Aanvoertemperatuur "koud" water wasmachine

Chris27

  • #1
Ik zat eens even te filosoferen.... :idea:

Zeker zo rond deze tijd van het jaar is de temperatuur van leidingwater erg koud. Ik zat te denken: zou het niet mogelijk zijn om een thermostaatkraan in de aanvoerleiding te zetten naar de wasmachine. Nu weet ik natuurlijk dat hiervoor hot-fill apparaten zijn, maar die waren me destijds veel te duur. Toch zou er een maximum aanvoerwatertemperatuur moeten zijn voor het aanvoerwater van een "normale" wasmachine. Zou dat 20 graden mogen zijn? Of misschien wel 30? Het maakt je delta T natuurlijk veel kleiner, dus:
-minder stroomverbruik (verwarming water via ketel is voordeliger)
-sneller wassen omdat je minder hoeft te verwarmen (?)
-naspoelen met warmer water zodat enerzijds je was sneller droog wordt en anderzijds je minder energie voor de droger nodig hebt.

Misschien zet het wel helemaal niet zoveel zoden aan de dijk, maar toch, het idee intrigeert me...

Wat denken jullie??
 

Fiesiekus

  • #2
Je theorie klopt wel.

Maar als je gaat naspoelen met warmer water, raak je daar weer energie kwijt. En het verdampen kost normaal zoveel energie dat dat niet opweegt tegen de extra warmte die je erin stopt door na te spoelen met warmer water.

De (theoretisch) beste oplossing is dus wassen met voorverwarmd water en spoelen met koud water.
 

Chris27

  • #3
Bedoel je de winst die je boekt met het verminderen van het drogen weegt niet op tegen de extra kosten die je maakt door met warmer water na te spoelen? Kan ik me inderdaad iets bij voorstellen. Maar aan de waslijn zal het ongetwijfeld sneller gaan drogen vermoed ik (ik denk even aan de afwas, die met heet water droogt waar je bij staat en met koud water na een half uur nog niet droog is).

Maar als je het puur om de centen wilt doen wordt het zo langzamerhand een leuke constructie. Een thermostaat met een of andere timer, welke over laat schakelen van warmer naar koud water. Eenmalige kosten maar even buiten beschouwing laten :mrgreen:

Maar weet iemand toevallig welke temperatuur water als aanvoertemperatuur in een wasmachine mag??
 

Kloek77

  • #4
Idealiter zouden er wasmachines moeten zijn met een warm- en koudwateraansluiting. Thermostaatje erin en de machine kan zelf bepalen welke temp. water getapt wordt.
Ik betwijfel wel of er veel winst te behalen valt aangezien de moderne wasmiddelen prima met 30 graden uit de voeten kunnen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu