Sleutelmeneer schreef:
Ja heel je huis open zetten is lekker zuinig. Want dat is nodig om goed genoeg te ventileren om etensgeuren snel genoeg te laten verdwijnen. Maar nee een afzuigkap is er niet voor niks. Met ventileren alleen is de vochtbalans prima in orde in je huis en kookdampen zuigen we af met een afzuigkap. Het liefst naar buiten wat mij betreft want dat werkt gewoon fatsoenlijk.
Beste, laat mij u kort uitleggen wat een goed werkend ventilatiesysteem doet.
Als je ventileert volgens de huidige normen dan is de ganse binnenlucht, inclusief alles wat zich in die lucht bevindt, om het uur of om de twee uren (naargelang op welke stand) volledig vervangen door verse, eventueel voorverwarmde (systeem D) buitenlucht.
Spijtig genoeg is bij het noodzakelijke ventileren de relatieve vochtigheidsgraad in de woning vaak aan de lage kant, sommigen hebben daar last van, ikzelf eigenlijk niet. En dan zijn vochtinbrengende maatregelen vaak zeer welkom. Denk hierbij onder andere vooral aan wassen en plassen, aan het drogen van de was in huis en aan het koken zonder afvoer naar buiten (recirculatie dus).
Maar wellicht is uw redenering gebaseerd op de oudere gewoontes waarbij de noodzaak van voldoende ventilatie in een woning nog niet echt doorgedrongen was.
Ik begrijp dus uw redenering in geval het nog over zulke toestanden gaat.