1 radiator wordt alleen aan bovenkant beetje warm

Ray100

  • #1
1 radiator wordt alleen aan bovenkant beetje warm. Wat heb ik eerst gedaan? Gecontroleerd of er ontlucht moest worden. Systeem bijgevuld en ontlucht (was maar n beetje nodig). De thermostaat een stuk hoger gezet. Een halve emmer zwart/beetje olieachtig water afgetapt van de betreffende radiator. Bedacht of de leidingen wellicht omgedraaid zijn met aansluiten. Dit allemaal zonder resultaat. Nu heb ik m'n aandacht op de linker onderkant vd radiator gericht: daar zit achter een deksel met schroefdraad, wat ik losgdraaid heb, een zeskantige inkeping die zo te zien met een flinke inbussleutel te verdraaien/stellen is. Een dergelijke inbussleutel heb ik niet, dus sta eigenlijk op het punt om er 1 aan te schaffen. (of een vergelijkbaar geschikt stuk gereedschap). Mijn vraag: zou dat het kunnen zijn? Wat is de functie ervan? Ik heb ook e.e.a. gelezen over diagonaal aansluiten. Dat gaat (helaas) niet. Het betreft een enkelplaats-radiator met rechtsonder een aftapkraantje en linksonder zit de aanvoer en retour. Linksboven zit een draaiknop om hem open of dicht te zetten. Verneem het graag..
 

Standby

  • #2
Wat je vermoedelijk bedoeld zal wel een voetventiel zijn, deze wordt idd met een inbus open of dicht gedraaid. Hij moet dus links om gedraaid zijn of worden zodat hij helemaal open is. Als hij los is en hij wordt nog niet goed warm zou je een stel radiatoren dicht kunnen zetten om meer stuwing over deze radiator te krijgen, gaat dit werken dan zul je of de circulatie pomp hoger zetten als dit mogelijk is en/of anders wat voetventielen van andere radiatoren dichter zetten dan krijg je ook meer stuwing.
 

Rays

  • #3
Hallo Standby,
Bedankt voor de tips! Ik heb het voetventiel verder open en een flink stuk dicht gedraaid: zonder verschil. De anderen verdraaien maakt ook niks uit. Ik heb ook de pomp en temp. hoger gezet (op ketel): ook dat maakt geen verschil. Nog even gechecked op lucht erin (ontluchten): ook dat is in orde. Hoe krijg ik dat ding nou toch heet? :roll:
Groet,
RS.
 

Standby

  • #4
Je hebt dus alle radiatoren even dicht gezet om de pomp op deze radiator te laten circuleren en nog werdt hij niet warm?? dan zou je toch een verstopping hebben in de radiator of voetventiel of ergens in de retour leiding. Normaal gesrpoken moet hij er door knallen als alles verder dicht staat.
 

Rays

  • #5
Ik heb nog eens alles laten afkoelen (plm. 20 minuten), alle radiatoren op het probleemgeval na, dichtgedraaid en de ketel flink laten werken. Wat mij opvalt is: het water wat er doorstoomt is superheet! (je kan je hand niet lang op de leiding houden). Wat mij ook opvalt: het hete water komt linksboven binnen en lijkt direct naar beneden te gaan om de radiator weer te verlaten. De eerste 15 cm. is mooi heet tot de onderkant. Ik heb eerder een aardige hoeveelheid water afgetapt (en weer bijgevuld). Dat duidt dan toch niet op een verstopping? :roll:
Groeten,
RS
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #6
Hangt de radiator goed waterpas???
 

Rays

  • #7
Ja, iets schuin.
 

Standby

  • #8
Je zou haast denken dat je radiator halverwege verstopt zit.
Neem aan dat deze radiator er altijd gezeten heeft en warm werdt, zo ja lijkt het mij in de radiator te zitten omdat je aanvoer en retour wel warm wordt maar verder niet.
 

Rays

  • #9
Hij heeft er idd altijd gezeten. In de loop van de jaren is ie het wel steeds iets minder gaan doen. Maar omdat het een slaapkamer betreft is iets minder heet nooit als probleem gezien. Echter, met deze winter als aanleiding, en dan nu voor 90% koud blijven.. Wat is nu precies de rol van het voetventiel, en kan ik daarmee nog iets doen? Een verstopping in de vorm van vuil of roest zou natuurlijk kunnen, alhoewel het dan alleen in deze ene zit..
Groet,
RS
 

Standby

  • #10
De werking/rol is tot in de treure hier al omschreven op dit forum dus daar is genoeg over te vinden. Wat de verstopping betreft zou je de radiator een x moeten demonteren en doorspoelen en werkt dit niet zou je een andere op de kop moeten tikken maar je moet dan wel zeker weten dat het niet als nog het de voetventiel is dit de boel zit te verzieken. Draai eens een paar x dit ventiel (inbus) open en dicht en wie weet geeft dit toch nog voldoende een oplossing.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #11
Als de rest van de kranen dicht zit kan de doorstroming zo groot zijn dat het water niet over de radiator verdeeld wordt, vooral bij zo'n kleine plaat, een grote radiator erbij open zetten zou verandering teweeg moeten brengen.
U zegt dat de radiator iets schuin hangt, dat is op zich niet erg maar dan zou er lucht in de radiator kunnen zitten op de plaats van het hoogste punt.
 

Standby

  • #12
Dat de radiator ietsje scheef hangt is prima als hij maar wel op loopt naar de ontluchter dan is het goed.

Wat betreft die andere radiator open zetten is niet juist in mijn ogen, je wilt even de volle druk over die radiator om hem zeg maar door te persen mocht er ergens een luchtbel oid dwars zitten en echt als hij los komt is hij ook binnen een minuut kokend heet in het geheel.

Denk zelf nog steeds een verstopping in de radiator.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu