Afvoer tussen de wc pot en de vermaler lekt

Joost81

  • #1
Tijdens mijn verbouwing heb ik van een kleine doucheruimte een toilet gemaakt. Vanwege de douche zat hier alleen een afvoer van 75mm. Dus heb ik nu een zwevend toilet met achter het muurtje een vermaler. De vermaler staat recht achter de pot. en vanaf de vermaler gaat een leiding ongveer 40cm omhoog met daarin een terugslag klep. deze afvoer is 40mm. en gaat dan met een bochtje naar beneden de pijp van 75 mm in.
Nu is alles aangesloten en blijft de pot erg vol met water staan. op het moment dat ik doorspoel maalt en pompt de vermaler heel kort. De vermaler blijft dus vrij vol met water...en de pot, die op dezelfde hoogte hangt, dus ook.

Omdat de afvoer tussen de pot en de vermaler (110mm) vol water blijft staan gaat die lekken.

Wat gaat hier mis? is het normaal dat er zoveel water in de vermaler blijft staan?
 

JLG

  • #2
Afvoer verstopt of terugslagklep niet goed.
Hoe ver moet het omhoog gepompt worden totdat het weer naar beneden danwel weg kan??
 

Joost81

  • #3
Afvoer is zeker niet verstopt. Alles is net nieuw aangelegd, behalve de afvoer van 75mm, maar op die afvoer van 75mm is ook een bad aangesloten, dat loopt in hoog tempo leeg.
De afvoer loopt eerst 40cm omhoog voordat deze weer naar beneden gaat. in het midden van deze 40cm zit de terugslagklep.

Er loopt ook altijd evenveel water weg, dus ik denk dat die klep wel goed zit anders zou het over de rand lopen na 3x doorspoelen.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Zit de terugslagklep wel in de goede richting?
Pijl geeft stromingsrichting aan.
 

Joost81

  • #5
Het geheel zit al achter een muurtje dus kan het helaas niet controleren, maar als de klep niet goed zit loopt er toch helemaal geen water weg? dan zou ik na 10x spoelen toch wel een overstroming hebben.

De vermaler pompt ook maar heel kort, is dat normaal?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Volgens mij zit de terugslag klep niet goed, deze zit normaal op de vermaler en niet tussen de leiding.
Is deze terugslag klep er extra tussen gezet?

En als je helemaal niet meer bij de vermaler kunt komen, is dat niet gunstig.
Als dat ding eens een keer kapot of verstopt zit kun je er niet bij zonder veel sloopwerk.
 

Joost81

  • #7
Zoals ik in m'n eerdere antwoord ook al schreef denk ik niet dat het de terugslag klep is omdat er anders helemaal geen water weg zou lopen.

Heeft er hier iemand ervaring met vermalers? Hoeveel water blijft erin staan? en dus hoe hoog hoort het in het toilet te staan? geen verschil met een gewoon toilet of toch wel???
 

JanvanOel

  • #8
Heb zelf ook een toilet met vermaler. Die zit op een afvoer samen met een fonteintje. Tussen het fonteintje en de afvoer zit de terugslagklep.

M.I. is de terugslag klep er voor om te voorkomen dat de vermaler de inhoud van de wc pot in mijn fonteintje pompt (in jouw geval in de douchebak).

Als ik het zo lees zit de terugslagklep niet op de goede plaats. Deze moet tussen jouw douche en de afvoer zitten. Ik zou alles eens testen zonder de terugslagklep. Eventueel plaats van de klep tijdelijk overbruggen met slang en slangenklem en stand-by blijven bij de douchebak.
Let op! Ik ben een ervaringdeskundige, bij mij gaat er ook wel eens iets mis.

Wellicht kunnen de overige forummers nog meedenken.

Groet,

Jan van Oel
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Joost81 schreef:
Zoals ik in m'n eerdere antwoord ook al schreef denk ik niet dat het de terugslag klep is omdat er anders helemaal geen water weg zou lopen.
De terugslagklep heeft niets met het weglopen van het water te maken maar juist met het teruglopen.

Ik vermoed dat de broyeur het water van de pot niet snel genoeg weg kan krijgen en daarom het water te hoog in pot staat.
Het zou te maken kunnen hebben met de lekkage, wanneer de manchet voor de aansluiting van de pot niet goed gemonteerd is kan die gaan lekken kan ook de doorstroming belemmeren.
Bij een broyeur wordt er van uit gegaan dat de afvoer de hoeveelheid water aan kan, er hoeven normaal gesproken geen terugslagkleppen tussen andere aansluitingen te komen.
 

Joost81

  • #10
Hier een foto/tekening van de situatie, helemaal volgens het boekje wat er bij zat.

ziet iemand hier iets vreemds aan?

 

Klus-Stinus

  • #11
Kan het zijn dat de pomp te hoog staat? Zodra hij lucht aanzuigt stopt de pomp en blijft er meer water in de pot staan dan de bedoeling is.

Ik ben in deze geen deskundige.
 

Joost81

  • #12
De pomp staat op dezelfde hoogte als de afvoer aansluiting van het toilet, als ik het toilet loshaal, komt er ook nog een plens water uit de vermaler, dus er zit dan nog geen lucht bij. Ik ben intussen maar eens aan het slopen gegaan en de leverancier gebeld. Ik heb gisteren de nieuwe vermaler ontvangen, ga hem morgen eens aansluiten, kijken of het dan verholpen is.

Daarna maar weer opnieuw de achterwand betegelen :cry:
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #13
Je zou ook de afvoer even wat ruimer aan kunnen leggen.
Zo te zien zit die nu met twee bochten van 90 graden direkt aan elkaar.
Hij gaat omhoog en dan meteen weer naar beneden. dit zou wel eens te veel weerstand kunnen hebben voor de pomp.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Maar denk wel met dat dicht betegelen dat er onderhoud aan die vermalers zit, ze moeten wel eens schoon gemaakt worden en dan moet je er ook bij.
Vaak zijn de zeef verstopt waardoor hij niet alles wegpompd, of het vlottertje blijft hangen door rommel.
Er zijn ook van zelfde type vermalers die er naast kunnen en kan je afvoer ook beter aan sluiten niet zo als deze moeilijke manier met veel weerstand

Dus iets aan de zijkant maken dat je er bij kan.
 

Joost81

  • #15
Hij gaat omhoog en dan meteen weer naar beneden. dit zou wel eens te veel weerstand kunnen hebben voor de pomp.
Wij dachten ook dat dat misschien een probleem zou zijn, dus na het slopen alleen een 90 gr bochte met een recht stukje pijp en een emmer aangesloten, maar er werd nog niet genoeg weggepompt. Dus vanaf de vermaler alleen een haaks bochtje, en 30cm pijp, geen terugslag klep of wat dan ook, en toch pompte ie niet genoeg weg.
Morgen de nieuwe maar eens proberen: ik zal het resultaat posten.
Maar denk wel met dat dicht betegelen dat er onderhoud aan die vermalers zit, ze moeten wel eens schoon gemaakt worden en dan moet je er ook bij.
We proberen er een service luikje in te maken ja!
 

Joost81

  • #16
Ik heb zaterdag de nieuwe vermaler aangesloten en getest.
Deze werkte (aangesloten zoals in m'n eerdere foto) prima!! Er werd voldoende water weggepompt. Helaas bleek de aansluiting tussen het toilet en de vermaler nog steeds te lekken.
Door de vermaler iets lager te monteren kon deze wat naar voren waardoor een excentrische manchet verder op de pot geschoven kon worden. Lekkage is nu voorbij!! :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu