AEG Lavamat 1640 centrifugeert niet meer, klbrstls nieuw

Chablis

  • #1
Een tijdje geleden bleek het vermogen van de motor van mijn Lavamat 1640 (zal straks het E en F nummer opzoeken, maar kan moeilijk traplopen) erg af te nemen, koolborstels vervangen en collector opgeschuurd en hij liep weer als een zonnetje.

Later lekte de machine van tijd tot tijd, maar kon niets vinden, totdat ik hoorde dat de pomp erg ratelde. Voorkant opengemaakt en geconstateerd dat de pomp inderdaad op de as lekte. Pomp vervangen.

Eerste was ging goed, maar toen centrifugeerde de machine niet meer en pompte deze ook niet helemaal leeg, terwijl de pomp wel blijft lopen (kan ik ook zien als ik het filter er uit haal.

Soda Methode geprobeerd en toen ging het weer 1 of 2 keer goed. Maar nu centrifugeert hij helemaal niet meer, ook wanneer ik door het aftapslangetje de machine helemaal leegtap, wil hij niet centrifugeren.

Op de stand centrifugeren begint hij te pompen, klok klikt een paar keer, pompen stopt even en hervat na een paar stapjes van de klok weer. Zo wordt het programma afgewerkt, zonder dat de trommel draait.

Waar kan ik nu nog zoeken?
Pressostaat, lijkt me niet zo logisch, of wel?
De klok dan?

Of zou een wikkeling van de motor het begeven hebben. Snap trouwens toch niet helemaal dat er zoveel draadjes aan die motor zitten, terwijl er toch ook een frequentie-omvormer in de machine zit (of vergis ik mij?)

Affijn, wie heeft er nog een tip?

P.S. Het valt me ook op dat wanneer je de trommel met de hand draait er een licht ratelend geluid klinkt. Duidt dit op een versleten trommellager?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
AEG/Marijnen/Zanker/Zanussi/Electrolux: het typenummer én de PNC code (product-nummer).
 

Chablis

  • #3
Zoals ik al eerder aangaf was ik al voornemens dit door te geven, intussen alles genoteerd, maar papiertje boven laten liggen en wegens beenblessure (+ echtgenote die met verbrijzelde knie in ziekenhuis ligt) moeite met traplopen.

Intussen lijkt na 2e soda methode de machine beter leeg te pompen, maar nog steeds niet te centrifugeren. Toch pressostaatprobleem?
Kom ik zeker allleen van de achterkant bij?, moet dan zien apparaat weer te verslepen.

Morgen vervolg en alvast bedankt!
 

Co de Witgoedman

  • #4
Om even te achterhalen waar de ratel vandaan komt zult u de snaar vn de motor even los moeten maken.
Even aan de motor draaien en aan het snaarwiel.
Bij de ratel in de motor kunnen de borstels slecht zijn, maar ook kan er een lamel van de motor omhoog gekomen zijn.
In het laatste geval zult u de motor moeten vervangen.

Bij een ratel in de trommel kan het de lagers zijn, maar er kan ook iets in de trommel zitten, een bh beugel oid.
 

Chablis

  • #5
Co bedankt,

Dit was ik al van plan, om te kijken van welk draaiend deel het geratel komt. Koolborstels zijn onlangs vervangen. In de trommel kan ik niets ontdekken en het manchet is onbeschadigd.

Het is helaas heel moeilijk de machine te verplaatsen voor mij en wacht op hulp om de machine midden in de badkamer te zetten. Intussen probeer ik uit te vinden wat ik kan doen om vast te stellen waarom hij niet centrifugeert.

Het leegpompen lijkt nu goed te gaan. (na pompen komt er nog ongeveer een liter uit het aftapslangetje, ik denk ongeveer de hoeveelheid die terugloopt uit de afvoerslang wanneer de pomp stopt.

Grtz.
 

Co de Witgoedman

  • #6
Dat laatste klopt, dat is restwater.

U kunt nog even als u aan de trommel zachtjes draait ook al min of meer vaststellen waar het vandaan komt.
De trommel een klein stukje verdraaien en luisteren hoe vaak de tik voorkomt, even heen en weer en als het de motor is zult u op meerdere draaipunten van de trommel hetzelfde geluid horen, steeds op ongeveer dezelfde draaihoek.

Mede gezien het niet centrifugeren en de zojuist vervangen borstels denk ik toch aan een defecte motor.
 

Chablis

  • #7
Ik heb al geprobeerd vast te stellen of (bij handmatig draaien aan de trommel) het geratel te relateren aan het snelle draaien van de motoras of de veel langzamere trommel, ben er nog niet uit.

Meen me wel te herinneren, dat met volle trommel het geratel duidelijker is, lijkt dan meer op trommellager. Is dit moeilijk te vervangen? (Poelietrekkers enzo).

Wellicht kan de lokale onderdelenreus valststellen of de motor defect is.
Is centrifugeren inderdaad een aparte wikkeling?

De nummers:
E-605.637 112
F-014922321
Typ 44 0G801
 

Chablis

  • #8
Zitten de pressostaten aan de voor- of achterzijde van de kuip?
Wie weet het?
 

Chablis

  • #9
RIP Aeg

Het bleek de motor te zijn, stukken uit de collector gebroken (het rateltje dat ik hoorde dus). Daardoor was ook de stuurprint opgeblazen.
Dus maar een andere machine gekocht.....
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu