Telefoon- en coaxkabel doortrekken

JeroenBezemer

  • #1
Beste klussers,

Graag wil ik gebruik maken van jullie expertise. Zoals jullie kunnen zien ben ik nieuw op dit forum. Misschien dat dit al eerder is gevraagd maar ik kon het niet vinden met de zoek optie.

Ik wil graag de coax kabel en de telefoon kabel die in de wand itten door de wand heen ca een halve meter verlagen. Momenteel zitten de aansluitingen heel erg in het zicht en dit vind nogal lelijk staan. Ik weet wel hoe ik het stopcontact kan verplaatsen maar kan dit ook met de andere twee?

Ik heb voor de duidelijkheid een foto gemaakt.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als de draden in de buis lang genoeg zijn (dus van onder binnen komen):
Buis vrijmaken in de wand,
Voorzichtig de buis rond de draden afkorten,
Nieuwe inbouwdoos plaatsen op de ingekorte buis,
vastzetten met snelgips
muur glad stucen en afmonteren

Als je de draden moet verlengen, dan moet je nieuwe draden trekken (waarschijnlijk vanuit de meterkast). Inbouwdozen moeten namelijk bereikbaar blijven.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Het lijkt erop dat de telefoonaansluiting een (ouderwetse) originele PTT aansluiting is. Die mag je niet zomaar verplaatsen.

Daarbij komt dat het zo onmogelijk te bepalen is waar die kabel (en ook die coaxkabel) vandaan komt. Vanaf de andere kant van de muur? Of door de muur heen, daarin gelegd bij de bouw van het huis...

Is het huur? Dan zou ik het lekker laten zitten. Is het koop? Dan zou je de muur kunnen openhakken om de bedrading te vinden en de boel te verleggen.

Voor het PTT stopcontact wordt dat lastig, er zou officieel een ISRA aansluitpunt voor in de plaats moeten komen. Maar dan moet je wel weten hoe dat aan te sluiten. En KPN is er niet happig op als je dat zelf doet (bij storing heb je een probleem).

In elk geval er goed op letten dat je noteert aan welke kleuren het telefoonstopcontact aangesloten zit. Exacte kleurcombinatie dus. Want niets is zo ellendig als wanneer je uit zo'n bos draden de juiste aansluiting moet zien te vinden.

Misschien kan Headhunter er nog iets meer over zeggen, die heeft daar meer ervaring mee dacht ik.
 

SvHalm

  • #4
Zie reactie Walker, ik heb hetzelfde gehad/gedaan.

Voor het vrijmaken of nieuw aanleggen van de buisvoorziening / inbouwdoos kun je een diamant slijper gebruiken op een haakse slijpmachine of een profie frees huren (die heeft een dubbele schijf en maakt dus in 1 x een geul). Uiteraard oppassen waar je slijpt. Wat er over blijft kun je er uit tikken met een steenbeiteltje.

Ik heb het gewoon gedaan met mijn enkele, 2 keer beweging maken i.p.v. 1 keer. Met de juiste schijf is het als mes door boter bij kalkzandsteen. Als het beton is gaat het ook maar geeft het véél meer rotzooi (stof!) en het duurt wat langer.

N.b.
In Nederland mag je niet gewoon draden wegsmeren in de muur (bouwbesluit) maar moet alles netjes in buisvoorziening. Terecht naar mijn mening. Ik heb een Duitser ook wel eens een draadje in NL weg zien werken maar die werd er door de controleur gewoon weer uitgerukt met de mededeling dat die het opnieuw mocht gaan doen naar NL maatstaven (en volgens het bestek :mrgreen: )
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu