Thermomaster 2HR 32.02WT - warm tap en cv probleem

Nachtwacht

  • #1
AWB Thermomaster 2HR 32.02WT
Thermostaat Honeywell CM67z met HCE80
Installatie is gefit en met slangen
vloerverwarming met 16 groepen verdeeld over 2 verdelers
Geen storingsmeldingen op ketel

Goedendag,

Ik heb een probleem met bovenstaande ketel.

In eerste instantie hadden we zo af en toe dat bij het douchen we warm water kregen totdat de ketel leeg was waarna er geen warm water meer kwam. AWB gebeld, vonden het vreemd, het kon haast niet anders dan dat de tapsensor stuk was.

Hier op het forum rond gekeken, ook daar bleek de tapsensor een bekend probleem. Vandaag dus de tapsensor vervangen en wat blijkt... het probleem bestaat helaas nog steeds.

Even wat nader onderzoek gedaan want voor mijn gevoel was de ketel eigenlijk wel veel lawaai aan het maken.

Het blijkt dat, zonder dat de thermostaat dit vraagt, er toch warm water de leidingen in gepompt wordt.

Even nog wat gekeken op het forum, de 3wegklep schijnt een bekend probleem te zijn. Servo motor er af gehaald, ik kan de cartridge wel in duwen zij het dat het niet echt gaat met mijn vingers maar met een schroevedraaier er tegen aan lukt het. Wat mij wel opvalt is dat de servomotor een wit "lipje" heeft wat eigenlijk altijd alleen maar naar links staat. (in de linker stand staat, daarmee bedoel ik, vanaf de voorkant van het apparaat bekeken staat het witte lipje naar links richting de cartridge)

Wat het probleem met het warme tapwater betreft. Als ik de warme kraan open zet (ketel geeft op dat moment aan code 6) zou er bij normaal functioneren een stipje rechts onder de de display moeten komen ten teken dat de ketel gaat verwarmen omdat hij door heeft dat er warmtevraag is. Ook dat stipje komt dus niet.

Heeft iemand een idee waar ik het moet zoeken ?

Bij voorbaat dank,

mvg,

Henri
 

Panic

  • #2
Als u een keer op reset drukt moet u het 'witte lipje' van links naar rechts zien bewegen en weer terug.

Doet hij dit niet of blijft hij halverwege hangen dan zal het binnenwerkje en eventueel de motor van de driewegklep vervangen moeten worden (indien het lipje helemaal niet meer beweegt). Let op dat het binnenwerkje altijd soepel heen en weer moet gaan.

De oude tapsensor had u trouwens kunnen controleren door zijn gedrag op boilerbedrijf te controlen en de nadraaitijd van de ventilator na warmwater gebruik te tellen (moet ongeveer 30 seconden zijn).
 

Nachtwacht

  • #3
Panic schreef:
Als u een keer op reset drukt moet u het 'witte lipje' van links naar rechts zien bewegen en weer terug.
Helaas, blijft volledig stil staan. Kan ik deze servo er af halen om het dan te proberen om te kijken of het de servo danwel de cartridge is ?

Wat betreft soepel, ik neem aan dat u hier de cartridge bedoeld ? Die beweegt soepel maar het vereist wel een beetje kracht (ik druk hem dus niet soepel in met de vinger)

Wat betreft nadraaien en de oude tapsensor. De ketel begon helemaal niet te draaien dus dat was de reden van de gedachte dat die stuk zou zijn.... wellicht dat er iets anders na had moeten blijven draaien maar helaas ben ik er niet genoeg in thuis om dan te weten wat u exact bedoeld.

Hartelijk dank voor de tips zo ver !
 

Panic

  • #4
Als de cartridge wel goed naar rechts uitkomt zonder motor is inderdaad het motortje overleden, vaak komt dit door een stroef lopend binnenwerkje. Het binnenwerkje moet sneller naar buiten komen dan u uw schroevendraaier terug kan trekken.

Met het nadraaien bedoel ik het draaien van de ventilator. Na warmwater bedrijf zal de ventilator altijd voor gedurende 30 seconden nadraaien. Ketel stopt dus met branden voor het boilerbedrijf, daarna start de ventilator opnieuw.

Als de ketel helemaal niet reageerde op warmwater vraag was inderdaad waarschijnlijk het tapsensortje defect. Andere mogelijkheden zijn lucht in de boiler (voorste ontluchter defect), of de ketel reageerde wel maar het water kwam in de installatie terecht (driewegklep blijft hangen in de cv-stand, lipje zit aan de linkerkant).

Waar u ook even op moet letten is of er kalk zit op het oude tapsensortje, hierbij is de sensor wit uitgeslagen. Indien dit het geval is dient ook de dompelbuis vervangen te worden (is dan lek).
 

Nachtwacht

  • #5
Panic schreef:
Als de cartridge wel goed naar rechts uitkomt zonder motor is inderdaad het motortje overleden, vaak komt dit door een stroef lopend binnenwerkje. Het binnenwerkje moet sneller naar buiten komen dan u uw schroevendraaier terug kan trekken.
tja... ik vind het allemaal niet heel erg soepel maar wellicht is het soepel genoeg. Hij springt laten we zeggen net zo snel terug als dat ik de schroevendraaier weghaal.

Als ik met mijn vinger het palletje van de cartridge in probeer te duwen dan lukt dat niet. Als ik eerst de veer van de cartridge terug duw en daarna het palletje terug duw, dan lukt het wel.

Ik heb overigens even de servomotor los gehaalt en een reset gedaan, motertje doet ook dan niets (weet niet of dit de bedoeling is maar het leek me een aardige test)

Dit verwijderen en weer terug plaatsen van de servomotor gaat overigens ook zonder echt heel veel kracht te moeten uitvoeren. (lees, ik hoef er niet mijn hele gewicht achter te zetten om hem terug te duwen)
Panic schreef:
Als de ketel helemaal niet reageerde op warmwater vraag was inderdaad waarschijnlijk het tapsensortje defect.
Tja... ik was dus ook niet zo blij dat na het vervangen van de tapsensor de ketel nog steeds niet aanslaat bij warm water vraag (geen kalk overigens op de tapsensor, was mooi schoon)
Panic schreef:
Andere mogelijkheden zijn lucht in de boiler (voorste ontluchter defect), of de ketel reageerde wel maar het water kwam in de installatie terecht (driewegklep blijft hangen in de cv-stand, lipje zit aan de linkerkant).
De ketel reageert echt helemaal niet. Geen klein klikje of klakje wat ik met het blote oor horen kan. De driewegklep blijft in ieder geval hangen in de cv staan want het lipje zit aan de linker kant.

Is het overigens een optie om tijdens dit troubleshooten de servomotor er af te halen ? Dan heb ik natuurlijk geen cv maar dat is even niet zo'n probleem, ik heb namelijk nog een gaskachel. Geen warm water vind ik vervelender. (alles slechts tijdelijk natuurlijk voor zo lang als het duurt om zo snel mogelijk dit probleem op te lossen)

Wederom dank !
 

Panic

  • #6
Als u het motortje eraf laat zal de driewegklep automatisch in zijn warmwater stand staan, dus dat is inderdaad mogelijk.

Hierbij zal hij gewoon moeten reageren bij warmwater vraag.
 

Nachtwacht

  • #7
En dat is inderdaad het geval bij mij.

3weg servo motor er af gehaald (thermostaat ook uit de strook gehaald zodat die in ieder geval niet gaat schakelen) en de ketel is nu in ieder geval al meteen een stuk rustiger (was voorheen de hele tijd aan het "werk")

Als ik nu de warm water kraan open draai dan gaat na verloop van tijd ook het puntje in het display aan (en de ketel maakt ook weer zo'n "ik ben aan het werk" geluid)

Tot nu toe 3 keer getest en 3 keer doet hij het. Zal het nog even verder testen maar ik heb er goede hoop in dat het warm water deel nu goed is.

Lijkt er dus op dat in ieder geval het motorhuis van de driewegklep vervangen dient te worden maar ik vraag me nog even af of de cartridge ook vervangen dient te worden. De ketel is 7 jaar oud en ik denk niet dat deze cartridge ooit vervangen is (ik ben het huis aan het verbouwen en het heeft hiervoor 3 jaar leeg gestaan)

Voor de veiligheid neig ik er dus naar om deze cartridge ook maar meteen te vervangen. Of eerst proberen met alleen de motor ? Ik ben een beetje bang dat hij het dan misschien weer gewoon doet en ik dan wellicht weer sneller een stukke motor heb omdat de klep toch niet echt soepel liep.

Verdere tips welkom, en alvast heel veel dank Panic voor de hulp tot nu toe !
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #8
Cartridge ook gelijk vervangen, deze is meestal de oorzaak van een defecte motor.
Als de cartridge zwaar gaat krijgt het motortje het zwaar voor zijn kiezen en zo'n onderdeel is relatief erg goedkoop en makkelijk te vervangen dus wat let je?

Suc6, René.
 

Nachtwacht

  • #9
Dank,

dat was ook mijn gevoel. Ga ik dus doen. Laat wel horen hoe het afloopt maar heb er goede hoop in :D
 

Nachtwacht

  • #10
3wegklep Cartridge en servo motor beiden in huis.

Wat betreft de kracht die nodig is om de 3weg klep in te drukken, ook de nieuwe vereist nog wel wat van mijn kippekracht dus ik heb niet het idee dat de oude enorm versleten is.

Bij de nieuwe servo motor viel me wel op dat het witten schuifje wat op de motor zit bij de nieuwe soepel van links naar rechts kan bewegen. Bij de oude zit die helemaal vast in de linker stand.

Even snel de makkelijke route genomen en de servo motor vervangen.

Dat lijkt te werken in zoverre, de CV krijgt nu weer warm water geleverd en ik zie het schuifje heen en weer schuiven bij inbedrijfsname.

Echter, nadat ik dit allemaal geinstalleerd had even getest wat het warme tapwater nu deed.

Helaas doet dat het nog niet goed. De CV staat nu volop te branden om het huis weer wat op temperatuur te krijgen maar als ik de warme kraan open gooi krijg ik in beginsel wel warm water maar dat loopt langzaam terug naar lauw tot koud water (niet super koud overigens.... heel erg lauw)

Enig idee of dit kan zijn omdat ik de cartridge nog niet heb vervangen ? Of gaat het toch ook nog iets anders zijn wat niet goed gaat ?

Ben wel nog van plan de cartridge te vervangen maar omdat het lijkt te werken en het vervangen toch een aardig klusje is (Waarvan ik eerst nog even moet uitzoeken welke stappen ik sowieso moet nemen :D ) wilde ik dat nog heel even uitstellen tot het weekend.

Bij voorbaat dank !
 

Nachtwacht

  • #11
Ok, nog een reset uitgevoerd en nogmaals gestest, nu met het vol laten lopen van het bad.

Ik draai de kraan open. Rechts onder in het display wordt het puntje zichtbaar. De ketel slaat ook "aan".

Ik heb nu enkele minuten warm water en daarna wordt het koud helaas. (voor mijn gevoel is boiler vat dan dus leeg)

Aldus, het lijkt er op dat de boiler wel weer vol loopt en uiteindelijk wordt verwarmd maar als ik dat warme water dan gebruik, dan lijkt er geen nieuw warm water bij te komen.

Na verloop van tijd zit de boiler dan weer vol met warm water en kan ik weer even warm water gebruiken....

Het viel mij net op, een minuut of 5 nadat ik de badkraan alweer heb dicht gedraaid, dat de ketel aan sloeg en de servo motor schakelde van links naar rechts. In deze stand is hij nu blijven staan. Nu, een 10 minuten later, is er ook weer warm water. (vat is dus blijkbaar alweer verwarmd)

De CV thermostaat slaat nu ook net aan en daarbij loopt de servo motor van rechts naar links, ketel slaat "aan" en het lijkt er op dat er warm water door de cv gepompt wordt.

Aldus, dat deel lijkt te werken.... nu het warme tapwater nog :D

Alle ideeën welkom.

groeten
 

Nachtwacht

  • #12
En nog een kleine toelichting.

Het gaat niet elke keer fout.

Net in de keuken de warm water kraan open gedraaid en meteen hoorde ik de ketel aanslaan. Ik wierp een blik op de ketel en zag nog net de servomoter omschakelen van links naar rechts. Hierna bleef ik warm water houden.

Ik zal eens kijken of ik wat testen kan doen om wellicht te achterhalen wanneer het wel en niet werkt.

Testen zal ik hieronder aanvullen.

----------------------

1) Servo motor staat naar rechts. Kraan open gedraaid. Ketel begon geluid te maken. Geen vlammen te zien door het kleine kijkglaasje. Na +/- 30 seconden sloegen de vlammen wel aan, ik ga er maar van uit dat deze keer de ketel goed zijn werk doet en draai de kraan dicht.

2) ketel draait omdat CV / thermostaat warmte vraag. Servo staat naar links. Kraan open, in eerste instantie warm water, na verloop van een paar liter weer koud. CV / thermostaat slaat in de tussentijd overigens uit. Dit veranderd niets. Servo blijft naar links staan en water blijft koud en ketel staat "uit" (uit als in, niet aan het branden om water te verwarmen) Tijdens het typen van deze test is de servo overigens naar rechts bewogen. (ik heb dus geen idee of de ketel daarbij verder ook iets heeft gedaan)
 

Nachtwacht

  • #13
Heb diverse testen gedaan en voorlopig lijkt het er op dat als de drieweg klep in de cv stand staat dat de ketel dan de 3wegklep niet omschakelt.

Wat bij test 2 staat gebeurt eigenlijk tot nu toe elke keer. Voor zover ik nu getest heb lijkt het nu elke keer mis te gaan.

Tips welkom,

groeten
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #14
Misschien een thermostatische douchemengkraan?, soms mengt deze kraan niet goed meer en zal de ketel uitslaan als deze geen warmwater tapping meer ziet.

U heeft niet toevallig een nieuwe kamerthermostaat gemonteerd?? ( bv eerst een aan/uit, en nu een modulation?)

Voel eens direct onder de ketel (of direct onder de boiler) of de warmwater leiding wel heet is als de wamrwater kraan aanstaat en deze wordt weer koud. Wordt het kraan water koud en de leiding is dan nog warm/ heet, zit het probleem niet in de ketel.
 

Nachtwacht

  • #15
Yep, inderdaad een thermostatische douchemengkraan maar alles is volledig nieuw (behalve de ketel) en het gaat zowel bij het bad als de douche en de kraan in de keuken fout. De leiding onder de ketel wordt dus ook inderdaad koud.

Ook die is nieuw maar dat gedeelte werkt nu goed.

Even onder op de ketel gekeken waar de thermostaat bevestigd is. Daar zijn 2 keuze's. "open therm" thermostaat en "aan uit" thermostaat. Het is aangesloten op "open therm".... ik heb er niet veel verstand van maar dat lijkt me niet de goeie..... Even de documentatie van de HCE80 er bij gepakt (dat is de zoneregelaar die er aan hangt) en daar staat in dat dat een "ketelsturing via geintergreerd relais, potentiaalvrij laagspanningscontact". Eerlijk gezegd, hij is aangesloten op waar de oude honeywell thermostaat op aangesloten zat (zelfde kabeltje is gebruikt) dus dat zou zomaar verkeerd kunnen zijn. Wie het weet mag het zeggen :D

edit:

Honeywell even gebeld, de HCE80 blijkt een aan uit "thermostaat" te zijn. Ga ik nu dus anders aansluiten. Mocht dat verbetering opleveren dan laat ik het horen.

edit2:

eerste test was veelbelovend !! Ketel was warmte aan het geven voor de vloerverwarming (ketel brande en liptje van servo stond naar links) bij het open draaien van de kraan bewoog het lipje van de servo langzaam naar rechts. Volgens mij is dat hoe het moet zijn, in ieder geval had ik dat nog niet zien gebeuren.

Ik zal het nog een paar keer testen maar dit was in ieder geval hoopgevend :D
 

Screech

Specialist Verwarming
  • #16
Ik verwacht dat het nu beter gaat, het komt wel vaker voor dat de bedrading niet goed zit (verkeerd aangesloten zit) met dit soort storingen als gevolg.

groet
 

Panic

  • #17
Stom toevallig had ik vanmiddag precies hetzelfde. Een aan/uit thermostaat aangesloten op de opentherm aansluiting. Geeft dus inderdaad precies deze storing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu