Afvoer in vloer badkamer

NielsP

  • #1
Onlangs hebben wij onze badkamer onder handen genomen. Het is een rechthoekige badkamer van 1,60 m bij 2,6 m. Aan de ene korte zijde zit de deur, daar tegenover het bad, dat van de ene lange zijde naar de andere lange zijde loopt. Aan de linkerkant hebben we een 40 cm diepe plank gemaakt die van de muur tot aan het bad loopt. Onder de plank staat de wasmachine en op de plank de wasbak.

Ter verduidelijking heb ik een tekening gemaakt, die hopelijk aan dit bericht wordt toegevoegd. Wij hebben de tegels op de achterwand en tegen het bad vervangen, en over de vloer nieuwe tegels gelegd. Tevens hebben we de plank geplaatst, met daarbovenop een nieuwe wasbak. De afvoer van deze wasbak is ook vernieuwd.

Nu mijn vraag: toen de klus zo goed als af was, kregen we ineens een hoop lekkage. We hebben er een professionele loodgieter bij gehad, en die heeft de boel goed ontstopt. Toch moest na zijn bezoek ook de rechtopstaande afvoer voor de wasmachine vernieuwd worden, omdat de beste man het dopje van de sifon kapot gedraaid had en de betreffende maat dop niet meer te krijgen is.

Deze afvoer bestaat uit een 40 mm pijp van ongeveer 80 cm hoog, de bovenkant loopt uit in een schuine splitsing (zodat het slangetje van de boiler en de slang van de wasmachine er in kunnen), bijna onderaan zit een sifon en helemaal onderaan heb ik een 40 mm overgangsmof gemonteerd, zodat een en ander precies in het gat in de vloer past. Dit was in de oude situatie ook op deze manier gedaan.

Echter: is dit de manier waarop dit aangesloten dient te worden? Ook bij de wastafel heb ik de afvoerpijp zo in de afvoer in de vloer gestoken / geschoven. Het lijkt dat dit kan gaan lekken. Dit gebeurt ook enigszins. Wanneer ik het bad leeg laat lopen en tegelijk de wasmachine afpompen, dan borrelt er een minimale hoeveelheid water langs de afvoer uit de vloer omhoog. Zou je dit nog dicht moeten kitten o.i.d.?

Alvast bedankt voor uw tips!

Vriendelijke groet,
Niels
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Graag ook wat foto's plaatsen van de beschreven afvoer situatie.
Is makkelijker dan proberen te begrijpen vanuit het verhaal...

Wat voor "overgangsmof" is er gebruikt?

Een helemaal van PVC of een met rubber binnenkanten?
 

NielsP

  • #3
Ik heb een tekening gemaild naar info (apestaart) klusidee.nl (zoals in de handleiding beschreven staat). Wellicht wordt deze geplaatst door een van de beheerders.

De vraag is eigenlijk simpeler dan het (hele lange) verhaal:
Er zit een gat in de grond ter afvoer. Kan ik daar een passende pijp insteken, of dient dat nog gekit te worden o.i.d.?
 

NielsP

  • #4
Alle onderdelen, dus ook de overgangsmof, die dient om twee buizen van 40 mm elk met elkaar te verbinden, zijn van hard pvc en zijn verlijmd.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Als die verbinding lekt, dan zul je hem toch niet goed gelijmd hebben...
 

NielsP

  • #6
Niet de verbinding van buis naar mof lekt. De mof wordt in de vloer gestoken, en daar komt water langs omhoog. Dus: tussen mof en vloer.

Meer algemeen: is het gebruikelijk om, wanneer je als afvoer een gat in de vloer hebt, daar een afvoerbuis zomaar 'los' in te schuiven?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik snap er eerlijk gezegd helemaal niks van.

Wat voor gat in de vloer?
Een willekeurig gat in de vloer kan nooit de afvoerpijp zelf zijn, en los erin steken is vragen om problemen.

Misschien toch wat foto's?

Trouwens, Ralf waar blijft de tekening? :wink:
 

NielsP

  • #8
:)
Ik zal vanavond proberen een foto te plaatsen.

Het 'gat in de vloer' is een aftakking van de hoofd-badkamerafvoerpijp, die waarschijnlijk vlak onder de vloer loopt. Dit gat is pak-em-beet 42 mm.

De buitenkant van de mof (die dus over de wasmachine-afvoerbuis zit) is ook ongeveer 42 mm. Dit schuift in ieder geval precies in elkaar. En zo zat het eerst ook, voordat ik het opnieuw aan ging sluiten. Zonder lijm of kit of wat dan ook.
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #9
Probeer ook even met een zaklantaarn in het "gat" te schijnen om te ontdekken wat er onder het gat zit. Dat je er een 40 mm mof zo in kan steken zegt iets over het gat in de vloer, maar die mof zal toch ergens in (of liever, ergens overheen) moeten passen.

Enig idee wat voor soort buis er in de grond ligt?
Hoe oud is het huis?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #10
Ralf heeft het blijkbaar te druk met andere problemen, die van het forum zelf.

Stuur de tekening maar naar mijn adres, ik stuur je even een mailtje.
 

Jacovrie

  • #11
Ik begrijp het ook niet. Met name de 42 mm komt vreemd op mij over. Echter, de vloerbuis van een wastafel wordt in het algemeen op 40 mm pvc buis aangesloten d.m.v. een 40 mm pvc sok met daarin een overgangsnippel van rubber. De rubber manchet (nippel) past dus in de sok 40 mm en de vloerbuis van de sifon wordt vervolgens in de rubber nippel gestoken. Wanneer dit goed is gedaan, is er geen lekkage.

De opstaande buis met sifoon voor de wasmachine wordt op de afvoerbuis aangesloten d.m.v. een te verlijmen pvc sok. De sok zit dus verlijmd tussen de afvoerbuis in de vloer en de staande buis met daartussen de sifon.

Het gebeurt ook wel dat de afvoerbuis in de vloer 50 mm is en dat hierin een rubber overgangsnippel wordt geplaatst van 50 mm naar 40 mm. De staande pvc buis 40 mm met sifoon wordt dan bij de aansluiting in de vloer in de rubber nippel geschoven. Natuurlijk kan in dit geval ook een pvc verloopsok van 50 naar 40 mm worden gebruikt, waarbij weer sprake is van verlijming.

Bovenstaande is zoals het zou moeten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #12
Ik heb nog geen tekening en nog geen foto's ontvangen naar aanleiding van de mail die ik naar Niels heb gestuurd.

We wachten maar even af....
 

Klusidee ralf

Administrator
Admin
  • #13
De tekening:
 

NielsP

  • #14
Bedankt voor het plaatsen van de tekening Ralf, en de rest sorry voor de late reactie, ik was even een weekendje weg.

We wonen in een appartementencomplex uit de jaren '70. Het verlijmen van een pijp in een gat in de grond zou ik liever niet doen. Dan kun je later de boel evt. weer wegzagen, of je moet met een föhn in of om de buis aan de slag. Ik denk dat ik maar gewoon sanitairkit tussen de afvoerpijp en het gat in de grond doe.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu