Thermo-motoren vloerverwamingsverdeler en thermostaat

Texaslex

  • #1
Hallo,

Sinds een paar weken functioneert onze Honeywell T87HC1103 modulerende kamerthermostaat op de eerste verdieping niet meer goed. Ook heb ik een vraag over het functioneren van de Herz thermo-motoren op de vloerverwarmingsverdeler.

Korte situatieschets van de installatie in ons huis:
De thermostaat op de 1e verdieping is aangesloten op een op zolder geplaatste Honeywell HCE20M1003 zoneregelaar welke weer op een WTH vloerverwarmingsverdeler (type onbekend) is aangesloten.
Deze thermostaat gaat alleen aan de slag met een warmteaanvraag indien er bij de thermostaat in de woonkamer een warmtevraag is. De thermostaat en vloerverwarmingsverdeler op de begane grond werken naar behoren.

Thermostaat vraag

Hier een foto van de thermostaat op de 1e verdieping:


De druktoets voor verwarmen / koelen doet standaard niks meer. Enkel als ik aan de instelring draai kan ik middels deze knop nog schakelen tussen de ingestelde temperatuur voor verwarmen en koelen. Voorheen kon ik de druktoets zonder vooraf te draaien aan de instelring gebruiken om te schakelen tussen verwarmen, koelen en uitschakelen.

Aangezien het een nieuwbouwwoning betreft heb ik het installatiebedrijf laten langskomen en zij claimen het probleem nu opgelost te hebben. Het vreemde is dat de druktoets nog steeds niet zonder eerst de instelring te gebruiken werkt. Door nu eerst aan de instelring te draaien kan ik met de druktoets schakelen tussen verwarmen en koelen. De thermostaat slaat nu wel aan als de temperatuur onder of boven (afhankelijk van koelen of verwarmen) de heersende temperatuur komt. Ik heb dus nu bv niet meer de mogelijkheid om de thermostaat echt uit te zetten.

Kan iemand aangeven hoe het systeem bij correct functioneren zou moeten werken?

Thermo-motoren vraag

Wat mij verder opgevallen is, is dat sommige van de Herz thermomotoren type 7711 op de WTH vloerverwarmingsverdeler die dienen om de kleppen open en dicht te zetten standaard al (deels) openstaan.




Naar mijn weten horen alle thermo-motoren als de thermostaat uit staat standaard helemaal dicht te zijn, maar dit is nu niet het geval. Een thermo-motor (linker) lijkt zelfs helemaal niet meer open en dicht te gaan.

Kan iemand bevestigen of dit wel of niet hoort?

Alvast bedankt voor de hulp.

Met vriendelijke groet,
Alex
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #2
Qua thermo-motoren: hoort niet, mogen pas open gaan zodra
er spanning op komt, test wel even of de stift onder de knop
niet vast zit...
 

Texaslex

  • #3
Hoi Dexter,

Hoe test ik precies of de stift onder de knop niet vast zit? Kan ik de thermomotor op uit elkaar halen oid? Sorry, maar ik ben een leek op dit gebied.

Mvg,
Alex
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #4
Kijk eerst ff wat er op de motoren staat NC of NO.

dit bepaalt namelijk op ze spaningsloos gesloten zijn of spaningsloos open.

Normaal is NC gebruikelijk.

verwissel anders even een motor met in de regelunit dan weet je of het aan de motor licht op dat de knop er onder vast zit. hij is er dan toch af ken je dit gelijk ff testen door de pin in te drukken..

John
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu