Tegelwerk eraf, kan wel stucen maar met welk materiaal?

JeroenZvZ

  • #1
Hoi allemaal,

Ik heb zo'n half jaar geleden een stucadoorscursus gedaan op de doezelfschool in Rotterdam (die, helaas, aan het einde van dit jaar sluit). Daar heb ik de beginselen van het stucen geleerd. In zes cursusavonden ben je natuurlijk geen vakman en ik mis kennis op het gebied van materialen. Tussentijds heb ik wel een kamer gestuct waar ik niet ontevreden over ben en weer veel geleerd. Van ouderwets "guides"(geleiders) maken met kalkcementmortel, dichtzetten en vervolgens afpleisteren, daarna stucgeleiders leren gebruiken maar ik doe het nu ook uit het handje.

Nu heeft een vriendin van mij een op te knappen badkamer: de oude tegels zijn eraf en hierbij is is de onderliggende muur niet geheel ongeschonden gebleven. Ook de vloer is na het verwijderen van de tegels niet meer gaaf. Het zijn geen gaten maar oneffenheden in de cementmortellaag, op sommige stukken zit nog wat tegellijm en coating. Tevens is een deurkozijn in een muur welke achter de tegels zat afgebroken en dichtgemaakt met Ytong blokken en de kieren gedicht met pur. De stuclaag moet daar zo'n 5-10mm zijn om aan te sluiten bij de rest van de muur.

Hoewel ik denk dat het merendeel van de oneffenheden van de muur op te vangen is met tegellijm is er veel eerder een aannemer langsgeweest die vertelde dat het geheel opnieuw gestuct moet worden voordat er nieuwe tegels op kunnen. Ik vind het geen probleem om dat te doen aangezien het gedichte deurkozijn sowieso moet en het waarschijnlijk lekkerder tegelt als alle muren gaaf zijn (en ik doe weer meer ervaring op).

En nu de materiaalkeuze, daar blijf ik mee in dubio. Ik ben bij een Bouwcenter geweest en gevraagd wat de meeste badkamerspecialisten gebruiken voor het uitvlakken van de muren en daar kreeg ik het antwoord dat deze vaak gyproc finesse gebruiken, een gipsproduct. Aangezien ik altijd heb begrepen dat gips en water niet goed samengaan vroeg ik naar een cementmortel en kreeg toen het advies om strikolith mep te gebruiken. Vervolgens thuis op internet de producten bekeken: het gipsproduct is van zeer dun tot dik aan te brengen en heeft een lange verwerkingstijd (dat zou ideaal zijn voor mij, maar gips), het cementproduct heeft minimaal 10mm nodig (en die ruimte gebruik ik liever voor de badkamer aangezien het alleen beschadigingen betreft). Ook kwam ik op internet specialistische muuregalisatieproducten tegen zoals schonox BM (cementmortel), voor drie/vier keer de prijs van de andere producten.

Wat is nu wijsheid? Ik heb deze stap wel al gemaakt bij het stucen van een gewone kamer en kan roodband van een dikke laag tot dun stucen. Nu kan ik wel alle productbladen tegen elkaar afwegen maar volgens mij maak ik het me dan veel te moeilijk.

Wat ik in deze situatie zelf fijn vind werken is een product met een wat langere verwerkingstijd. Ten eerste hoeft het er dan niet als een jekko op de muur te zitten en tevens werkt de vriendin ook mee, ik zou wel een beetje willen kunnen corrigeren/uitleg geven. Ook de kosten spelen natuurlijk mee.

De badkamer wordt niet tot aan het plafond betegeld, het bovenste deel wordt geprepareerd stucwerk. Wat neemt een stucadoor mee als hij een badkamer moet stucen waarvan de tegels al van de muren zijn om het weer strak te krijgen? Wie heeft wat advies voor mij?

Een best lange post voor een waarschijnlijk simpele vraag maar wilde niet maar "even" een vraag neerplempen. Ik zoek op dit forum vaak informatie op als ik weer een klus heb te doen en waardeer de antwoorden die van de verschillende specialisten komen zeer.

Mvg,

Jeroen
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Eigenlijk geven we hier geen produkt adviezen. Iedereen denkt er nl. weer anders over.

Maar geen gips gebruiken in een badkamer.

Die vrij dure cementmortel varianten zijn meer voor renovatieprojecten waar vrijwel dezelfde dag nog weer getegeld moet worden. Jij, als DHZ-er, kan prima met die mep+ aan de slag. Van een ander merk heb je 210W, ook prima, om maar eens wat te noemen. Als het maar kalkcementmortel is, dat smeert lekker. Dit zijn varianten die langere droogtijden nodig hebben (zie produktblad) maar voor de DHZ'er is dat meestal geen probleem en het is veel betaalbaarder.

De langere verwerkingstijd is er sowieso bij dit soort cementmortels en het mikt wat dat betreft minder nauw dan de gipsprodukten. Een hele zak aanmaken en opbrengen gaat makkelijk. Probeer dat maar eens met f&f. E.e.a. is natuurlijk wel afhankelijk van omgevingstemperatuur en luchtvochtigheid.

Cementmortel opbrengen is wel wat zwaarder dan gips. Probeer het eindresultaat niet superstrak te krijgen, da's best moeilijk met cementmortel en ook niet nodig want kleine verlopen/oneffenheden corrigeer je wel met tegellijm.

Wat ook goed werkt is als de cementmortel een beetje is aangetrokken nogmaals stevig met de rei er over heen. Je vlakt hem dan nog extra, en je schraapt dan de sinterhuid er dan af, en daarna heb je een goede enigszins ruwe ondergrond voor je tegellijm (wel voorstrijken).

Je hebt een spaan en rei nodig. Een spacmes gebruikt je meestal niet bij cementmortel.

Succes.
 

JeroenZvZ

  • #3
Dank voor je antwoord, Cyruse, weer van geleerd.

Laatste vraagje:

Op de muren waar de tegels vanaf zijn zit dus nog een stabiele laag cementmortel, weliswaar beschadigd. De productbladen van cementmortels geven vaak een minimale laag aan van 1cm voor het tegelen.

Kan ik nu de beschadigde muren uitvlakken met een dunne laag waarbij deze totaal (oude plus nieuwe laag) 1cm is of moet de nieuwe laag zelf weer 1cm zijn waarbij ik dus ruimte in de badkamer verlies?

Mvg,

Jeroen
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Als de muren alleen maar wat beschadigd zijn, dus niet hele grote stukken uit het stucwerk, kun je die tegelijk opvullen als je gaat betegelen.
Gebruik dan een flexibele poeder tegellijm.
Daarmee zet je dan de gaten dicht, en je kunt er meteen met een iets grovere lijmkam de tegels op lijmen.
 

JeroenZvZ

  • #5
Dank je jongens,

Zo kan ik er weer verder mee!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu