Toilet aansluiten op standleiding 100

Saucisson

  • #1
Binnenkort ga ik beginnen met de badkamer te verbouwen. Maar eerst ben ik de opties in kaart aan het brengen.

Situatie nu badkamer zit boven het toilet, in het toilet komt een 110 buis uit plafond ik heb sterk de indruk dat in deze buis naast het badkamer toilet ook de wastafel en douche uitkomen. Deze gaat naar de 110 standleiding naar de kruipruimte, De standleiding loopt omhoog door de badkamer (koof) naar zolder door het dak en versmalt gaande weg.





Die 110 buis weghalen lijkt me geen optie i.v.m. dat er naast de wc welke ik wel zou willen verplaatsen ook in de vloer nog meer leidingen op uit komen welke niet zomaar zijn om te leiden. Helaas want het zou het verlagen van het plafond onnodig maken in het toilet.

De WC zit eigenlijk pal boven de bocht. Nu overweeg ik de wc te verplaatsen en dan de vloer te betegelen. Ik zou dan een hangend toilet willen maken naast de koof in de badkamer en deze op de standleiding willen aansluiten. Nu neem ik aan dat de huidige pijp daar te krap voor is (vragen om problemen) maar het geboorde gat is groter dus ik zou misschien de buis kunnen doorzagen en er een bredere buis op kunnen plaatsen (100 pas denk ik net maar heeft dan weinig bewegingsvrijheid 90 zou zeker moeten passen)?

Is dit te doen? De koof zal vanzelfsprekend in de badkamer open moeten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Ik heb de foto's even gedraaid.
De volgende keer graag zelf even doen.

Ik zou eerst eens even de koof boven open maken, om te zien waar de rest van de afvoerleidingen in de badkamer naar toe lopen.

Of je test even, door even de kraan van de wastafel open te draaien, en te luisteren aan de afvoer van het toilet.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #3
Dit is gewoon een 110 buis hoor.

Maar kijk goed uit hoor want er zit een verzamel pot in het beton gestort en deze dingen worden niet meer gemaakt.

hier komen meerdere leidingen op uit.

daar zit boven op gelijmd een expansiestuk dus daar kan je geen t-stuk op kwijt, dan moet die expansiestuk er uit gebrand worden.

 

Saucisson

  • #4
Heren dank! Die verzamel pot wil ik dan ook met rust laten. Omdat de leidingen van wastafel/douche etc erop uit komen.

Deze pot komt dus in de badkamer uit waar nu de wc pot op staat. Dit zou ik dan dicht willen maken/tegelen. De wc afvoer zou dan naar de koof verplaatst worden waar de standpijp loopt die nu denk ik 80 is. De standpijp zou ik dan ook overwegen open te zagen en dan in de badkamer een t-stuk plaatsen. 80 naar zolder voor de ontluchting, 90 opzij voor het hangend toilet en 90 naar beneden naar bovenste foto (in wc) welke nu 80 (en te smal) is.
Qua diameter is 90 voor zo'n kort stukje nog net oke meen ik op te maken uit andere topics. Maar kan ik dit bestaande t-stuk aanpassen danwel vervangen om er dus een dikkere buis boven uit te laten komen?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Verwarrende foto je hebt eerste foto een t-stuk staan waar loopt deze heen dan.
 

Saucisson

  • #6
Excuses voor de onduidelijkheid.

De bocht wit geschilderde pvc buis welke uit het plafond van de wc komt en dus uit de verzamelpot komt loopt nu naar het t-stuk van de andere foto. Deze moet gehandhaafd blijven omdat de verzamelpot in gebruik blijft door douche etc. Dus op de foto het t-stuk naar links gaat naar de verzamelpot en naar boven ontluchting naar zolder plus wasmachine.
De wc zou op de standpijp (foto met t-stuk) een verdieping hoger, namelijk in de badkamer moeten komen waar wederom dan een t-stuk geplaatst zou moeten worden.
Dat laatste lijkt me niet zo moeilijk omdat ik de standpijp/ontluchting kan doorzagen een stuk er tussen uit of optillen naar boven 80 en naar onder 90. Echter het zichtbare t-stuk op de foto waar nu 80 in gaat zou minimaal 90 moeten worden lijkt mij. Dit lijkt me een grotere uitdaging.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7


zo dus
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
Dat gat dat door loopt in beton vloer hoe groot is dat gat
 

Saucisson

  • #9
Exact Henk! Zo is het duidelijk dank!
Dus boven de vloer (1e verdieping/badkamer) een t-stuk ten behoeve van het te verplaatsen inbouw reservoir.
Onder (begane grond/wc) het t-stuk handhaven voor de douche e.d. echter moet daar dus een 90 op ipv de huidige pijp 80 die nu naar boven loopt. Of dit te doen is en zo ja hoe zou ik graag horen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #10
Zelf heb ik meer het vermoeden dat het een 75mm buis is die verder door loopt naar boven.

je kan er ook voor kiezen om evt een Sani-Broyeur te nemen deze heb je ook in bouw reservoirs en hangende wc
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Het probleem is je hebt geen ruimte de stand leiding t-stuk kan je er niet uit halen want dan gaat buis bewegen en kans dat onderkant van de trechter van die pot stuk gaat.

je kan er voor kiezen en dat zal best moeilijk gaan om eerst de beton vloer boven groter open te kappen.

Zodat je werk ruimte krijgt en daar door heen ook een dikkere buis kan.

je zaagt dat stuk dunnere buis er tussen uit.

Dan door de mof heen zagen, denk wel dat er kans is een stukje buis van 4 cm weg valt de pijp in, dit is te voor komen om een haakje van koper draad te maken en dat deze dat stukje vast houd terwijl je verder zaagt.





de bovenste buis verwijderen en dan een 110 reparatie sok er in lijmen zodat je met 110 verder kan

 

Saucisson

  • #12
Henk dank! Hier kan ik weer even verder mee. Het gat is wat lastig op te meten maar er zal denk ik een 100 net doorheen en een 90 zeker doorheen passen. Ik ga dit nog even met zekerheid bepalen. Dus misschien is open kappen van de vloer niet nodig (dit kan inderdaad lastig zijn met de beschikbare ruimte en andere leidingen). Door zagen, reparatie mof 110 erin, verloop naar 100 / 90 erin en zo verder. 90 zou mijn voorkeur hebben wanneer dit geen verstoppingsproblemen op zou leveren omdat er dan wat meer bewegingsruimte is.

Alternatief is vaste wc pot houden op huidige plek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu