Afvoer: centrale sifon mogelijk? Of geen sifon?

Kaajee

  • #1
Ik heb de volgende situatie: een bar met 3 afvoer punten (2x spoelbak, 1x koffiemachine). Deze worden afgevoerd naar een broyeur pomp.

Eerste vraag: fungeert de broyeur/pomp uit zichzelf wellicht al als sifon en hoef ik daarom verder geen sifons te plaatsen? Dat zou het makkelijkst zijn.... :D

Anders: is het wellicht mogelijk om 1 'centrale' sifon aan te leggen? Dus de 3 afvoeren naar/via 1 sifon (a/h einde) de broyeur/pomp in te voeren?

De situatie is als volgt:

De zwarte lijn is de bar. De oranje punten zijn de 3 afvoeren. De blauwe punt is het punt waar alles de broyeur in gaat. Daar heb ik (vanwege de vorm v/d bar) een flexibele afvoer buis met aan het einde aan schuifmof. Op deze plek zou ik dus ook (met een iets langere flexibel buis) een centrale sifon kunnen plaatsen. De afstanden tussen alle afvoer punten onderling is ong. 1,5meter. Verval kan ik vermoedelijk genoeg crediteren.



Hier zie je nog een afb. van het stukje flex buis (laag bij de grond) met mof waar alles op uit moet komen.
 

Xr8

  • #2
Denk dat de broyeur als sifon werkt. Een centrale plaatsen kan mijn inziens geen kwaad. Gezien het geweld waarmee deze apparaten pompen is een beluchter op het eind van de leiding wellicht aan te raden.

Tevens zou ik oppassen met een schuifmof dat deze niet uitelkaar schiet bij het afpompen.

Succes.
 

Kaajee

  • #3
Ok, maar als de broyeur ook al als 'sifon' fungeert, hoeft er niet nog ergens een sifon in, toch? Dan hoef ik alleen maar pijpen te plaatsen, scheelt werk (en geld :D ).

Als er redenen zijn om toch een sifon te plaatsen (wie roept?) kan ik inderdaad met 1 sifon uit de voeten of is dit vragen om (geur? afvoer?) problemen?
Is er dan wel genoeg kracht/verval om het water uit de 3 bronnen goed door de sifon te laten gaan?

En goeie tip van die schuifmof, maar hoe kan ik dit voorkomen? Een flexibele slang aan die broyeur lijkt me wel handig, omdat ie dan ook tegen een stootje kan zonder risico op lekkage/scheuren van lijmverbinding. Alleen zo'n flexslang is natuurlijk niet een een 40mm PVC te lijmen. Dan is een schuifmof toch het enige alternatief? Hoe moet ik anders de verbinding flex-pvc maken?
(aan de uitgang van de broyeur heb ik ook een stukje flexslang, met een schuifmof aan een 40mm PVC buis nl.)
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #4
Als ik het zo zie zit de schuifmof aan de zuigzijde van de broyeur. Het lijkt mij dat je vooral kans op losschieten hebt aan de perszijde. De schuifmof zou dus geen probleem moeten zijn.

Wat betreft de sifons, je moet je afvragen wat voor vuil er wordt weggespoeld door de leiding tot aan de broyeur. Is er kans dat deze leiding gaat vervuilen en dus gaat stinken, dan is er wat voor te zeggen om per afvoerpunt een afzonderlijke sifon te plaatsen.
 

Kaajee

  • #5
Ok, dan ga ik eerst voor de variant zonder sifonnen, plaats een kale pvc buis op de achterwand (net als een wasmachine eigenlijk).

Enne....aan de andere kant van de broyeur zit ook een schuifmof.... :wink:
Die was a. meegeleverd en b. leek me ook wel handig; zoals gezegd wilde ik de broyeur een soort van geheel 'vrijstaand' plaatsen, zonder er geen lijm verbindingen gaan scheuren als die broyeur onverhoeds iets verschoven wordt bijv.

Dus ook aan de pomp zijde zit een manchet verbinding tussen hard-pvc en een ppc witte flexslang.

Hoe zou ik deze verbinding 'sterker'/solider kunnen maken dan?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu