Aansluitingen van latei op metselwerk

OscarK

  • #1
Allen,

Ik heb in de achterwand van mijn garage het bestaande raamkozijn verwijderd, een deel van het ontstane gat vergroot en hierin een deurkozijn geplaatst. De muur in kwestie is een niet-dragende, halfsteens muur. Alhoewel er boven het deurkozijn maar 4 lagen stenen komen, was ik toch van plan om er een latei boven te plaatsen. Ik vraag me alleen af op welke plekken deze latei vast zit aan z'n omgeving. Klopt 't dat 'ie aan de bovenkant en de zijkanten vast zit aan het metselwerk, maar dat 'ie los op een loodslab ligt (welke weer los op het kozijn ligt) en feitelijk aan de onderkant dus nergens aan vast zit?

Oscar.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
De oplegging van een stalton latei is op metselwerk, en zit daar dus "aan vast". Tussen de oplegging zit de overspanning, daar is uiteraard geen bevestiging ergens aan. Het lood zit alleen boven het kozijn, en loopt meestal niet door in het metselwerk.
 

OscarK

  • #3
Oke, dus de latei zit overal aan het metselwerk vast. Dan heb ik een ander probleem. Ik heb bij de bouwmarkt een betonnen latei gekocht die aan de kopse kant 9,7 x 6,2 meet. Aangezien ik in de muur van mijn garage waalformaat stenen heb, is de latei dus ongeveer zo dik als een steen + voeg. Als de latei op het gedeelte waar 't op afsteunt op de muur zowel boven als onder vastgemetseld wordt, zou de latei dan niet net zo dik moeten zijn als een steen (5 cm dus)? Heb ik dan een dunnere latei nodig, of worden deze lintvoegen gewoon wat dunner?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu