Aders ethernet kabel afgebroken

Noam

  • #1
Bij het afmonteren in de muur heeft de monteur de ethernet kabel te kort gestript waardoor alleen nog de aders te zien zijn. 5 van de 8 aders zijn nog zichtbaar, de andere 3 zijn afgebroken en zitten dusdanig ver de koker in dat ik ze amper zie zitten. Ik heb geprobeerd om te trekken aan de 5 zichtbare aders, maar er zit geen beweging in. De kabel zit samen met een andere ethernet en een coax kabel in dezelfde koker. Als ik aan de andere ethernet en de coax kabel trek (niet gelijktijdig), zit er ook geen beweging in. Ook wanneer iemand gelijktijdig de kabels in de koker duwt vanuit de meterkast wanneer ik één van de kabels trek, gebeurd er niets. Ik heb geen kruipruimte, waardoor de koker met de kabels onder het beton in de vloer ligt. De afstand naar de meterkast is zo'n 7 meter, er zitten 3 haakse bochten in. Zoals op de foto te zien is, zit er niet heel veel ruimte meer in de koker. Ik heb nog geen trekveer geprobeerd want deze kan je alleen gebruiken in een lege koker, toch? Ik wil eigenlijk niet te veel risico nemen waardoor misschien de coax en goede ethernet kabel niet meer werken. Wat kan ik het beste doen in deze situatie?

2.jpg 3.jpg 6.jpg
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Alles eruit trekken en dan opnieuw de benodigde kabels in 1x er weer in trekken. Al zie die buis wel aardig vol dan. Heb je de coax ook echt nog wel nodig?
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Als je nog genoeg lengte hebt in de meterkast en zou willen proberen om het ietsje door te trekken: dat lukt alleen maar als je alle 3 de kabels tegelijkertijd trekt. En dan uiteraard iemand anders tegelijkertijd laten duwen. Één kabel verder trekken zonder de rest te verschuiven lukt nooit.

De ring van die inbouwdoos is draaibaar, verdraai die even een kwartslag voordat je gaat trekken zodat die bus niet recht voor de buisinvoer zit.

Wat wil je met de aansluiting gaan doen? Als 100Mbps voldoet en je geen PoE nodig hebt zou je het ook met 2 aderparen op pin 1, 2, 3 en 6 kunnen proberen. Bruin en blauw zien er op zich bruikbaar uit.

Of wellicht heb je aan 1 aansluiting genoeg als je een switch gebruikt?

Wat heeft die 230V bedrading te zoeken in dezelfde inbouwdoos als je data/CAI?
 
  • Like
Waarderingen: Noam

Haemmertime

Vaste beantwoorder
  • #4
Misschien een erg simpel antwoord, maar de "dader" hoort dit toch op te lossen?
 

Noam

  • #5
Dank voor de reacties :). Gelukkig is er ruim genoeg lengte in de meterkast. Ik heb nog niet geprobeerd om aan alle 3 de kabels gelijktijdig te trekken maar dit zal ik dan dan zeker proberen. Aangezien van één kabel alleen de aders zichtbaar zijn volstaat het om alleen aan de aders te trekken gelijktijdig met de andere 2 kabels? En ik begrijp dat ik niet de inbouwdozen eruit hoef te halen maar dat het volstaat door de inbouwdoos een kwartslag te draaien? Indien de kabels alsnog niet van hun plaats komen, zijn er dan nog bepaalde middelen die ik kan gebruiken?

De elektradraden lopen er doorheen omdat ik aan de rechter en linker kant van de COAX en UTP elektra invoeren heb en de dader is helaas inmiddels alweer terug naar Roemenië.. De Coax kabel is zeker nodig omdat ik hem gebruik voor tv.

Als dit niet werkt zou het zeker interessant zijn om alleen 4 aders aan te sluiten aangezien ik geen gebruik maak van glasvezel. Is de verbinding dan nog steeds even stabiel als met 4 aders?
 
Laatst bewerkt:

XanderH

Specialist Elektra
  • #6
Ja gewoon aan het hele bundeltje trekken. Haal de andere 2 kabels ook even los, haal de coax-kabel terug naar de middelste doos en maak alles even netjes recht zodat je het goed vast kunt pakken. En dan aan de andere kant iemand laten duwen terwijl je trekt. Dat geeft mijns inziens het meeste kans van slagen.

De inbouwdoos verwijderen zal niet lukken, maar die ring is draaibaar (je kunt kiezen of je de schroefbussen links-rechts of boven-onder wilt). Door de ring een stukje te draaien zit die bus in ieder geval niet in de weg.

Met 4 aders / 2 paar kun je een prima stabiele 100Mbps verbinding opzetten, maar dus geen 1Gbps. Ook al heb je geen snel glasvezel internet, deze snelheid heeft natuurlijk ook invloed op intern netwerkverkeer (bijvoorbeeld tussen een NAS en een PC). Vandaar de vraag waar je het voor wilt gebruiken. Alleen jij kunt beslissen of 100Mbps genoeg is. :wink:

Je moet dan wel de paren goed bij elkaar houden. Bijvoorbeeld:
1 (normaal wit/oranje) = wit/blauw
2 (normaal oranje) = blauw
3 (normaal wit/groen) = wit/bruin
4 = leeg
5 = leeg
6 (normaal groen) = bruin
7 = leeg
8 = leeg

En dat uiteraard aan allebei de kanten hetzelfde.
 
  • Geweldig
Waarderingen: Noam

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu