Asbest gevelplaten schilderen

Babybird

  • #1
Ik wil mijn kozijnen gaan schilderen. Ons huis heeft onbewerkt witte gevelplaat van asbest. Zit prima en deze wil ik gaan schilderen. Mijn vraag is hoe ik die platen moet voor behandelen. Moet ik ze voor behandelen met grondverf o.i.d. Ze zijn nog onbeschilderd.
 

Poster

  • #2
Hallo

Is dit nog wel rendabel, in het Astbestmagazine staat dat per 2024 alle daken en gevelbekleding van astbest verwijderd moeten worden.

Dus over 8 jaar al.

Per gemeente kan men daar zelf een invulling aan geven.

Informeer zonodig bij u gemeente, over de juistheid.

Grt.
 

Babybird

  • #3
Ik zie onderstaande op de site van milieu centraal waaruit ik opmaak dat je hechtgebonden asbest prima kunt en mag laten zitten.

Zolang het materiaal niet beschadigd is, kun je het rustig laten zitten. Maar asbestdaken moeten voor 2024 verwijderd worden, omdat ze door weer en wind kunnen beschadigen.
 

Poster

  • #4
Ik heb het magazine in u PB gezet.

Het staat overvol met reclame.

Lees het blokje "handhaving" en informeer bij u gemeente.

Als zij het goedvinden, krijgt u dat zeker wel zwart op wit.

Grt.
 

Babybird

  • #5
Het is een heel verhaal maar onderstaande is van de rijksoverheid en lijkt me duidelijk. Het gaat alleen om asbestdaken.

Asbestdaken verboden in 2024
Nieuwsbericht | 02-03-2015 | 11:18

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland verboden. Dit betekent dat eigenaren van gebouwen met asbesthoudende dakbedekking deze voor die tijd moeten verwijderen. De ministerraad heeft hiermee ingestemd, op voorstel van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu). Het verbod beschermt mens en milieu tegen de gezondheidsrisico’s die blootstelling aan asbest met zich mee kan brengen. Asbestdaken verweren in de buitenlucht waardoor asbestvezels kunnen vrijkomen. Het inademen daarvan kan schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen.

'We moeten dit risico serieus nemen en aanpakken. Ik wil voorkomen dat mensen worden blootgesteld aan asbestvezels. Recente branden waarbij asbestdeeltjes in woonwijken terechtkwamen, onderstrepen de noodzaak van een verbod', aldus Mansveld. Het opruimen van die verspreide asbestdeeltjes zorgt bovendien voor hoge kosten.

Het verbod beperkt zich tot het asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien. Ruim driekwart van deze asbestdaken is te vinden in de agrarische sector.

Eigenaren van asbestdaken zijn zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van asbest. Er komt hiervoor per 1 januari 2016 een subsidieregeling. Hiervoor is minimaal €75 miljoen beschikbaar.

Asbest in gebouwen, zoals asbesthoudend dakbeschot of isolatiemateriaal dat onder de dakbedekking zit, wordt niet verboden. Het verwijderen van asbest moet zorgvuldig gebeuren. Er geldt een plicht om gebouwen die zijn gebouwd voor 1994 te inventariseren op asbest, voorafgaand aan een verbouwing of sloop.
 

Poster

  • #6
Er staat een belangrijk stuk in over astbest deeltjes bij brand.

Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Zo lang u er niet in of op hakt, boort, schuurt of slijpt kan het gewoon blijven zitten.
Goed in geschikte primer of coating zetten en geen schuurmachine of andere mechanische middelen gebruiken.

Eerst ontvetten met de bekende groene biologische ontvetter.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Babybird schreef:
Het verbod beperkt zich tot het asbesthoudend materiaal dat in contact staat met de buitenlucht, bijvoorbeeld in golfplaten en dakleien.
Gevelbekleding staat ook in contact met de buitenlucht dus valt ook onder het komende verbod in 2024. Ik heb nog niet gehoord dat gemeentes hun eigen invulling hieraan mogen geven.

Ga ervan uit dat verwijderen alleen maar duurder wordt, dus als je nu de mogelijkheid hebt het te (laten) verwijderen heeft dat de voorkeur.

Maar schilderen nu is wel toegestaan.
 

Poster

  • #9
Het blijft een bedenkelijk advies, niet schuren/Boren/hakken, maar gewoon schilderen, en nogwel een buitengevel.

Bij een brand wil niemand daar in de buurt wonen.

De gevaren worden dus nog steeds laconiek onderschat, en niet erkend, ondanks de nu en aankomende verboden.

De milieu instantie's denken daar toch gelukkig anders over.

Maar TS, als de gemeente zegt dat het mag, laat dat op papier zetten, dan hoeft u in 2024 niets te verwijderen, en kunt u nu rustig schilderen.


Grt.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #10
Jammer dat er mensen zijn proberen die anderen angst aan te jagen, op basis van wat ?

Door schilderen is de asbestplaat niet meer onbeschermd, dit in tegenstelling tot golfplaten, die hebben last van erosie en moeten voor 2024 verwijderd zijn.
Ook de dunne platen onder de pannen hoeven niet verwijderd te worden omdat die ook beschermd zitten en geen last van erosie hebben, pas bij werk aan het dak door b.v.verbouw of sloop moeten ze verwijderd worden.

Vrijwel niemand staat er bij stil dat er meer asbest in de lucht zweeft dan er met het verwijderen vrij komt.

Wat betreft het risico, de marsmannetjes in hun witte pakken gaan na een brand waar asbest vrij is gekomen naarstig op zoek naar stukjes asbest, alle vezels die vrij zijn gekomen liggen onzichtbaar naast de stukjes en blijven liggen.
Als de risico's van asbest zo groot waren zou de grond afgegraven dienen te worden waarbij ook weer vezels in de lucht komen.
Als asbest zo gevaarlijk is zou de overheid niet toestaan dat particulieren b.v. golfplaten en vensterbanken onder voorwaarden zelf mogen verwijderen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu