Airco's voor 5 kamers, koelen en verwarmen

J_Ka

  • #1
Hallo allen,

Sinds enige tijd ben ik van plan mijn huis te gaan verwarmen en te verkoelen met airco's. Mijn (schuine)dak ligt binnenkort vol met zonnepanelen en met zo'n 2500kwh overcapaciteit maak ik me niet zo'n zorgen over het verbruik van de airco's. Mocht dit onterecht zijn hoor ik dit uiteraard graag! Daarnaast ben ik op de hoogte van het verschil in verwarmde lucht dmv een airco en een CV.

Ik heb geen idee of zelf plaatsen moeilijk is? Anders is laten plaatsen zeker een optie. In bedrijf stellen moet altijd door een erkend bedrijf gedaan worden las ik.

Mijn huis ziet er als volgt uit (tussenwoning, 1996). Als ik genoeg heb aan 1 buitenunit wil ik deze aan de voorzijde van de woning, in de tuin dus op de grond, hebben (linksonder, 1e afbeelding). Mocht een 2e buitenunit nodig zijn dan wil ik deze aan de achterzijde van de woning in de achtertuin (op de grond) hebben (rechtsboven 1e afbeelding).

Woonkamer met open keuken (+/- 90m3). Hier is het van groot belang dat de airco ook de boel kan verwarmen. Op extreem koude dagen kan de CV ondersteuning bieden evt.
Plattegrond beneden.jpg



3 slaapkamers 1e verdieping
Slaapkamer onder: +/- 40m3
Slaapkamer links: +/- 27m3
Slaapkamer rechts: +/- 25m3

Plattegrond 1e verdieping.jpg


Zolder, 1 slaapkamer 30m3
Kamer (30m3) later gemaakt, vandaar niet op de originele plattegrond.
Rechtsonder is CV hok, koelen of verwarmen is niet nodig.
In de overige open ruimte is koelen of verwarmen ook niet nodig.
Plattegrond zolder2.jpg


Wat ik mij afvraag is waar ik goed aan doe. 5 single units is sowieso geen optie dus het worden 1 of 2 multi units. Op google vind ik voldoende combinaties van 1 buitenunit en 5 binnenunits. Maar waar ik niet goed uit kom is of deze afstanden uberhaupt te zijn overbruggen met 1 buitenunit en of dit de meest efficiënte, en vooral kostentechnisch meest interessante, oplossing is.

Op internet lees ik ook verhalen van mensen die een binnenunit op de overloop hebben gehangen om zo de slaapkamers op die verdieping te koelen zonder een x aantal binnenunits te moeten plaatsen. Ik heb geen zin om moeilijk te gaan doen met ventilatoren oid vanwege luchtstromen dus ik verwacht eigenlijk niet dat dit iets voor mij is.

De slaapkamers hoeven geen inloop vrieskasten te worden maar vooral in de kamers van mijn dochters (slaapkamer linksboven en rechtsboven) wordt het deze weken 30 graden. Wij hebben op de hele 1e verdieping rolluiken en deze gebruiken we effectief maar toch wordt het bloedheet.
In de winter staat de verwarming boven (behalve op de badkamer) eigenlijk zelden tot nooit aan.

Wat betreft de woonkamer vind ik verwarmen wel interessant. Nu gebeurt dat dmv de CV. Zoals eerder gezegd is het geen probleem als deze wordt ingezet op hele koude dagen ter ondersteuning maar het liefst ga ik met een airco verwarmen, zeker gezien de zonnepanelen. In de zomer moet deze ook goed kunnen koelen. Nu het al een dag of 5/6 +30 graden is, gaat de temperatuur in de woonkamer ook al richting de 26/27 graden. Ook hier hoeft het echt geen 15 graden te worden maar terug kunnen koelen naar een graad of maximaal 22/23 is wel gewenst.

Zijn er verder nog zaken waar ik op moet letten of die ik moet vermelden voor een completer beeld?
 
Laatst bewerkt:

Bernhard

  • #2
Ja heel veel.
 

J_Ka

  • #3
@Bernhard thanks voor je reactie.
Begrijp me niet verkeerd, ik wil niemand voor mijn karretje spannen om het uitzoekwerk te doen maar ik wil wel graag weten wat ik allemaal nog meer uit moet zoeken.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Als je het goed wil doen dan laat je een koellast- en warmteverlies berekening maken.
Het is niet slim om vanuit tekeningen een aanname te doen en wat mij betreft is dit geen klus
die een gemiddelde DHZér zou moeten doen.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

J_Ka

  • #5
@Ronny bedankt voor de tip. Heb gelijk wat offertes aangevraagd.
Kan ik de berekening ook zelf doen? Puur om een indicatie te hebben bedoel ik. Op internet staan wat tools en uitleg hoe dit moet. Ik lees alleen niet heel veel over de betrouwbaarheid/nauwkeurigheid.

En zijn er naast die berekening nog dingen die ik eerst uit moet zoeken of die sowieso uitgezocht moeten worden (los van prijs- en merkvergelijkingen)?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu