Aanleg elektra badkamer, wasmachine, p25 opbouw

Quibus

  • #1
Ik ga een kleine badkamer op zolder installeren met douche, broyeur-toilet, wasbak, boiler en wasmachine. Alles in de badkamer wordt opbouw (elektra, water en afvoer)
Mijn woning is op de 1e verdieping en mijn Zolder op de 3e verdieping. Op de 2e verdieping wonen mijn buren.

Ik wil nu aan de elektrische installatie beginnen.
Mijn meterkast is op de 1e verdieping. Er is 1 groep ( beveiligd door 30mA ALS) van waaruit de elektrische leiding naar de 3e verdieping loopt.
De vereisten voor de elektrische installatie in de badkamer zijn duidelijk op internet en dit forum te vinden (potentiaal vereffening, eigen groep wasmachine, zone verdeling in badkamer etc etc). En dat is mij behoorlijk duidelijk

In de badkamer komen de volgende elektrsiche installaties:
-wasmachine
-30 liter boiler (mer CLAGE) van 2 kW
- broyeur toilet (400 W)
- elektrisch kacheltje (max 1 tot 1,5 kW)
- plafond lamp

Toch nog een aantal kwesties waar ik graag wat hulp bij zou krijgen:

In de Situatie als hierboven aangegeven is er dus maar één groep voor de zolder.
1. Wat voor gevaar levert het op als ik in de badkamer voor de wasmachine dezelfde groep gebruik als voor de overige elektra (boiler, broyeur , verwarming)? Ik begrijp dat de groep in de stoppenkast er uit zal vliegen bij het inschakelen van teveel apparaten maar daar kun je rekening mee houden door niet alles tegelijk aan te zetten. Ik wil graag weten wat het gevaar voor de gezondheid is.

2. Is een aparte groep verplicht voor de boiler ( 2 kW) ?

3. Indien het gebruik van 1 groep voor de wasmachine en alle andere elektrische installaties in de badkamer echt niet kan ivm de veiligheid dan is het volgende te overwegen:
voor situaties waarbij maar 1 groep beschikbaar is kan een keuzetrekschakelaar gebruikt worden (normaal wordt die schakelaar gebruikt om te kiezen tussen wasmachine of droger). Het idee is nu om de keuzetrekschakelaar als volgt te gebruiken:
-in stand 1 wordt alleen de wasmachine gevoed
-in stand 2 wordt de wasmachine niet gevoed en krijgen alle andere elektrische installaties in de badkamer voeding.
Is dit een mogelijkheid? en toegestaan?


3. Zijn opbouw leidingen (p 25 / k25) in de badkamer ( in zone 3 ) toegestaan?

4. Ikzelf heb geen aarde op de 3e verdieping. De buren van de 2e verdieping hebben wel aarde.
Mag ik de groen gele aarde van de buren gebruiken? (uiteraard heb ik hier toestemming voor gevraagd)
Dat zou dan als volgt gaan: Wasmachine is geaard op het CAP (4mm2) vanuit het CAP loopt er een geelgroene aardedraad naar de Centraaldoos (lasdoos) in de badkamer. Vanuit de Centraaldoos in de badkamer loopt er een geelgroene aardedraad naar een lasdoos van de buren die dan verder verbonden is met hun meterkast.
 

Fiesiekus

  • #2
Even een vraag (naar de bekende weg); als je op goede voet staat met je buren, kan je dan niet alle problemen omzeilen door 1 PVC-pijp (of nog makkelijker: een XMVK-kabel) van de meterkast via de buren naar de zolder te trekken?

Aarde en vermogens zijn dan allemaal 100% in orde.

Overigens is het aarden van de wasmachine op het CAP wel af te raden: wat denk je wat er gebeurt als de aardingsweerstand bij de buren te hoog is of als er bij die mensen een verbinding losschiet. Gewoon de wasmachine aarden via eigen groep en opnemen in de potentiaalvereffening.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
De wasmachine moet op een aparte groep, de rest kun je samenvoegen. Aarde vanuit je eigen meterkast omhoog trekken, aansluiten in de centraaldoos en CAP, deze moet via dezelfde groep lopen.
 

Quibus

  • #4
PVC Pijp aanleggen van mijn meterkast naar die van de buren is geen probleem maar als ik vanuit de meterkast van de buren naar boven ga kom ik midden in een zolderkamer van de buren uit. Da wordt dus veel werk. Vloeren openbreken etc etc en bovendien zit er bij de meterkasten 70 cm tussen plafond en vloer waardoor het zeer lastig is om te boren en leidingen door te steken ( heb dit al eerder gedaan van BG naar 1e verd). andere optie is om via het gemeenschappelijke trappenhuis leidingen aan te leggen

Aarden van een wasmachine op CAP en dan via aarde van de buren is indeerdaad niet er veilig als er iets los zit bij de buren. Dan zou juist alles in de badkamer onder spanning kunnen staan. Moet ik de wasmachine dus inderdaad dubbel aarden? via eigen groep en via CAP?

Moet de aarde via de perse via de groep lopen of mag die ook direct op het aardingsblokje in de meterkast worden aangesloten? Wat zou dat uitmaken?

Toch nog graag een reactie op de truck met de keuze trekschakelaar.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #5
De aarde moet idd via dezelfe buis als de groep aangesloten worden op de aardrail in de groepenkast. En iid de wasmachine moet zowel geaard zijn via de eigen, afzonderlijke groep en op het CAP vereffend zijn. Aan de wcd voor de wasmachine, komen dus 2 groen/gele aarddraden, één naar de groepenkast en een naar het CAP. Tevens loopt er vanaf CAP een groen/gele aarddraad naar de centraaldoos van die andere, algemene groep, in de badkamer. De metalen delen worden met 4mm2 vertint koperdraad met het CAP verbonden.
Verder zie ik geen praktische mogelijkheid voor een keuze schakelaar. Als je de wasmachine selekteert zou je dus 'savonds in het donker staan... Leg gewoon die extra wasmachinegroep naar boven aan en, als je toch bezig ben, een extra groep voor eventueel een zwaardere boiler en eventueel andere leidingen, je hebt er al ervaring mee dus. Let er ook op dat de algemene groep goed geaard wordt zeker met zaken als elektrisch toilet/verwarming.
 

Quibus

  • #6
Beste Sxndr,

Dat wordt dan weer meer werk dan verwacht. Maar ja veiligheid boven alles.

Nog een vraag:

Volgens het zone systeem mogen stopcontacten zich in zone 3 bevinden ( mits op groep met aardlekschakelaar van 30 mA en geaard).
Als ik nu het stopcontact in Zone 3 heb en ik sluit hier het elektrische broyeur toilet op aan. Mag het toilet zelf dan wél in zone 2 staan? (het gaat om een toilet waarbaar de motor in het keramiek verborgen is)

Ik heb op internet namelijk gelezen dat sommige 220 V apparaten zich zelfs in zone 1 mogen bevinden (zoals boiler). Zie hieronder de tekst van internet:

* In zone 0 mogen alleen toestellen toegepast worden die speciaal ontwikkeld zijn voor gebruik in een badkuip. Deze toestellen moeten bovendien vast bevestigd worden.
* In zone 1 mogen uitsluitend vast bevestigde warmwatertoestellen, zoals elektrische boilers, elektrische doorstroomtoestellen, gasgeisers en gasboilers met elektrische ontsteking en combiketels worden toegepast.
* In zone 2 mogen naast vast bevestigde warmwatertoestellen en vast bevestigde verlichtingstoestellen van klasse III worden toegepast.

Wasautomaten en wasdrogers mogen niet in de zones 0, 1 en 2 geplaatst worden. Moeten deze apparaten wel in de badkamer opgesteld worden, dan moet hier bij de bouwkundige indeling al rekening mee gehouden worden.
Zone
 

Fiesiekus

  • #7
Lijkt me dat die broyeur daar wel geplaatst mag worden, gezien z'n algemene toepassing in een natte omgeving zoals badkamers e.d.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Zie de installatie voorschriften. Hierin staan oa vermeldt dat de elektravoorziening volgends de geldige norm moet worden uitgevoerd. In dat verband:
Elektrisch materieel moet ten minste de volgende beschermingsgraad hebben:

In zone 0: IPX7;
In zone 1: IPX5;
In zone 2: IPX4 of IPX5 voor badlokalen;
In zone 3: IPX1 of IPX5 voor badlokalen.
Kijk even of jouw type dan tenminste aan IPX4 voldoet. Bij twijfel zou ik bij de fabrikant of importeur informeren.
 

Quibus

  • #9
Dank voor de reacties wederom.

Ik heb even gekeken naar de certificering van mijn apparaat. Daarop staat het volgende:
Schutsklasse/ Prot. - class: I
Schutsart / Prot. - kind: IP55

uitled IP55:
eerste cijfer (5) betekend dat de installatie beschermd is tegen stof (stofvrij) en tweede cijfer (5) betekend dat het is beschermd tegen waterstralen.

Conclusie: Mijn broyeur toilet mag dus zelfs in zone 1 staan (naast de douche)

Dit toilet van een onbekend merk heeft zelfs een hogere beschermingsklasse dan die van het grote merk (IP44) dat ook nog eens veel duurder is.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Even voor de volledigheid:



Zone 1 is de ruimte boven de douchebak, niet erg prakisch om daar een toilet te plaatsen. :lol:
Overigens moet je wel een beetje oppassen met dit soort conclusies te trekken.
Dit voorschrift blijft ook gewoon van kracht:
In zone 0 mogen uitsluitend vast bevestigde toestellen zijn toegepast die speciaal zijn ontworpen voor gebruik in een badkuip.
In zone 1 mogen uitsluitend vast bevestigde warmwatertoestellen zijn toegepast.
In zone 2 mogen uitsluitend zijn toegepast:
1. vast bevestigde warmwatertoestellen en
2. vast bevestigde verlichtingstoestellen van klasse II.
Een beetje een twijfelgeval mi...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu