Anlegplan waterleiding

Sjoerd15

  • #1
Hey allen,

Ik heb mijn 1900 woning gestript tot de buitenmuren en het zandbed en wil alles weer gaan opbouwen. Voordat de betonvloer zijn entree doet wil ik alle water (en gas) leidingen in het zandbed leggen, maar kan op het WWW vrij weinig info vinden over het compleet nieuw aan leggen van alle leidingen.
Punt is; water komt binnen in het midden van mijn huis, vandaar moet het alle kanten op (cv + badkamer1 linksachter, keuken rechtsachter, badkamer2 middenboven, buitenkraan linksvoor).
Ik ga unicor gebruiken, en heb nog nooit hiermee gewerkt, noch heb ik ooit de waterwerken voor een compleet huis gedaan dus ik zit met het volgende probleem; Kan ik met unicor gelijk een splitsing maken bij de watermeter (1 x koud water naar ieder punt) of kan ik beter 1 leiding leggen en daar van aftakken.
Als ik ga aftakken zit ik dan niet met het probleem dat als er iemand staat te douchen en een ander trekt het toilet door dat de douche te heet wordt?"

Alvast bedankt!

Sjoerd
 

BeeTeeWee

  • #2
Ik heb zelf enkele jaren geleden in een huis uit 1878 hetzelfde gedaan. Ik gebruikte unipipe, maar dat is vergelijkbaar met wat jij op het oog hebt.

Werkt uitstekend. Als je kiest voor 1 centrale leiding en daarop aftakt, zou ik die centrale leiding dikker kiezen dan de 16mm die je voor de aftakkingen zult willen gebruiken. Ik zou alle leidingen liever apart vanuit het centrale punt leggen. Bij mij zitten na de watermeter 6 kraantjes zodat ik elke groep (badkamer 1, keukenkraan, vaatwasser, wasmachine, buitenkranen, badkamer 2) apart kan dichtzetten. Handig bij werkzaamheden. Als ik aan het klussen ben, kan er gewoon koffie voor me worden gezet :mrgreen: en kan iedereen gewoon naar het toilet.

Als je thermostaatkranen neemt, regelen die wel dat de geleverde watertemperatuur min of meer constant blijft.
 

Moolenaar

  • #3
Niet te moeilijk denken, aftakken van 1 leiding werkt prima en is stukken goedkoper. Gewoon even flink wat water bufferen bij eventuele toekomstige werkzaamheden.
 

Boudewijn 033

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou een verdeler maken in de meterkast.
voordelen zijn,
- je hebt maar een maat nodig, bij een leiding door het huis, heb je meerdere maten unicor nodig.
- je maakt geen persingen in de vloer.
- bij een eventuele volgende verbouwing, kan je de desbetrefende leiding op de verdeler afdoppen.

groeten b.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu