Aarddraad aardlek badkamer

Esen

  • #1
Goedendag,

Bij verbouwing van de badkamer heb ik de aarddraad verwijderd aangezien ik de radiator niet heb teruggeplaatst. Nu is alles gestuct en heb begrepen dat de leidingen ook geaard dienen te worden. Er is verder ook geen verdeeldoos aanwezig in de badkamer voor de aarddraad. Kan ik de de leidingen aarden met aarddraad en deze aansluiten op de aardlek in het stopcontact of hebben jullie andere suggesties?
 

CV__

  • #2
Die verdeeldoos (CAP) is er natuurlijk wel, maar die schuilt gewoon achter het kastje ofzo, of is weggetegeld.

Dan gewoon die draad weer herstellen.
 

Esen

  • #3
Ik ben deze cap verdeeldoos niet tegengekomen in de badkamer. Ik had de muren gestript. Er loopt vanuit de meterkast wel aarddraad naar boven en naar beneden maar waar ze uitkomen? Woning dateert van 1965. Wat als ik de cap niet in de badkamer kan vinden. Is de enige optie nieuwe aarddraad trekken? wat nu vrijwel onmogelijk is zonder het nieuwe stucwerk te beschadigen
 

CV__

  • #4
Je hebt de badkamer verbouwd zeg je.. wat allemaal?

Logischerwijs ga je bij een verbouwing voldoen aan de huidige norm, dus vereffennen van kranen, afvoer, CV, aardmat, ...

Doe je dat niet, dan moet je bij verkoop erbij vertellen dat de beol niet deugd, anders kan de koper het later op jouw kosten laten fixen.
 

Esen

  • #5
Badkamer gestript en waterleidingen opnieuw getrokken, deels kunststof.
Het spijt mij dat ik niet van te viren boekwerk nen normen niet heb doorgenomen. Nieuwe aarddraad trekken is niet makkelijk anders had ik dat gedaan zonder beroep te doen op deze site. Maar de vraag is nu, kunnen we dit oplossen zonder alles weer open te halen en is het toegestaan dat ik de deze aansluit op groengele 2,5mm aardlekkabel in het stopcontact?
 

CV__

  • #6
Nee, je moet binnen de badkamer alle vreemd geleidende delen met elkaar verbinden en dat uiteindelijk aan de lokale aarde knopen.
 

Ltn.fazant

  • #7
Wat ook nog zou kunnen als de badkamer zich boven de meterkast bevind. Dat het Cap in de meterkast zit. omdat de TS over "aarddraad naar boven en naar beneden" spreekt.
Misschien kan er dan middels metingen gekeken worden of er al vreemd geleidende delen zijn verheffend.

Verder sluit ik me aan bij CV__ dat ook al is de badkamer klaar het verheffeningssysteem zeer belangrijk is en alsnog aangebracht dient te worden.
 

Esen

  • #8


Badkamer zit aan de andere kant van de meterkast zeker 10mtr als de leiding via plafond loopt op eerste etage en de vloer is van balken. Echter waar de badkamer op rust is bewapend
Beton op h- balken.

Wat zegt het schema, dat ik nieuw cap maak in de badkamer en de metalen leidingen op de cap aansluit en deze aardlek naar deze cap verbindt met
2,5mm groengeel vanuit de centraaldoos in de badkamer. Kan en mag dit?
 

CV__

  • #9
Het CAP mag inderdaad ook vlak buiten de badkamer zelf zitten.

In het verleden moest het CAP apart naar de meterkast bedraad worden, dat is niet meer het geval, het wordt nu op de aardedraad in de lokale centraaldoos aangesloten.

Je gebruikt het woord 'aardlek' overigens herhaaldelijk incorrect, maar dat even terzijde.

Dat schema is een ingekleurde en ietwat incorrecte kopie van Figuur 6 uit de NPR5310:2017, hoofdstuk 5.5.4

Wat er in staat is dat je in (of; bij) de badkamer een CAP hoor te hebben waarop je alle vreemd geleidende delen aansluit; de vloerwapening (of aardmat), waterleidingen (of liever; kranen), radiatoren, metalen delen van afvoer, etc. Daarnaast tevens een naar de centraaldoos. Omdat vaak ook een wasmachine in de badkamer staat die een eigen groep heeft, moet ook daar een vereffeningsleiding naartoe getrokken worden. Indien je bijvoorbeeld ook nog een droger en elektrische radiator hebt op een eigen groep, moet ook daarnatoe binnen de badkamer een vereffeningsleiding naar het CAP getrokken worden.

In de afbeelding die je post is er al vanuit gegaan dat de wasmachine z'n eigen groep heeft, maar zijn, in tegenstelling tot de figuur die in de NPR staat, ook fase en nulleidingen ingetekend, maar hebben ze die voor de wasmachine niet als aparte groep getekend. Dat maakt namelijk wel verschil, want als die wasmachine op dezelfde groep zit als de rest van de badkamer dan mag de vereffeningsleiding tussen wasmachinestopcontact en CAP komen te vervallen.

Voorheen moest het CAP apart bedraad worden naar de meterkast, dit hoeft niet meer.

Het hoofddoel van dit geheel is het voorkomen van spanningsverschillen in de badkamer. Het liefst gewoon 0V en 0V, maar als alles op 100V zou zitten is dit minder vervelend dan deels 50V en deels 0V. De schade voor mensen ontstaat bij het lopen van stroom door het lichaam. Zonder spanningsverschil geen stroom.

En als alles goed gaat heb je dit allemaal nooit nodig. Gaat het fout en je hebt dit niet... dan kan het je einde worden. Vergelijk het met een airbag en gordels, fietshelm bij mountainbiken, etc.
 

Esen

  • #10
Ik heb verder geen wasmachine droger of radiator in de badkamer, deze komen ook niet te staan. Ik ben een leek. Maar als ik 4mm aarddraad verbind met de waterleidingen en verder ook doortrek naar de douchedrain en deze aarddraad verder verbindt
met groengeel 2,5mm kabel in de centraalverdeeldooa of stopcontact, voldoet het aan de normen? In geval ik oorspronkelijk aarddraad/cab niet kan vinden en/of opnieuw kan trekken vanaf de meterkast.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #11
Een woning van 1964 heeft helemaal geen cap, dat was toen nog niet aan de orde. Toendetijd werd de cv aan de waterleiding gekoppeld.
 

Esen

  • #12
Ik dacht inderdaad ook alleen een aarddraad gezien te hebben en geen cap/verdeeldoos en deze draad was alleen aan de radiatorleiding gekoppeld. Heb bij de buren gekeken en daar is geen aarddraad te bekennen in de badkamer. Wel een gezien in de naaste kamer waar de radiator door de muur de badkamer in gaat. Deze is wel geaard met aarddraad. Nou moet ik de aarddraad welke ik heb doorgeknipt vinden waarschijnlijk in de hoekwand en hiervoor het stucwerk verwijderen. En anders de leidingen zoals op de tekening aarden/verbinden met de groengele aardlekkabel in de wandstopcontact?
 

CV__

  • #13
Nee. Je hebt je badkamer compleet verbouwd (toch?)... dan moet je gewoon voldoen aan de huidige norm.

Dus;
CAP aanbrengen en individueel de vreemd geleidende delen bedraden naar het CAP. De norm kent geen uitzondering voor leken die het stucwerk al af hebben!!

Heb je ook stopcontacten toegevoegd (zaten er in 1964 ook niet), dan geldt ook daar dat je dan de meterkast beneden ook moet aanpassen naar de huidige norm, dus 30 mA aardlekschakelaar type A.

En ik zeg het nog maar een keer; dit soort ding nieten norm-conform aanleggen betekend bij verkoop dat je dit erbij moet zeggen. Doe je dat niet, dan is het een verborgen gebrek. Jurisprudentie heeft allang aangetoond dat verkopers aansprakelijk zijn voor een juiste installatie, ook al heeft de verkoper geen kennis van het onjuist zijn en ook al "werkt alles prima".

Zie ook deze 3 jaar en 364 dagen oude gerechtelijke uitspraak;https://uitspraken.rechtspraak.nl/details?id=ECLI:NL:GHSHE:2015:3586 Hier heeft de verkoper ruim 7000 euro kunnen aftikken, vermeerderd met advocaatkosten, griffierecht etc. voor het herstellen van de elektra in het door hem verkochte huis.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu