Temperatuursensor verlengen

H@ns

  • #1
Beste electra specialisten,

Kan ik een NTC 10K Ohm temperatuursensor verlengen met twee meter kabel?
Of verander ik daarmee iets aan de weerstand?
Ik heb een voeler met 10 cm draad die ik moet verlengen tot 3 meter, ik gebruik hiervoor een zgn belkabel, twee polig met rigide koperdraad van 0,8mm2
En een voeler met 1,5 meter kabel waar nog 1,5 m bij moet van dezelfde als hierboven genoemd.

Kan dat? en zo nee wat zijn de gevolgen?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Mag geen enkel probleem zijn. De weerstand van de kabel is nihil t.o.v. de temperatuursensor.

Ik heb een elektronische thermometer iop een dergelijke manier voorzien van een buitenvoeler met verlengde draad. Werkt perfect. Gewoon het dunste (luidspreker-)snoer dat ik kon vinden.

De enige situatie waar ik een bezwaar zie is wanneer de sensor ingebouwd zou zitten in een circuit waar direct 230V op staat. Dat is bijv. alles wat besturing van vaatwassers en wasmachines betreft (om maar een willekeurig voorbeeld te noemen). Of een bewegingssensor (alleen zit daar meestal geen temperatuursensor in). Het gaat er om dat je bij dergelijke apparatuur de sensor niet naar buiten mag voeren omdat er dan op de sensor én de bedrading ervam de volle 230 V zou kunnen staan.

Maar bij gewone kleine apparaatjes en zeker als die batterijgevoed zijn is er geen enkel bezwaar tegen. Je zou eventueel kunnen hebben dat de leiding gevoelig is voor stoorpulsen van in de buurt lopenbe leidsingen, maar dat valt voor gewone thermometers en dergelijke ook wel mee.

Waar gaat het om? :wink:
 

H@ns

  • #3
Kees bedankt.

Het is een temperatuursensor voor een buffervat. En hij komt vanuit een pelletkachel om vervolgens in het vat te verdwijnen via een dompelbuisje.
De kachel is daar ook op voorzien maar ik heb een probleem met de huidige sensor die slechts 10cm lang is. Ik dacht dat het probleem misschien kwam door het verlengen.
En nu ik je toch aan de lijn heb :wink:
Die twee draadjes zijn niet gemarkeerd door kleur of zo, dat betekent dus dat het niet uitmaakt of ik ze verwissel hè? Het is toch gewoon een gesloten circuit met een weerstand er tussen en geen polariteitsverschil o.i.d?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Normaal gesproken mag het geen verschil maken als je de draden verwisselt. Mits het echt een NTC (of PTC) is en geen als elektronisch circuit uitgevoerde sensor. Er bestaan ook hele kleine IC'tjes die een temperatuur kunnen meten. Die zijn wél gevoelig voor polariteit (maar hebben meestal drie aansluitingen).

Er bestaan zelfs (industriele) elektronische sensoren met 2 aansluitingen. Die werken met een meetstroom (4-20 mA). Maar daar zal hier vast geen sprake van zijn.

Je kunt de NTC ohms meten en daarbij de 2 pennen van de ohmmeter ook een keer verwisselen. Zou er een sprake zijn van een of andere polariteit, dan zou je een (duidelijk) verschil meten tussen de tweee metingen. Alsof je een diode meet. :wink:
 

H@ns

  • #5
Dat zal ik eens proberen. Maar moet zeggen dat ik niet goed overweg kan met mijn metertje. Gebruikte hem alleen om te kijken of de accu van de camper nog genoeg opgeladen werd.
Ik zou dus ook moeten kunnen meten of de sensor nog goed is met een meter?
Als ik zover ben dan meld ik me wel weer, heb de spullen nu hier niet bij de hand.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad, daarmee moet dat kunnen, mits er een ohmbereik op zit.

- Meter op een bereik zetten dat hoger is dan de 10 kOhm, bijv. 20k of 200k.
- Pennen even tegen elkaar houden om te checken of de meter dan 0 aangeeft. Zoniet dan is de meter defect (Of bij een ouderwetse analoge meter de batterij leeg).
- Pennen tegen de 2 draden van de sensor houden, bij voorkeur terwijl ze niet aangesloten zijn. Want anders zou het circuit van het apparaat de meting kunnen beïnvloeden.
- Ohmse meting doe je in elk geval nooit met spanning op het te meten apparaat. Kan de meter niet zo goed tegen. En het apparaat soms ook niet, afhankelijk van wat je met die pennen aanraakt.

Een 10kOhm NTC zou dan bij 25 graden ca 10 kOhm moeten aangeven, als je hem met je hand verwarmt zou de weerstand moeten zakken.
 

H@ns

  • #7
Thanks! Ik ga het binnenkort eens proberen. Weet ik ook meteen of het aan de sensor ligt, wat ik vermoed, of dat ik de oorzaak ergens anders moet zoeken.
 

H@ns

  • #8
Ik zie tot mijn grote schrik dat ik de verkeerde sensor besteld heb. Ik heb een NTC3 nodig maar zit nu met een NTC10.

Wat gebeurt er als ik die van 10kOhm ga aansluiten?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #9
Dat gaat niet lukken!

Ik heb even van een willekeurige NTC de karakteristiek opgezocht en die verwerkt in een tabelletje voor 10 kOhm en 3 kOhm (bij 25°C). Hang me niet op aan de exacte waardes, die zullen voor verschillende types NTC anders zijn. Het gaat om een richtlijn.



In die tabel zie je dat de waarde, die de NTC van 3 kOhm zou moeten hebben bij 20°C, bij de NTC van 10 kOhm pas bereikt wordt bij ca 50°C.

De kachel zal dus pas afslaan als het heel erg heet is in de kamer... :wink:
 

H@ns

  • #10
Bah! zoiets vermoedde ik al. Nouja, dan maar weer een andere opzoeken en bestellen. Ze zijn best lastig te vinden heb ik gemerkt. Ik kan natuurlijk tot die tijd de temperatuur 30 graden lager instellen (ik kan de exacte temperatuur meten met de tweede voeler die er in zit)
In elk geval bedankt voor je snelle reactie Kees :prima:
 

H@ns

  • #11
Ik heb zojuist de sensor doorgemeten en op de stand 20K geeft hij keurig 11 aan op het display. Als ik op 200K meet 011,7
Op 2000 Ohm krijg ik geen meetgegevens.

Vervolgens de sensor in een waterbadje gedompeld om de temperatuur tegen de waarden af te zetten met dit resultaat:

TEMPERATUUR_|_WAARDE BIJ 20K_|__WAARDE BIJ 200K

__20___________|______11,7________|__________11,7
__25___________|______9,9_________|__________10
__30___________|______8,0_________|__________08
__40___________|______5,57________|__________05,5
__50___________|______3,89________|__________04
__55___________|______3,38________|__________3,4
__60___________|______2,98________|__________03
__70___________|______1,98________|__________01,9
__80___________|______1,8_________|__________01,8


Volgens mij moet ik de conclusie trekken dat deze sensor prima functioneert :?
Dan zal er waarschijnlijk een fout in de aansluiting gezeten hebben, draadbreuk of losse verbinding denk ik.

Toch nog een vraag: kan ik uit deze waarden herleiden wat de grondweerstand van deze sensor is? Ik meende van 3kOhm maar twijfel of het niet toch 10kOhm is...
 

H@ns

  • #12
:oops: Ik begrijp nu uit het tabelletje van Kees dat de grondweerstand wordt aangegeven bij 25 graden. In dit geval dus ongeveer 10. Ik heb dus toch de goede sensor besteld. Alleen heb ik hem helemaal niet nodig want de oude is nog prima... :cry:
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #13
De 'grondwaarde' (default) is de waarde bij 25°C.
Je mag dus aannemen dat het een 10 kOhm NTC is.

De karakteristiek klopt aardig met mijn tabelletje, jouw NTC heeft een ietsje minder steile karakteristiek. 2kOhm ipv 1,8 bij 70°C. Veel verschil is dat niet eens.

Hij functioneert dus inderdaad prima. Gaat dit over de originele sensor of de vervangende? Indien het de originele is, zou ik niet weten waarom je een 3 kOhm sensor zou moeten hebben.

Er kan inderdaad ergens een slecht contact hebben gezeten. Vooral bij verlengen kan dat gebeuren. Waarmee soldeert een houtdeskundige meestal? :mrgreen: Of zat er een kroonsteentje tussen?

Edit: je laatste bericht (13:14) had ik nog niet gezien. Ja, nu heb je een reserve-exemplaar.
 

H@ns

  • #14
Euh.. solderen?! Haha
Nee geen kroonsteentjes, die gebruik ik niet graag. Ik hadd de twee uiteinden in een adehulsje bij elkaar geknepen en daarna een krimpkousje er over en fohn er op.
Maar de dompelbuis waar hij in zat lekte een heel klein beetje en ik vermoed daat daar de kneep zat.
Nu een nieuwe dompelbuis geplaatst dus dat probleem is ook opgelost.

Oh en die lekkende dompelbuis... die had ik inderdaad zelf gesoldeerd oeps.
Zo zie je maar, je kunt niet overal goed in zijn :wink:
 

H@ns

  • #15
Nou inmiddels uitgebreid getest en alles werkt precies zoals het bedoeld is :D
De sonde meet exact de temperatuur, ik heb het nagemeten met een geijkte kerntemperatuurmeter die je in vlees steekt wat in de oven gegaard wordt. En dan een professionele horeca variant die om wille van de warenwet geijkt moet zijn.
Deze gaf exact dezelfde temperatuur aan als de sonde.
De tweede sonde die de pomp moet schakelen heb ik zelfs iets terug moeten corrigeren want die zat 5 graden te hoog.

En die extra sonde die ik nu heb kan misschien toch nog een functie krijgen. Ik zit namelijk met een Bosch koelkast die in de zomer wel koelt maar 's winters vertikt hij het. Hij staat in een onverwarmde ruimte dus daar zal het mee te maken hebben schat ik in. Misschien kan ik met die sensor iets fabrieken zodat de koelkast denkt dat het zomer is :cool:

Maar dat idee zal ik in de witgoed rubriek verder opzetten.

Kees reuze bedankt voor je uitleg, dankzij jouw antwoorden weet ik nu weer wat meer over mijn multimetertje en heb ik een diagnose kunnen stellen van het probleem. En nog opgelost ook! :super:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #16
Je bedoeld toch, hoop ik, niet die in je ander topic ?
De eindjes zo solderen is niet helemaal koosjer, waarom geen dopjes erop ?
 

H@ns

  • #17
Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt Jan. Deze gaat over de temperatuursonde voor het buffervat van mijn pelletkachel. Hierover heb ik ook een topic lopen. Bedoel je die?
En ik heb hem nu met een passend stekkertje en contrastekkertje in elkaar gezet, zo een als je in auto electronica ook gebruikt. Daarover weer een krimpkous gezet en nu is er permanent contact.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #18
Sorry, niet duidelijk genoeg van mij.
Ik bedoel de dompelbuisjes.
 

H@ns

  • #19
Had je dat niet eerder kunnen zeggen :lol:
Maar dat is inderdaad wat er mis gegaan is. Ik had ze goed aangeknepen tussen de bankschroef en daarna met soldeer volgezet. Helaas toch niet helemaal dicht.
Reden om het zo te doen: stomme luiheid! ik had geen 10mm dopjes liggen, al de rest wel dus heb liever het risico genomen dan de deur uit te gaan om dopjes...

:denk: :roll:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #20
Ik had niet begrepen dat de buisjes door jezelf gemaakt waren, dat past niet bij jou.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu