AEG Lavamat 75805 ratelt <> flitsjes in motor

DenJen

  • #1
Goedendag iedereen,

Sinds gisteren maakt onze AEG wasmachine (6 jaar oud) een ratelend geluid bij het centrifugeren. Als eerste denk je dan aan iets wat in de trommel ligt, een BH-beugel die door de gaatjes van de trommel is gegaan o.i.d. Na dit allemaal uitgesloten te hebben en te hebben geconstateerd dat het ratelen samen gaat met het verstoren van het TV beeld ( :roll: ) vandaag de achterplaat van de machine gehaald.
Kon zo met draiien, duwen, trekken etc. niets constateren. Wasmachine aangezet (Programma "centrifugeren" van 10min) en de motor bekeken tijdens het ratelen: Zie op het moment van ratelen lichtflitsjes in de motor.
Heeft dit te maken met de koolborstels waar ik hier veel over gelezen heb? Kan deze namelijk vanaf de achterkant niet zien om ze eventueel te demonteren. Motor demonteren hiervoor wellicht?
Zie zo snel gekeken 4 schroefjes/boutjes zitten, maar moet ik behalve de stekker uit het stopcontact nog andere electra losmaken hiervoor?
En hoe zie ik of de koolborstels het probleem zijn en vervangen moeten worden?
 

Wjb

  • #2
Of de collector van de motor is beschadigd

dan word het de motor vervangen

maar weet zo niet als het haalbaar is voor het apparaat wat u heeft,
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Haal de stekker van de motor eruit en maak de aarddraad los, haal de motor er uit en controleer de koolborstels op lengte, bij minder dan 15 mm lengte de koolborstels vervangen.
 

DenJen

  • #4
Zojuist de motor uit de machine gehaald zoals Jan aangaf (Thanks daarvoor!) maar ondanks 3 doppensets krijg ik de schroefjes van de koolborstels niet los :( Doppen zijn te dik of de ruimte is te klein... Daar moet ik dus wat op verzinnen :roll:

Wat ik zo op het oog kan zien is dat de koolborstels nog wel netjes aansluiten, maar heb geen idee of dat überhaupt nog wat zegt :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Dat de koolborstels aansluiten zegt niets over de druk op de koolborstels, er kan b.v. een veer achter de borstel verbrandt zijn.

Volgens mij zitten er schroefjes in met een kopmaat van 5,5.
Met een dopsleutel zoals hieronder moet het lukken de schroefjes eruit te krijgen.

 

DenJen

  • #6
Wederom bedankt Jan! Was inderdaad 5,5 dus niet zo vreemd dat het mij niet lukte (Heb alleen 5 & 6)
Omdat we toch bezig zijn bij m'n ouders een nieuwe keuken te plaatsen heb ik bij één van hun de auto geplunderd :lol:

Koolborstels waren 3mm en 4mm lang nog... Beetje aan vervanging toe dus! Nieuwe zijn besteld dus komt helemaal goed nu :cool:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu