Aluminium u-profiel voorzichtig afslijpen

Sander_Kaa

  • #1
Dag klussers,

Mijn achterpui (een vouwpui) hangt in het kozijn. Wieltjes aan onderzijde van de pui lopen in een aluminium U-profiel die deels in de vloer is gestort. Deze moet zo'n 2mm minder hoog worden gemaakt omdat de deuren en met name rubbers aan de onderzijde van de pui teveel tegen het u-profiel aan komen wanneer de pui worden geopend. De deuren komen daarbij namelijk naar binnen.

Ik heb een goede schuurmachine maar door de weinige werkruimte vanwege de aangrenzende dorpel gaat dit niet goed. Ik dacht zelf aan het gebruiken van een bandvijl/stripschuurmachine omdat ik daarmee haaks op het u-profiel kan werken. Apparaatje is echter lastig te huren in mijn omgeving en 300 euro uitgeven voor iets wat slimmer kan doe ik graag.

Heeft iemand tips met welk gereedschap dit klusje eenvoudig te klaren is?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
ik zou eerst eens kijken welke stelmogelijkheden de deuren hebben. Vaak kun je deze iets hoger afstellen bovenaan de deur. Is het een systeem van Centor of van Henderson?
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Sander_Kaa

  • #3
Het is de Janisol van Janssen. Een stalen pui. Stellen lijkt aan de bovenkant te kunnen, maar is mij volstrekt onduidelijk hoe. Ben het wel met je eens dat het fijn zou zijn om door af te stellen het probleem te verhelpen. Maar als ik aan de buitenzijde van de pui kijk, dan kan de deur niet hoger, hij zit al strak tegen de bovenkant. Ik vraag me zelf wel af wat de oorzaak eigenlijk is. Heb zelf alles eens nagemeten en is eigenlijk te krap geplaatst tov montagevoorschriften van de fabrikant. Maarja, hoofdaannemer is enkele jaren geleden failliet gegaan en het uitvoerende bedrijf voert deze kozijnen en werkzaamheden niet meer.
 
Laatst bewerkt:

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Misschien loopt daar nog een monteur rond die deze dingen nog kent en kan afstellen.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Met een schaafmachine?
Die zijn voor hout bedoeld, maar een setje mesjes is niet zo duur.
Misschien een slecht idee hoor, geen ervaring mee, dus schiet het gerust af.. :-)
Een begin maken zal lastig zijn.

Of met de hand met een goeie metaal vijl.
Ik gok dat je met een uurtje vijlen ver komt.
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Ik zou een lat tegen het profiel leggen die net zo dik is als de hoogte die je wilt overhouden. Dus alles boven de lat mag weg.

Dan inderdaad met een schuurmachine of zaag het profiel doorzagen. Liever niet slijpen, dat geeft vonken die schade kunnen aanrichten.
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Is de bovenconstructie niet door gaan hangen in de afgelopen jaren? Dat zou je moeten kunnen zien door een lijntje te spannen tussen de uiteinen.
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Sander_Kaa

  • #8
Dank voor de suggesties.

qua afstellen: er zijn twee staalbedrijven in de buurt die het afstellen wel kunnen. Ik heb heb beiden gevraagd. Hopelijk komt er reactie. Merk dat kozijnen bedrijven het erg druk hebben en niet zitten te wachten op kleine lastige klussen.

Qua constructie: het zal zeker een beetje kunnen doorhangen. Het kozijn zit vierkant in het staal ingebouwd, netjes door constructeur ingerekend. Maar obv de berekeningen van destijds is enige doorhang inderdaad mogelijk. Dat tezamen met toch al wat krappe plaatsing is wellicht simpelweg het euvel. Maarja, altijd jammer. Erg kostbaar kozijn geweest en dan is dit gewoon jammer.

inmiddels ligt een fijne handvijl klaar. Al klein stukje geprobeerd en dat gaat wel. Merkte wel dat ik het idee heb dat ik het aluminium eerder omlaag druk dan afslijp. Lijkt er dus op dat ik niet teveel krach moet zetten. Dus een uurtje rustig vijlen lijkt verstandig.

Ook de lat ertegen leggen is erg slim.

Dank voor goede tips en meedenken, waardeer ik erg!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Aluminium geeft geen vonken bij bewerking.
Met een multitool kom je een heel eind.
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #10
(kleine) schuurrol op een boormachine kan ook nog.
 
  • Like
Waarderingen: Sander_Kaa

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu