Aansluitschema dimmer Jung 211

Bartje51

  • #1
De halogeenspotjes in mijn vitrinekasten worden gevoed via een stekkerdoos. In het aansluitsnoer hiervan wil ik een dimmer plaatsen. De speciaalzaak heeft mij hiervoor een Jung 211 geadviseerd. Omdat ik het erg moeilijk vind om het bijbehorende aansluitschema te lezen, roep ik graag jullie deskundige hulp in. Ik neem aan dat ik de aarde-draad sowieso ongemoeid moet laten. Welke andere draad of draden moet ik wel onderbreken, en op welke plaatsen in de dimmer dan vastzetten?
 

Geus

  • #2
Normaal gesproken (vaste installatie) ga je van de fase (bruin) eerst naar de dimmer en dan (met zwart) via de lampen naar de nul (blauw). Maar omdat je na een stekker werkt, maakt het niet uit welke ader je neemt (inderdaad uiteraard van de aarde afblijven en sowieso slechts 1 draad onderbreken). Als je de stekker namelijk andersom in de wcd steekt, draai je de boel om. Maar dan werkt het ook.

Het gaat er om dat je een stroomkring maakt: van fase naar nul altijd via de lampen. Of de dimmer in dit geval voor of na de lampen wordt geplaatst, maakt dus niet veel uit.

Er zijn meerdere dimmers in de 211-serie, dus het is zonder foto of specifiek aansluitschema lastig te zeggen welke aansluitpunten je moet gebruiken. Meestal spreekt het redelijk voor zich. Zolang je er maar voor zorgt dat de stroom via de lamp loopt, kan je dat gewoon uitproberen. Maak je kortsluiting, dan brandt de lamp voluit en doet de dimmer niets.
 

Bartje51

  • #3
Hallo Geus,

Ik denk dat je met dit aansluitschema (Jung 211 GDE) precies kunt aangeven waar ik de ene draad die moet worden onderbroken, moet aansluiten. Alvast bedankt voor je hulp.

 

Geus

  • #4
Denk die L en N lijnen weg. De twee zwarte rondjes zijn dan beide polen van de stekker. Ik denk dat het dan beter te begrijpen is.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #5
Ik vind het raar dat je een inbouwdimmer wilt gebruiken om in een snoer te zetten.
 

Geus

  • #6
Voor inbouw in de kast wellicht?
Ik denk trouwens wel dat je voor het aansluiten van de dimmer stukjes VD-draad moet gebruiken. De kernen van flexibel snoer krijg je nooit fatsoenlijk in de dimmer.
 

@rie

Specialist Elektra
  • #7
Ik denk dat het zo duidelijker is



De symbooltjes die in de tekening op de dimmer getekend zijn staan ook op de echte dimmer afgedrukt. (L pijltje omhoog, golfje pijltje)
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Kijk dit is nu mooi duidelijk @ @rie mooi gemaakt :prima:
 

Bartje51

  • #9
Nu zal het zeker lukken. Dank aan allen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu