Apart 'dim' gedrag

Kaajee

  • #1
Het volgende is het geval:
Ik heb een lamp met 6 E27 fittingen.
Ik heb een Jung (LED) dimmer (1730DD) Die moet volgens mij LED lampen kunnen dimmen van 3-60 Watt.
Als ik 6 dezelfde LED lampjes, 3 watt , dimbaar (0-200 lumen) gebruik gaan alle 6 lampjes zacht branden (eigenlijk voor mij een prima 'sfeer' stand) echter is de dimmer dan uit!
Als ik de dimmer aanduw/klik gaan ze feller branden, maar ik krijg ze dus eigenlijk niet/nooit naar 0 (uit).
Als ik 1 van de lampjes vervang door een ander type/merk (2,5watt, dimbaar) werkt de dimmer wel; dan kunnen de lampen wel allemaal uit. Echter is de zachtste/laagste stand veel feller (te fel voor mij eigenlijk).
Hoe is dit te verklaren (en hopelijk te verhelpen)?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #2
Dit zegt de handleiding er over:
LED-lamp brandt zwak bij uitgeschakelde dimmer
Oorzaak: HV-LED-lamp is voor deze dimmer niet geschikt.
Compensatiemodule gebruiken, zie toebehoren.
LED-lamp van een ander type of fabrikaat gebruiken.
Zo'n "compensatiemodule" zou het probleem wel eens kunnen oplossen.
 

Kaajee

  • #3
Okay dat zou inderdaad kunnen, maar vind het best wat (van JUNG) om mij naast een toch al dure dimmer ook nog een module voor 3 tientjes te laten aanschaffen :)

Daarnaast: zoals ik schreef bevalt mij die zachte stand eigenlijk wel. Ik vermoed dat mét module die zachtste stand ook weer verdwijnt. Wat ik dus ook vreemd gedrag vindt, want blijkbaar is de dimmer best in staat om dit zachte niveau te kunnen doen, maar niet in normaal stand.

En ook: wat zorgt er nou eigenlijk voor dit gedrag? Ohmse weerstand?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #4
De dimmer functioneert zonder nuldraad, dit betekent dat er altijd een kleine stroom door de aangesloten verlichting zal moeten lopen om de interne elektronica van de dimmer te voeden. Het precieze gevolg daarvan zal afhangen van de toegepaste lichtbronnen. Bij sommigen zul je er niets van merken, anderen gaan gloeien. "Lamp is voor deze dimmer niet geschikt", aldus Jung. :wink:

Er kan ook een nuldraad op de dimmer worden aangesloten, dan is er technisch gezien geen reden meer dat er stroom door de lichtbronnen loopt wanneer deze zijn uitgeschakeld. Ik verwacht echter dat dit bij deze dimmer geen oplossing biedt, anders zou het wel dom zijn van Jung dat ze die oplossing niet vermelden in de handleiding...? Maar je zou het natuurlijk eens kunnen uittesten.

Dergelijke compensatie modules worden ook door andere merken gemaakt, dat kan eventueel veel goedkoper.

Hoe is de lichtopbrengst nu dan in íngeschakelde stand wanneer je alleen de 6 gewenste lichtbronnen plaatst, ook te fel naar je zin? Heb je dan al geprobeerd om de dimmer anders in te stellen? Je kunt de minimale stand anders instellen en eventueel ook de dimmodus handmatig aanpassen (bijvoorbeeld forceren op fase-afsnijding), misschien geeft dat betere resultaten. Probeer dit soort dingen niet uit als je een mix van verschillende lampen hebt aangesloten want dat is vragen om wazige problemen met dimmen.

Lampen verwisselen zonder de spanning van de dimmer te halen (de groep uit dus) is bij dit type dimmer ook geen aanrader trouwens. Wanneer je er spanning op zet test de dimmer automatisch de aangesloten belasting en dit blijft hij onthouden.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Eltako compensator kost 5 euro ongeveer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu