan, mits gebruik wordt gemaakt van zgn adereindhulsjes. Nu heb ik de volgende vragen:
- Moet ik de draden aansluiten op de reeds aanwezige lasklemmen of moet/kan ik een kroonsteentje gebruiken?
- Ik kan de draad slechts moeilijk wegwerken. 5/8 buis in de halfsteense muur frezen is geen optie. Mag ik een dergelijke draad rechtstreeks in de wandafwerking "wegstuccen" of is installatiebuis een voorschrift?
Bij voorbaat dank voor eventuele reacties.
 

Xr8

  • #2
Je hebt tegenwoordig ook speciale lasklemmen waarin je zowel VD draad als soepel draad kunt klemmen. Je zet in deze klemmen elke ader apart handmatig vast. Werkt prima en je bent ook geen adereindhulzen nodig.

Zijn lichtgrijze klemmen van Wago.

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
VMVL mag je niet wegwerken in een stuclaag.
 

Sjaak Timmer

  • #4
Dank voor de reactie. Ik heb inmiddels ook vanuit andere bronnen vernomen dat er speciale lasklemmen bestaan voor mijn specifieke geval. Inmiddels heb ik echter adereindhulsjes in huis gehaald, dus ga ik dat in eerste instantie proberen.
Voor wat betreft het wegsmeren van de VMvL-kabel: welk alternatief is er? De bouwmuur / scheidingsmuur met de buren is halfsteens en behoorlijk gammel (arbeidershuisje van ca. 1900 - goedkoop gemetseld met halfbakken specie). 5/8 buis infrezen durf ik eigenlijk niet aan. Bestaat er misschien dunnere installatiebuis? Er hoeft tenslotte maar een dunne kabel doorheen worden getrokken.
En verder: Wat is eigenlijk het praktische bezwaar tegen het wegsmeren van de kabel? Er komt een 8W TL-lampje aan te hangen. Weerstand/warmteontwikkeling en dus barsten van stucwerk? De ruimte tussen het armatuur het het plafond bedraagt hooguit 20 cm. Ik wil eigenlijk weten of het werkelijk gevaarlijk is om het zo te doen zoals ik heb beschreven en wat de gevaren dan zijn.
Alvast bedankt, Sjaak.
 

Xr8

  • #5
Bezwaar is dat het niet mag. Als je het niet aandurft om een 5/8 buisje in een muur te frezen, durf je dan überhaupt wel in de woning te wonen?

Er bestaat bij mijn weten wel dunnere buis maar heb het zelf nooit gebruikt. 5/8 is het meest gebruikt.

Succes.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #6
Zoals ik uit andere topics van dit forum begreep is het best toegestaan om kabel zonder buis onder een stuuclaag te leggen. Alleen mag dat dan geen soepele leiding zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Nee, het mag als de kabel daarvoor geschikt is en op de juiste manier beveiligt.
Of de kabel soepel is maakt niet uit.
 

Sjaak Timmer

  • #8
Beste mensen, Ik weet dat er een heleboel regels zijn. Ik werk zelf ook in de bouw, net als velen van jullie. Maar soms moet je improviseren en de regels een beetje buigen, aangezien de betreffende woning vooroorlogs is en niet is gebouwd volgens allerlei NEN-richtlijnen, moet ik gewoon iets verzinnen om het probleem op te lossen. De vraag is met name of het praktisch mogelijk is om een dergelijke snoer weg te smeren in een stuclaag, of fikt de tent werkelijk af als ik het zo uitvoer?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Punt is niet of het affikt, het punt is wat er gebeurt als het afgefikt is.
Want dan blijkt dat ook jouw woning gewoon aan de nen moet voldoen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #10
Headhunter, Misschien is TS ermee geholpen als je hier een kabeltype noemt die wel mag worden weggewerk onder stuuc.
 

Monteur Bert

  • #11
Een kabel -verplaatsbaar of niet- mag niet in de stucklaag worden weggewerkt.
En 20 cm. onder het plafond? Is dat niet onder handbereik en mag dat wel zondermeer in een badkamer?
Misschien is het zelfs in de natte zone dus bereikbaar vanuit de douchruimte? En dan heb je toch ook te maken met een koppeling met het CAP? Maar dat is voer voor de Googelaars onder ons. Succes, Bert.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #12
Ik zie bij de TS, "bijna duitsland"onder zijn naam staan.

Betreft deze vraag op een woning in nederland, of in duitsland ?

Want ik kan me nog herrinneren, dat in de tijd dat ik in duitsland werkzaam was, ook alle elektra draden gewoon zonder buis op de muren gelijmd / geklemd werden, en dan gewoon over gestuct werden.
Ook is dat zo recentelijk nog gedaan door de aannemer, bij mijn kennissen die in duitsland wonen.
 

Pompiedompie

  • #13
Bert, ik ben qua regelgeving ook niet helemaal up- to date, maar ik denk dat jij een hele berg stof moet ruimen. Mits de juiste kabel is het toegestaan. Of het wijs of verstandig is, dat is een ander paar mouwen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #14
Ik dacht ook elders in dit forum al gelezen te hebben dat kabel onder stuuc in principe wel mag.

Het zijn natuurlijk geen losse draden die er in Duitsland voor gebruikt worden, maar ronde of platte kabel. Dat met die losse draden in buizen kende ik voordat ik naar Nederland kwam alleen maar uit het huis van mijn oma. Al in de jaren zeventig of eerder is men ervan afgestapt en wordt er in woonhuizen alleen nog communicatie- en antenneleiding in buizen gelegd. Het aantal woningbranden is voor zover ik weet hierdoor niet toegenomen.
 

Sjaak Timmer

  • #15
Dank aan iedereen die een "opbouwende" bijdrage aan mijn vraag heeft geleverd. Met name op basis van de info over de werkwijze in Duitsland ben ik overgegaan tot het in de stuclaag wegsmeren van de 3-aderige 1mm2 kabel. Stom eigenlijk ... had ik ook op kunnen komen aangezien ikzelf 15 jaar geleden in Berlijn meeraderige platte kabels over vuilmetselwerk heb aangelegd, wat later werd gestuct.

En als mijn huis affikt, dan is Headhunter (na de buren en de brandweer) de eerste die het te horen krijgt :wink:

Overigens: mijn huis staat wel dichtbij maar niet in Duitsland ... Nijmegen is de locatie.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #16
Ik bedoelde niet dat je die lampensnoer van jou in de stuuclaag moest wegwerken. Ik hoop dat je tenminste geen scherpe bochten hebt gemaakt.
 

Xr8

  • #17
Helaas zijn de regels in Duitsland niet in Nederland van toepassing. Echter de gehele strekking van het verhaal is dat de TS graag wil horen dat het wel kan, als het niet mag doe ik het toch.

Ik vraag me dan derhalve af waarom je hier informatie gaat vragen.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Gerelateerde onderwerpen Antwoorden Datum
8
11

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu