Aderbesparende wisselschakeling (?) splitsen

Ccpleiter

  • #1
Beste forumleden,

Ik heb op mijn slaapkamer twee schakelaars, bij de deur een schakelaar om het licht aan het plafond aan te doen (eenknopsschakelaar, Jung 506EU) en bij het bed een tweede schakelaar (tweeknops, Jung 509EU), deze schakelt met de ene knop het licht aan het plafond aan en uit, met de tweede knop de lamp op het balkon.
De lamp op het balkon wil ik graag op afstand kunnen schakelen met Klikaanklikuit, daarvoor wil ik de AWMR-230 mini inbouw schakelaar gaan gebruiken. Daarbij kan de functie van de tweede knop van de schakelaar bij het bed desnoods komen te vervallen. Omdat de wanddoos waar de huidige schakelaar in zit niet diep genoeg is wil ik ernaast een tweede inbouwen waar dan de Klikaanklikuit zender in komt en een enkele WCD.
Nu wilde ik e.e.a. zelf aanpassen maar stuitte op een schakeling die ik niet kende. Na enig zoeken op internet vond ik dat het zeer waarschijnlijk een aderbesparende wisselschakeling is. Toch begrijp ik een aantal zaken nog niet, en ik weet ook niet hoe ik bovenstaande voor elkaar moet krijgen.
Op de schakelaar bij de deur zijn een drietal draden aangesloten, bruin op de rode klem, en twee zwarten op de zwarte klemmen. Op de schakelaar bij het bed vijf draden, boven bruin, zwart, grijs, onder geel/groen, niets, blauw. Bij de lamp op het balkon een blauwe, zwarte en geel/groene draad.
De centraaldoos in het plafond zit helemaal vol, die durf ik niet goed los te trekken omdat ik dan misschien niet alles weer terug kan drukken, de precieze toestand daar weet ik dus niet.
(Overigens is er in het verleden bij het boren van een gat voor een schoorsteenpijp (voor een open haard) de leiding tussen plafond en muur doorgezaagd, dit is destijds gerepareerd door een groot installatiebedrijf.)
Ik heb zelf al e.e.a. geprobeerd maar kom er niet uit. Wat ik merkwaardig vond is dat toen ik de aarde draad loskoppelde bij de schakelaar bij het bed de schakeling voor de lamp op het balkon niet meer werkte ??
Mijn vraag: wat moet ik doen om boven beschreven situatie mogelijk te maken?



 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Hier is sprake van enorm geknoei. Een geel-groene draad heeft helemaal niets te zoeken op een schakelaar. Het is in jouw geval ook geen aardedraad, maar een fase- of schakeldraad met de verkeerde kleur.

Heb je een kabel lopen vanuit de centraaldoos naar de schakelaar bij het bed i.p.v.losse draden? Want dit zijn de aderkleuren van een vijfpolige kabel.

Hoe ben je tot de conclusie gekomen dat je een aderbesparende wisselschakeling hebt? Ik maak dit niet op uit je situatieschets.

Schakel je met de rechterknop de balkonverlichting?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Mij lijkt idd dat de doorboorde leiding door een installatie kabel is vervangen. Uitbreiden bij de schakelaars wordt daardoor lastig. Kijk of je de kaku ontvanger in de centaaldoos kwijt kunt. Daar zullen toch de nodige wijzigingen moeten worden gedaan. Alleen dan is het eventueel mogelijk de schakelaar door een stopcontact te vervangen en de aderkleuren correct toe te passen.
 

Ccpleiter

  • #4
Dat klinkt niet goed, ik was er al bang voor maar dacht even dat het aan mij lag...In zie vanuit de doos bij het bed alleen de vijf draden omhoog gaan, dus geen grijze mantel (de draden doen inderdaad denken aan zo'n kabel in de tuin). Ook bij de lamp op het balkon zie ik drie normale draden.
Ik dacht aan een adersparende schakeling omdat ik op beide schakelaars een bruine draad zag. In de tekening is de linker schakelaar die bij de deur, die schakelt het plafond; de rechter schakelt aan de linker zijde het plafond, de rechter zijde de lamp op het balkon.
Hoe kan ik het schakelen van de balkonlamp scheiden van de hotelschakeling?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Je zit in feite met twee problemen. Het eerste is dat je draadkleuren niet volgens de norm zijn. Dit is gevaarlijk, omdat bij toekomstige wijzigingen aan de installatie iemand misschien op grond van de verkeerde kleur de verkeerde beslissing neemt.

Het tweede probleem is hoe je die Kaku aansluit.

Dringende aanbeveling, om nieuwe draden te trekken naar de dubbele wisselschakelaar. Gezien je kennis over elektra zou ik dit laten doen door een elektriciën.

Het tweede is makkelijker op te lossen. De twee witte draden van de Kaku sluit je aan op de contacten van de schakelaar waar nur grijs en blauw zitten. Grijs en blauw komen dan op de schroeklemmen van de kaku.
Het plaatsen van een stopcontact zou ik achterwege laten, want je zit aan het maximum draden dat in een buis mag. Je kunt of de Kaku in de centraaldoos plaatsen, zoals Sxnder voorstelt of je breekt de huidige doos uit en vervangt die door een diepere.
 

Ccpleiter

  • #6
Bedankt voor de snelle reactie! Ik ga inderdaad nieuwe draden laten trekken. De kaku ga ik zelf proberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu