Aansluitsnoer koelkast achter inbouwoven

VeroNL

  • #1
Ik heb een hoge kast van de ikea waarin ik een inbouwkoelkast en inbouwoven wil plaatsen. In het bovenste kastje van deze hoge kast kan ik eventueel de dozen voor de wcd's infrezen.
Mag de aansluitkabel van de koelkast achter de inbouwoven gelegd worden naar de wcd in het kastje boven de inbouwoven? In verband met mogelijk teveel warmte ontwikkeling van de oven?

Ik heb eens gehoord dat er voor een groep per wcd 200VA gerekend wordt en 60VA per lichtpunt, zodat je een maximum aantal wcd's en lichtpunten kunt berekenen. Zijn dit wettelijke bepalingen of zijn dit slechts richtlijnen?
Als het een wettelijke bepaling is, wordt ik helaas flink beperkt in het aantal bij de plaatsen wcd's... ook al worden er alleen maar een paar ledlampen op aangesloten.
 

Fiesiekus

  • #2
Van welke kant komt het electrisch voor de nieuwe WCD's?
 

VeroNL

  • #3
De elektrabuizen komen vanuit het plafond. Op zo'n 110cm zit nu een dubbele wcd op 2 verschillende groepen (1 voor oven, 1 algemeen keuken). Deze elektrabuizen wil ik onderbreken en op zo'n 185cm nieuwe dozen in de muur plaatsen.
 

Fiesiekus

  • #4
Misschien (te) veel werk: één piep doortrekken naar de plint boven de vloer en daar een WCD voor de koelkast anbrengen?
 

VeroNL

  • #5
Dat is nog meer werk: onderste deel van de wand is namelijk betegeld en de tegels zou ik dan kapot moeten hakken (laat is liever heel). Het bovenste deel van de wand wordt toch nog afgewerkt met spachtelputz, dus daar boor ik liever gaten voor de inbouwdozen in.
Tevens heb ik een wcd in het bovenste kastje nodig voor de halogeenverlichting bovenop de hoge kast...dus de wcd moet er sowieso komen.

Ik bedacht net ook nog de volgende oplossing:
Naast de hoge kast komt een 30cm brede apothekerskast en dan een 60cm brede draaideurkast. In die draaideurkast is een wcd voor de vonkontsteking voorzien. Ik zou daar ook nog een doos bij kunnen boren voor een wcd voor de koelkast. Het is dan wel te hopen dat het aansluitsnoer lang genoeg is. En is het toegestaan dat de koelkast pas 2 kastjes verderop wordt aangesloten op een wcd?
Nadeel van deze oplossing is dat ik dan in 3 kasten moet gaan zagen...
 

Pelikano

  • #6
Achter je over wordt het nooit zo heet dat een kabel weg smelt. Mijn inbouw oven(Siemens) wordt handwarm aan boven en achterkant. Het vermogen van de koelkast(100Watt) vormt ook geen probleem om op dezelfde groep als je oven aan te sluiten.
Je kunt eventueel de kabel in een PVC buisje door de kast leiden of als je nog een beter gevoel wilt hebben een rubber verlengkabel gebruiken. Deze kunnen meestal temperaturen van 120 graden aan. Als die temperaturen achter de oven voor komen, heb je een ventilatieprobleem.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
Pelikano schreef:
Het vermogen van de koelkast(100Watt) vormt ook geen probleem om op dezelfde groep als je oven aan te sluiten.
Het vermogen vormt geen probleem alleen moeten ovens >2000 Watt op een afzonderlijke eindgroep. Daar mag dan dus geen koelkast meer bij op.
 

VeroNL

  • #8
De compacte bakoven komt inderdaad op een aparte groep.
De elektrabuis voor een algemene keuken groep ligt ernaast en zal ik gaan gebruiken voor de koelkast en halogeen verlichting.
In enkele installatiehandleidingen van inbouwapparatuur zag ik gisteren dat er boven elkaar een oven en combimagnetron/oven waren geplaatst. De kabel werd volgens die handleidingen gewoon boven in een kastje aangesloten. Voor het aansluiten van een inbouwkoelkast zal het dus ook geen probleem zijn om de kabel achter de oven door te laten lopen.

Dan had ik nog de vraag:
"Ik heb eens gehoord dat er voor een groep per wcd 200VA gerekend wordt en 60VA per lichtpunt, zodat je een maximum aantal wcd's en lichtpunten kunt berekenen. Zijn dit wettelijke bepalingen of zijn dit slechts richtlijnen?
Als het een wettelijke bepaling is, wordt ik helaas flink beperkt in het aantal bij de plaatsen wcd's... ook al worden er alleen maar een paar ledlampen op aangesloten."
 

Pelikano

  • #9
200VA is een vuistregel om het totaal vermogen op een groep globaal te berekenen. Je zou anders nooit een oven op een stopcontact (wandContactDoos) kunnen aansluiten. Volgens mij zijn deze rekenregels alweer aangepast aan deze tijd, ik zit niet meer goed in de NEN1010.

Het is dus zeker geen wettelijke verplichting. Waar je rekening mee moet houden i.v.m. verzekering is dat je materiaal gebruikt waar het voor bedoeld is. Dus het aansluiten van een oven, inductiekookplaat en een vaatwasser via bv een verlengsnoer wordt een uitdaging om de verzekering expert uit te leggen als er brand is ontstaan doordat het verlengsnoer is gesmolten.
 

VeroNL

  • #10
De meeste regels zijn me bekend, en bij twijfel vraag ik het (hier) na. Een vriend van me is elektricien, dus hem laat ik na z'n vakantie ook nog eens naar alle zaken mbt elektra kijken.
Voor vaatwasser en oven komt een aparte groep (groep voor oven reeds aanwezig) en waar gelast moet worden, plaats ik een 50mm doos.
Tot zover kan ik in elk geval alvast vooruit met het boren van de gaten voor de inbouwdozen en het treffen van alle voorbereidingen.
Iedereen weer bedankt voor alle reacties!
 

Pelikano

  • #11
Nog even voor de volledigheid, volgens NEN1010 mag je max 4 groepen op één aardlek aansluiten. Voor het geval je groepen hebt bijgeplaatst.
Succes!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu