2 ventilatoren gaat niet goed in de badkamer

Henkh1966

  • #1
Hallo klussers, ik heb mijn oude badkamer verbouwd en uitgebreid met een aparte doucheruimte.Er zat een oude zelfwerkende ventilator in, deze was op zolder, net onder het rieten dak aangesloten op een omgekeerd y-stuk. Op de korte poot van de Y zat niets aangesloten. Nu heb ik deze vervangen door een wat krachtiger ventilator én een nieuwe ventilator (identiek aan de eerste) geplaatst in de nieuwe doucheruimte en deze aangesloten op de vrije ingang van het y-stuk. Nu bleef afgelopen nacht beide ventilatoren de hele nacht aan, ik snap al niet waarom, vorige week gingen ze netjes ná 2 minuten uit. Vanmorgen is een complete groep in de meterkast er uitgesprongen en nu blijkt dat de ventilator die is aangesloten op de oude situatie, drijfnat is geworden en heeft gezorgd voor een kortsluiting, roken en stinken. Ik denk trouwens dat dit condens is geweest. Ik heb deze ventilator compleet verwijderd en wanneer ik nu de andere nieuwe ventilator aanzet dan komt er koude lucht uit de pijp van de oude situatie.
Wat gaat hier niet goed, het lijkt alsof de afvoer de capaciteit van één ventilator al niet aankan en met 2 al helemaal niet uit de voeten kan en zorgt dat ze elkaar zo gaan tegenwerken dat 1 zelfs helemaal stil valt en daar een ophoping van condens veroorzaakt. Is dit bij iemand bekend en wat kan ik het beste doen.

Alvast erg bedankt voor iedere reactie!

Vriendelijke groet,

Henk
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Zit de afvoer niet dicht met sneeuw?
 

Henkh1966

  • #3
Lijkt me niet Walker, zoveel is er nog niet gevallen en de afvoer steekt een meter boven het dak uit.
 

Maurice81

  • #4
Als ik het goed begrijp heb je dus twee afzuigers op 1 pijp die 't dak uit gaat?

Lucht zoekt uiteindelijk de weg van de minste weerstand, dus als de pijp door 't dak meer weerstand/tegendruk geeft tov het gat waar de andere afzuiger zat dan komt uit dat gat dus de lucht incl buitenlucht die je elders opgezogen hebt.

De oplossing is 1 krachtige afzuiger na het 't stuk plaatsen die beide punten dus in 1x afzuigt
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Waarom zit er een Y-stuk tussen?
 

Maurice81

  • #6
Zoals ik hem begrijp heeft ts 2 ruimtes op 1 dakdoorvoer zitten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu