Attema hollewand inbouwdoos doorlussen

Tressulk

  • #1
Ik probeer een hollewand inbouwdoos te plaatsen tbv een lichtschakelaar. Stroom in buisje naar de verlichting gaan er aan de bovenkant in. Nu wil ik een meter onder de lichtschakelaar een dubbele wcd plaatsen. Maar.. hoe haal ik de stroom van die schakelaar naar het stopcontact? Ik gebruik attema holle wand dozen, deze hebben een handig tuitje dat je erop kunt plaatsen. Alleen die past natuurlijk niet door het geboorde gat. En achteraf dat tuitje erop plaatsen kan ook niet. Deze schuift via voorkant in de doos, dus als de doos in het gat zit kan dat niet meer.
De twee invoeren aan de bovenkant vouw je als het ware uit als de doos geplaatst is, die geven dus geen probleem. Maar doorvoer naar beneden lijkt dus onmogelijk? Iemand een idee hoe dit moet?

IMG_20210220_120557.jpg IMG_20210220_120638.jpg IMG_20210220_110921.jpg IMG_20210220_121220.jpg
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Die tuit is simpelweg niet bedoeld voor hollewanddozen... dat verklaart denk ik wel waarom het niet lukt.

Ligt de andere kant van de wand nog open? Je kunt een 5/8" buis in de opening van het rode plasticje steken. Bevestig deze buis direct onder de doos dan wel goed aan de wand zodat het er niet uit kan schieten, het zit uiteraard minder goed vast dan in een tuit.
En anders gebruik je flexbuis tussen de schakelaar en de WCD en voer je deze gewoon langs boven in?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker en Tressulk

Tressulk

  • #3
Je tweede optie had ik ook bedacht, maar hoe bevestig ik dan het buisje met de schakeldraden naar de verlichting? Dan kom ik een aansluiting te kort lijkt me? De schakelaar zit op 105cm van de vloer, daar komt stroom binnen en gaat schakeldraad uit. Dan heb ik toch een derde aansluiting nodig voor doorlussen naar stopcontact eronder op 30cm boven de vloer?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
Ik weet niet hoe de hele installatie eruit moet gaan zien, maar de voeding en de schakeldraad kunnen doorgaans prima in dezelfde buis tussen centraaldoos en schakelaar lopen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Vraag me af hoe die tuit bedoeld is, want die wordt als set erbij verkocht.

3e optie: Een hollewanddoos bestellen die wel aan 2 kanten een uitklapbare tuit optie heeft.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Doos ernaast boren en die omgekeerd monteren maar
Normaal kan je 2 buizen in de topspruut kwijt en dan met een ruime bocht naar beneden voor de 2e doos
 

M Jacobs

  • #7
XanderH schreef:
Ik weet niet hoe de hele installatie eruit moet gaan zien, maar de voeding en de schakeldraad kunnen doorgaans prima in dezelfde buis tussen centraaldoos en schakelaar lopen.
Ik denk dan hij bedoelt dat de voeding uit de vloer komt en doorgaat naar de lamp in het plafond, dan heb je de 2 tuiten gevult.
Oplossing is dan om de voeding uit de vloer via de wcd naar de schakelaar laten lopen en dan de overgebleven tuit bij de schakelaar naar de lamp.
 

Tressulk

  • #8
Situatie is zo als op IMG. Stroom uit plafond, schakeldrad naar lamp, maar andere richting op als de centraaldoos. Kan dus niet door 1 buisje. Dan door naar beneden naar dubbele wcd. En die evt. Nog door naar andere dubbele wcd. Geel is installatiebuis.

Screenshot_20210220_131515.jpg
 

M Jacobs

  • #9
Dan wordt het voeding vanuit plafond naar wcd laten lopen en van wcd naar schalelaar.
Dubbele wcd zijn 2 hollewanddozen dus 4 tuiten maximaal.(je hebt er 3 nodig)
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #10
@Jackd Wordt dit als set verkocht? Als ik de info van de fabrikant moet geloven is deze tuit voor "inbouwdozen traditioneel" en niet voor "inbouwdozen hollewand".

@Tressulk Je kunt natuurlijk vanuit het plafond eerst naar de WCD, en dan terug omhoog naar de schakelaar.

Of voor mijn part eerst naar het lichtpunt en daarna verder naar de schakelaar en WCD.
 
  • Like
Waarderingen: Tressulk en Vonken_trekker

ABCDE

  • #11
Gewoon de ABB hollewanddozen gebruiken, daar kun je wel gewoon een extra tuit toevoegen.

Attema is wel met meer dingen in een vorige eeuw blijven hangen... bijvoorbeeld die irritante gleufschroefjes van ze.
 

ABCDE

  • #12
Dus ABB HW52F + ABB HW52-F MT

Of anders twee Attema dozen aan elkaar rijgen... heb je vier tuiten en ruimte voor een stopcontact op schakelaarhoogte. Ook fijn om bij stofzuigen niet te hoeven bukken voor het stopcontact.

Let wel; de ABB dozen zijn eenmalig te monteren. Wil je ze loshalen en opnieuw vastzetten heb je nieuwe strips nodig (ABB HW52-F FX)
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #13
@XanderH Ik was ook verbaast, maar google o.a. : attema uhw50 en o.a. een grote bouwmarkt verkoop het zo.

Bij gips waar er toch nog dichtgesmeerd gaat worden zou het nog kunnen door wat extra was te zagen, maar ook dan liever een doos zoals die die ABCDE noemt.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Die set heb ik ook niet eerder gezien. Ik gebruik deze Attema dozen ook maar weinig en heb vaker de ABB variant. Die werkt in zulke gevallen wel prettiger zoals al werd opgemerkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu