Afvoer verstopt onder HR-ketel

Rosie

  • #1
Onder mijn HR-ketel zit een afvoer waar 2 leidingen vanuit de ketel in lopen. Deze afvoer is van PVC en heeft onderin een zwanenhals met dop. De afvoer loopt nu over. Ik heb de dop er af geschroefd waardoor de buis leeg kwam te staan, maar na een dag is de buis weer vol. De verstopping zit dus voorbij de zwanenhals. Als ik in de buis blaas kan ik er geen lucht door krijgen, hij zit dus volledig verstopt. De buis gaat na de zwanenhals de vloer in (op zolder) en is bij alle delen verlijmd.

Aangezien er mijns inziens schoon water in komt kan er nooit zomaar vet, vuil of haren in zitten. Hoe los ik dit op?
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #2
Als het wat verder zit zoals u denkt dan nooit ontstoppings middelen in gooien,als die leiding uiteindelijk wel los moet heeft diegene het aan z'n handen.

U kan eerst proberen door er een waterzuiger op te zetten,wel zorgen dat hij ook op de verstopping zuigt,en niet ergens anders lucht zuigt anders ben je de kracht al kwijt-dus andere openingen dicht houden .

Anders maat nemen van de buis en daar sokken voor kopen met rubber(dan kan het er altijd weer af-als er een opening is ook aan zuigen en/of proberen met een trekveer .
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Of bel een ontstoppings bedrijf

of de leiding zit niet goed gemonteerd plaatst dan evt een foto van de verstopte afvoer.
 

Rosie

  • #4
Ik had er inderdaad al geen ontstoppingsmiddel ingegooid. Ik dacht, dat blijft in die zwanenhals hangen en daar zit het probleem niet. Trekveer heb ik geprobeerd maar die komt niet voorbij de bocht. Hierbij een foto.

 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5


zaag hier eens de leiding door en ga vanuit hier ontstoppen

later plaatst je een schuifsok met rubberring zodat je hem ooit weer gemakkelijk kan ontstoppen als het nodig mocht zijn
 

Rosie

  • #6
Aha, dat bedoelde Bundy waarschijnlijk ook met die sok. Ik snapte het niet helemaal maar nu zie ik het wel voor me. Eerst zagen dus, verstopping verhelpen, en weer in elkaar zetten met de schuifsok.

Ik zal morgen eens gaan zagen en kijken wat ik tegenkom. Ik heb geen waterzuiger dus ik zal de trekveer proberen. Is eventueel afvoerontstopper dan wel toegestaan? We wonen in Den Bosch waar redelijk hard water is, zou het verkalking kunnen zijn?

Bedankt voor de reacties in ieder geval!
 

Bundy

Specialist Verwarming
  • #7
Typisch gevalletje voor de water zuiger - 1 gat om zuiger op te zetten - ander gat dicht houden - :arrow: dus eerst dat druppel pijpje eruit halen

Bosche bollen - :mrgreen: - haha

Ik had nog niet gezien dat het kwartje was gevallen ..
 

Xr8

  • #8
Sommige ketels vervuilen nogal. Komt wel vaker voor bij de ene ketel wel veel meer dan bij de andere. Heeft weinig met hardwater te maken. Dat gaat vaak meer opspelen bij het verwarmen ervan.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu