Antiek restaureren

tom72816

  • #1
Hoi,

Ik ben Tom 20 jaar jong en sinds vandaag ben ik lid geworden van klusidee daarvoor bedankt!

Ik schrijf dit bericht omdat ik op zoek ben naar iemand die mij wil leren hoe ik antiek en vintage meubels kan restaureren.(meubelmaker)

Het lijkt mij namelijk fantastisch om weer een meubel terug tebrengen in oude glorie zodat deze weer een generatie mee kan en wil graag meer met mijn handen gaan doen!

Kent u iemand, of bent u zelf een meubelmaker of restaurateur van antiek/vintage in de regio Zuid-Limburg/Midden-Limburg die mij dit zou willen leren?

Stuur mij dan gerust een berichtje!
 

Ijssel87

  • #2
Waarom moet dat in PB?
 

Sander 1972

  • #3
Ze hebben in Limburg van ook die atelier's waar ze meubel restaureren. Zou het daar eens proberen of ze een leerling zoeken, je hebt ook van die opleidingen. Kijk of ze daar stage plaatsen hebben, maar of je in een opleiding leert? het zit in je, en je hebt de inzicht. Dan heb je het grootste deel al gewonnen.

Mee bouwen aan een grote carnavalswagen met veel bewegingen en onderdelen, is een hele goede leer school. Waar je, je eigen creativiteit kunt ontwikkelen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Er zit veel kennis bij mensen die meestal op vrijwillige basis bezig zijn in regionale openluchtmusea. Vaak zijn dat gepensioneerde vakmensen. Informeer bijvoorbeeld eens bij de Eynderhoof (Nederweert).
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #5
Ik ben geen meubelmaker maar restaureer wel zo nu en dan het nodige, of beter gezegd maakt het weer netjes en bruikbaar.
Er zijn hier op het forum wel de nodige zaken te vinden zoals deze tafel
20230218_120520.jpg


die zo heb opgehaald omdat de vorige eigenaar het mooi vond om een "geleefde" tafel in de kamer te hebben staan.
deze is geheel geschuurd en barsten en deuken opgevuld
20230221_230514.jpg

daarna voorzien van de nodige verflagen
20230307_121040.jpg

lang zoeken naar een geschikte stof en de stoelen opnieuw bekleed
20230411_201231.jpg

en ook veel losse spijlen weer vastgezet

En dan heeft deze oude kloostertafel van (volgens de vorige eigenaar) 200-300 jaar oud een nieuwe bestemming gevonden in onze ontvangsthal
20230415_203944.jpg


Je zal dus wat handigheidjes moeten weten/leren maar vaak is het gewoon noeste arbeid en soms iets wel 2 of 3 keer opnieuw doen voor het gewenste eindresultaat.

Als ik tijd heb (en zin) dan staat op zolder nog een antiek cilinderbureau (geheel gedemonteerd) die hadden de vorige eigenaren tijdens hun huwelijksreis in Trier al als antiek gekocht, toen ze beide eind 80 waren en er in het verzorgingstehuis geen plaats voor was heeft hun toen nog jonge werkster het bureau cadeau gekregen en nu die ook al ver in de 80 zijn en kleiner gaan wonen heb ik hem gekocht en gaat hij, nadat hij is opgeknapt, waarschijnlijk terug naar Trier waar mijn dochter studeert.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #6
Misschien kun je beter bij woodworking.nl gaan kijker.
 

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #7
Restaureren is natuurlijk ook wel een vrij breed begrip, bij het bekleden van een fautuil komen toch hele andere zaken kijken dan bij het restaureren van een biedermeijer kast. Vaak is het ook gewoon aldoende leert men. En zorg ervoor dat je zaken aanpakt zoals bij de stijl van het meubel past, restaureren is echt een vak, ambacht, en gaat heel veel verder dan een buikkastje pimpen met actionverf.
 
  • Like
Waarderingen: Walker

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Dat gaf ik twee posten daarvoor al aan :-)
 
  • Like
Waarderingen: Boertje125

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #10
Haemmertime schreef:
Restaureren is natuurlijk ook wel een vrij breed begrip
Onder restaureren versta ik het voorwerp (maakt niet uit of het een kast/tafel/stoel/fauteuil of wat dan ook is) terug brengen in een staat zoals hij ook ooit nieuw gemaakt is.
Oppimpen is een oud voorwerp aanpassen naar een hedendaagse kleur/stijl waarna deze vaak voor altijd verloren is of dat het heel veel moeite kost om deze nog weer in oude staat terug te brengen.

Doe je het helemaal goed bij het restaureren dan gebruik je ook oude technieken, oude verfsoorten en lijm ed.
Die oude technieken dat is vaak nog wel te doen met hout natmaken/stomen, buigen enz. maar oude verfsoorten, oude soorten lijm, originele oude stoffen gebruiken enz. dat vervang ik toch wel door hedendaagse materialen maar dan wel zo dat het wel authentiek lijkt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu