AEG Wasdroger lavatherm T300 riem loopt eraf

Mdegreef

  • #1
Van mijn wasdroger AEG lavatherm t300 is de riem afgelopen. De spanrol lag onder in de droger. Opnieuw gemonteerd, riem over motor aandrijfas gelegd en gespannen mbv rol op bovenliggend asje, veer van motor staat op spanning, maar na 3 keer ronddraaien van de wastrommel springt de riem weer van de spanrol.
Er zit wel een soort slag in de beweging van de riem waardoor de spanrol steeds een stukje verschuift en uiteindelijk losschiet. heeft iemand een idee hoe ik dit kan oplossen?
groeten,
Marc
 

Mark en 3 meiden

  • #2
Zit het borgringetje nog op het asje van de spanrol?
bij mijn aeg heb ik het opgelost door een nieuwe riem te bestellen (online)
en een nieuw 7mm borgringetje te plaatsen
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Controleer de riem op beschadiging, soms knapt er een draad in de riem waardoor hij er af loopt.
 

Mdegreef

  • #4
Riem is aan zijkant iets bechadigd maar minimaal. Er is geen borgringetje te ontdekken, droger op zijn kop gehouden maar geen borging.Op het asje van de spanrol zit alleen een gleuf om hem met een schroevedraaier in de motor te draaien. Verder niets voor een evt. borging.
Het profiel van de spanrol is bol waardoor de riem het midden van de rol opzoekt. De riem loopt trouwens van het aandrijfasje af doordat de spanrol met riem steeds iets verschuift.
 

Mark en 3 meiden

  • #5
Zit er geen heel klein groefje in het asje waar de spanrol opzit?
 

Mdegreef

  • #6
Nee, echt niet de spanas is helemaal glad, is wel wat langer dan de aandrijfrol dus in principe kan de spanrol zoeken om juiste afstelling te vinden. Maar bij mij lijkt het net of er een slag in de beweging van de riem zit, waardoor hij telkens iets verder verschuift. Ik heb de trommel ook nagekeken en op de plaats van de riemloop is op een kleine oneffenheid in de trommel te voelen. Zou dit een oorzaak van de slag kunnen zijn?
Om de riem te demonteren moet ik dan de hele achterkant uit elkaar halen of is er een slimmere manier?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er zit geen mogelijkheid tot borging op de as van de spanrol, die moet zelf z'n lijn zoeken, gaat altijd goed tot er een beschadiging is of een geknapte draad.

Kunt u een foto plaatsen van de achterkant dan kan iemand misschien een poging wagen te vertellen hoe u de nieuwe snaar kunt plaatsen.
 

Mdegreef

  • #8
Foto gaat momenteel niet lukken,. De trommel zit aan de voorkant ergens vast bij de deur en aan de achterkant zit een lager met 3 parkers aan de achterplaat geschroeft achter het verwarmingselement wat aan de buitenkant van de achterplaat is geschroeft. Als ik de achterplaat uit het frame moet halen (om bij het lager te komen en de riem te kunnen demonteren) moet ik meerdere zaken ontkoppelen, zoals kabels voor het verwarmingeselement de ventilator die aan de motor zit en misschien nog wel meer. Is dit allemaal noodzakelijk of kan ik aan de deurkant de riem eraf halen en een nieuwe monteren?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Bij sommige machines kunt u via de voorkant werken, ik durf het zo niet te zeggen, ken alle types niet.
 

Tiho

  • #10
Zit er geen slag in de riem? Ik bedoel dat je hem met monteren door hebt gedraaid?
 

Martien 59

  • #11
Er zijn in de riem ribben kapot je kan er toch de zijkanten afschroeven
met drie parkers aan de achterzijde
je moet denk ik als je er achterzit de rechterzijkant er afschroeven wel eerst de bovendeksel
voel de snaar maar eens goed na rond of er geen ribbels beschadigd zijn
 

Mdegreef

  • #12
Inderdaad versteviging van ijzerdraad in aandrijfriem zijn op 1 plaats allemaal doorgebroken.
Ik bestel een nieuwe riem en probeer hem te monteren. bedankt voor de tip.
 

Mdegreef

  • #13
Heren,
De nieuwe V-riem gemonteerd via de achterkant van de machine. alles losgehaald en systematisch weer opgebouwd. De droger doet het weer als vanouds. dank je wel voor de tips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu