Badkamer Tegels op maat maken

Patrick-d4l

  • #1
Hallo klussers,
Ik heb even een vraagje. Een tijdje geleden heb ik de toilet gerenoveerd. Hiervoor moesten behoorlijk wat tegels op maat gemaakt worden. Ik gebruikte hiervoor een slijptol met een diamant blad die bekend staat om z'n schone zaagsnedes. Echter viel mij op dat er toch geen super strakke lijn was. Her en der wat klein hapertjes waren het resultaat. Dit keer ging ik de badkamer aanpakken, ik heb bij een huurshop een tegelsnijder gehuurd, echter merkte ik dat als ik 1 keer goed over de tegel ging met het wieltje, de regel niet goed brak. Ik las op internet dat een aantal keer met het wieltje over dezelfde plek dit kan verhelpen. Ik heb dit gedaan en inderdaad de meeste tegels sneden beter. Toch was ik niet zo tevreden over het resultaat, misschien ben ik wat perfectionistisch maar het moet gewoon netjes zijn. Ik heb de tegelsnijder terug gebracht toen ik klaar was en als feedback gezegd dat de tegels niet mooi afsnijden/braken na 1 keer. Waarop de medewerker mij vertelde dat je nooit meer dan 1 x over het oppervlak mag gaan en volgens de medewerker lag het aan de tegels. Nu ga ik er vanuit dat de desbetreffende persoon er meer van weet dan ik, maar ik vond het toch vreemd dat het niet werkte. Ooit zou ik vast weer badkamer vloer en wandtegels op maat maken voor een nieuw project, echter vraag ik mij af wat nu de beste optie is om tegels hardere en zachtere op maat te maken zonder beschadigingen.

Ik hoor graag jullie ervaringen.
Mvg Patrick


IMG_20210606_143909-01.jpeg
 

Sander 1972

  • #2
Dat zijn zo te zien harde tegels, het beste resultaat krijg je van de tegels uit Maastricht.

Er is zo veel verschil in tegels, ik word er vaak bij gehaald om te slijpen als het ellende dingen zijn
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #3
De medewerker had gelijk.
1 keer over de tegel is voldoende, zeker als de tegel geglazuurd is anders springen er stukjes van het glazuur als je te hard drukt of meerdere keren over de tegel gaat.
Maar het wieltje moet wel goed scherp zijn.
Maar per tegel wil het breken wel eens verschillen.
En natuurlijk een goede tegelsnijder is ook heel belangrijk.
99% van de tegels zijn gewoon goed te snijden met een goede snijplank en goed snijwieltje.

En dat je het beste resultaat krijgt met tegels uit Maastricht is gewoon dikke onzin.
 
  • Like
Waarderingen: liviu2004

Patrick-d4l

  • #4
@Peter bedankt voor je informatie. Ik zal bij mijn volgende project met tegels eens kijken voor een tegelsnijder bij een concurrent om een verschil te ontdekken. Een tegelsnijder geef wel normaal gesproken het meest strakke resultaat van de opties die er zijn?

@Sander 1972 de tegels uit de wc en badkamer zijn van verschillende fabrikanten maar beiden Italiaans, ik kan dus niet oordelen over verschillen maar volgens mij moeten ook tegels buiten Maastricht prima aan te passen zijn.
 

Sander 1972

  • #5
Die italiaanse tegels springen vaak de stukjes er af,
Geef alleen aan dat de tegels uit Maastricht vaak het best te verwerken zijn, maar die fabriek bestaat al heel lang.
Er zijn nog wel meer fabrikanten met goed te verwerken tegels
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #6
Bij een tegelsnijder is het ook belangrijk waar je hem 'knakt': dat doe je aan het uiteinde, en niet in het midden.

Bij het gebruik van een slijptol met diamantblad kun je schilfers van de glazuurlaag voorkomen door eerst met een snijwieltje een kras te maken, en dan aan de afvalkant van de lijn te slijpen. Dan breken eventuele schilfers precies op die gekraste lijn.
 
  • Like
Waarderingen: Remcoow en liviu2004

Klussen.

  • #7
Tegelsnijden met een tegelsnijder is een vak. Je kunt het leren maar dat kost veel tijd en oefenen. En daarbij is het telkens voor elke tegel(serie) weer effe iets anders. Tegelverkopers adviseren een snijverliesmarge van 10%. Ik heb gekozen voor een tegelzaag met fijn diamantblad. Gaat perfect, veel minder verlies en ook 45° sneden zijn mogelijk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu