Anbo knelringen: Hoe vast aandraaien

Handypete

  • #1
Ik heb een dikwandig stalen (gefitte) cv installatie en ik heb twee 1/2" leidingen doorgezaagd en twee Anbo T-stukken er tussen geplaatst vanwege een voeding voor een verplaatste radiator. Nu weet ik dat je bij gewone knelfittingen met messing knelringen deze dusdanig moet aandraaien tot de moer van de knelfitting voelbaar een hoge weerstand ondervindt, waarna je deze nog een halve slag extra geeft zodat de klemverbinding dicht is. Draai je ze te vast aan, gaan ze juist lekken.

Maar hoe zit dat bij Anbo knelringen? Hier is sprake van ander materiaal. Bovendien drukt deze ring de leiding niet samen, zoals bij een messing ring. In het begin lekte er af en toe een druppel water bij de koppeling. Ik heb de moeren van de 1/2" aansluiting daarna al een paar keer iets aangedraaid.

Gisteren-avond was de lekkage over. Vandaag kom ik thuis (c.v. net in bedrijf) en het water druppelt er gestaag uit. Hoe kan dit ineens? Hoe vast moet je zo'n koppeling aandraaien? Heeft de snel opkomende roestvorming juist voor de ingang van het nieuw geplaatste t-stuk hier iets mee te maken? (leidingen had ik kaal geschuurd). Of krijg je deze nooit goed vanwege een (licht) voelbare lengte lasnaad op de dikwandige buis? Had ik er beter nog loctite o.i.d. bij in moeten smeren?
 

Ketelman

  • #2
Met standaard anbo ringen kan je niets doen op dikwandige stalen buis.
Je hebt daarvoor van anbo specialen ringen welke langer en iets dikker zijn.
Ook moet de dikwandige stalen buis goed schoon en verf/roest vrij zijn.
En hoe vast moet je aandraaien...tja lastig te beschrijven, stevig aandraaien maar niet als de spreekwoordelijke "gek" aansjorren.
Als het (met de juiste knelringen) nog iets lekt kan je het nog wat vaster draaien maar bedenk altijd : Na vast komt kapot.
 

Handypete

  • #3
Uiteraard heb ik de Anbo t-stukken voorzien van 1/2" knelringen.
De lekkage zit overigens aan de rechter zijde van de t-koppelingen. Links zit vast aan een 1 1/2" leiding, rechts zit een stuk van ca. 1 meter 1/2" leiding met daarna een bocht. Na die bocht zit een muurbeugel. Zou door uitzetting en krimp van de leidingen het 1/2"" leidingdeel soms aan deze zijde van het Anbo t-stuk de lekkage veroorzaken ? (heen en weer schuiven van de leiding in de knelverbinding ?) Opvallend is nl dat de lekkage juist nu tijdens het opwarmen van de cv installatie plaatsvindt. Kan ik de muurbeugel misschien beter "lossen" ?
 

Ketelman

  • #4
Zou kunnen al heb ik het in de praktijk niet gezien bij anbo koppelingen.
Probeer de muurbeugel eens te lossen en de koppeling nog iets aan te draaien.
 

Addie

  • #5
Gebruik de blauwe anbo ringen op de dikwandige pijp en de bruine voor de dunwandige pijp.
Het advies van Anbo luidt handvast aandraaien en dan een kwart slag natrekken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu