Advies ontwerp beregeningsinstallatie

henk1976

  • #1
Goedemiddag,

We gaan het gazon vervangen (ongeveer 300m2) en graag wil ik direct een beregeningsinstallatie zelf installeren als de tuin dan toch open ligt. Na een tijdje googlen heb ik besloten om hiervoor leidingwater te gebruiken (teveel ijzer in ondiep 10m grondwater, diepe put 45m is niet rendabel voor deze oppervlakte).

Statische druk op de waterleiding heb ik gemeten en is 3.4 bar. Om zoveel mogelijk debiet te behouden wil ik in de kelder direct aftappen na de watermeter (26mm leiding), en verder alles in 25 mm uitvoeren.

Zie de ontwerpschets bijgevoegd. Ik ga uit van 5 zones, waarvan 4 met sproeiers (max 2-3 per zone voor de zekerheid), en een met een druppelslang voor een beukenhaag. Hoofdklep een Rainbird DV en de zonekleppen Rainbird HVs.

-> Wat vinden jullie hiervan?

Feedback is heel erg welkom! Dit is totaal nieuw voor mij.

Een aantal punten waar ik mee struggle:

1: In het ontwerp ben ik van plan om de manifold in de kelder te plaatsen, en daarnaast indoor Rainbird controller met Wifi. Vervolgens 5x25mm gaten door de keldermuur naar buiten ten behoeve van de leidingen. Voordeel lijkt mij minder slijtage aan de kleppen en meer grip op lekkages omdat alles binnen zit. Het alternatief is 1x25mm leiding naar buiten en in de tuin een kleppenput in de grond. Voordeel is minder gaten in de keldermuur en iets minder lengte nodig aan leidingen.

2: Is het beter om op de manifold een luchtaansluiting te plaatsen om voor de winter start de zones met een huis/tuin/keuken compressor van 50 euro door te blazen? Of is het verstandiger om per zone een afdruipventies in het circuit te plaatsen?

3: Zit er veel verschil in de manifolds? Ik zie op verschillende webshops het merk LEV, deze kost ongeveer 100 EUR. Terwijl een ‘noname’ manifold ongeveer 20-30 EUR kost.

4: Op sommige Youtube filmpjes zie ik dat sprinklers in een stukje PVC buis met grotere diameter worden geplaatst met een beetje kiezelstenen daarin. Is dit inderdaad veel beter dan ze direct in de grond te plaatsen?

beregening.jpg

kelder manifold.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Let wel dat de leidingdruk in de zomer wanneer er veel water wordt gebruikt een stuk lager kan zijn.

1. Het kan wel handig zijn om de verdeling in de kelder te hebben hangen maar je moet dan wel veel gaten boren inderdaad. Ook denk ik dat het in dr praktijk wellicht fijner is om alles buiten te hebben. Als je aan het sproeien bent en iets wilt afsluiten of afstellen dan doe je dat gemakkelijker even direct buiten in een putje. Is persoonlijk denk ik.

2. Wat bedoel je met een manifold? Ik zou iets maken dat je op de plek waar je aftakt van de hoofd waterleiding dat je daar ook een voorziening maakt om perslucht aan te kunnen sluiten. Dan kun je 1 voor 1 de circuits open zetten om alles leeg te blazen voor de winter. Zo doe ik het altijd met beregening. Op de plek van de pomp de compressor aansluit en alle zones leeg blazen.

3. Wat bedoel je met een manifold?

4. Ik duw sprinklers (pop-up sproeiers) altijd direct in de grond en dat geeft nooit problemen. Heb vaker gedoe met sectorsproeiers/klepelsproeiers. Die pop up sprinklers werken perfect en kosten geen drol.

Tekening lijkt me niet verkeerd. Wellicht zou ik bovenin de sproeiers in de hoeken plaatsen maar zoals je het nu hebt is het ook prima.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #3
Een manifold is een verdeler.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Maar wat voor een verdeler gaat het hier dan om? Ik vind het prijsverschil nogal groot wat TS noemt.

Zelf lijm ik verdeelstukken altijd zelf in elkaar met pn16 pvc. Dat is behoorlijk degelijk en kost maar een paar euro.

Ik denk dus dat die verdeler voor TS ook niet zo'n vaart zal lopen en dat een goedkope verdeler prima is.
 

henk1976

  • #5
Heel erg bedankt voor het uitgebreide advies!

Je hebt gelijk mbt het grote aantal gaten door de buitenmuur, dit is niet echt wenselijk... Ben ook bang voor water dat via deze gaten de kelder in kan komen. Ik denk daarom dat ik dan toch maar enkel de aanvoerleiding uit de kelder laat komen en het verder verdeel in een kleppenput in de tuin. Dan kan ik ergens aan de buitenmuur ook het Rainbird computertje hangen en heb ik geen Wifi module nodig.

Met manifold bedoelde ik inderdaad de verdeler. Dank voor de bevestiging dat een eenvoudig PVC model voor een paar tientjes prima dienst zou moeten doen.

De sproeier in de hoeken bovenaan is inderdaad een optie, maar er staat links bovenin een klimrek (niet getekend) voor de kids, vandaar dat ik daar niet voor heb gekozen (anders spuit de sproeier linksboven hier constant tegenaan).

Nog 2 vraagjes:

1) Maakt het wat uit of ik LDPE (low density) of HDPE (high density) leiding gebruik (bijv voor drukval). LDPE lijk mij wat flexibeler om te buigen dus heeft mijn voorkeur.

2) Qua prijzen zie in nogal wat verschillen tussen de online shops. Heeft iemand toevallig ervaring met irrigationdeals.com ? Deze lijkt het voordeligst en vrijwel alles te hebben.

Nogmaals dank!
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Lijkt me een slimme keuze om slechts 1 buis naar buiten te boren en een simpele verdeler toe te passen.

Ivm klimrek zou ik inderdaad de sprinklers daar niet direct neerzetten inderdaad.

1. Nee maakt voor jou niets uit. LDPE kan minder druk aan dan HDPE. 6.3 bar versus 10 bar. Maar jij komt al lange niet aan 6.3 bar dus LDPE is prima.
Overigens kunnen beiden worden gebruikt voor beregening.
Je hebt ook nog eens niet per se gekeurde slangen nodig omdat het niet voor drinkwater is.

2. Nee helaas geen ervaring mee. We promoten hier op het forum ook geen merken of winkels. Ik heb maar met weinig webshops op dat gebied ervaring. Ik ga het spul meestal bij een lokale groothandelaar in beregening halen.
Ik denk niet dat het zoveel uitmaakt waar je het koopt. Een bult tyleen blijft een bult tyleen of je het nu bij A of B koopt en hoge eisen hoeven er voor jouw project toch niet aan gesteld te worden.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu