Te veel apparaat groepen en te weinig lichtgroepen?

Herbiek

  • #1
Voor ons nieuwe huis ben ik aan het bepalen welk soort groepenkast ik nodig heb. Ik kan daar wel wat hulp bij gebruiken.

De volgende apparaten hebben volgens mij (vanwege opgenomen vermogen) allemaal een eigen groep nodig:

Wasmachine
Droger
Stoomoven
Combimagnetron
Vaatwasser
Quooker
Zonnecellen

Verder hebben we een inductiekookplaat van 80cm met een aansluitwaarde van 7200W en wil ik een beltrafo.

Ik heb eerder gewerkt en goede ervaringen met ABB HAF meterkasten. Volgens mij zou het volgende model 1SPF006908F0701 (EAN 08712507091758) voor onze situatie een goede kandidaat voor zijn.

Maar heb daar nog wel vragen over. De genoemde uitvoering heeft een 3fasen kookgroep, maar volgens mij heb ik aan een 2 fase kookgroep genoeg. Verder mag ik 4 groepen achter elke aardlek hangen. Met 3 aardlekschakelaars kom je in totaal op 12 groepen. Die kookgroep neemt er daar 3 af en die apparaat groepen nog eens 7 zodat ik maar 2 "lichtgroepen" overhoud?

Dit voelt niet echt ruim. Helemaal als ik voor buiten en garage een aparte groep zou willen gebruiken. Heeft iemand ideeën hierover? Tips?

Oh ja, ik ben van mening dat je nooit genoeg WCD's hebt dus daar zal ik niet op bezuinigen.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Een kookgroep telt voor 1. Je kan op 3 ALS's verder dus nog 11 groepen plaatsen. Als je over drie fase beschikt is dit geen slechte keus, veel kookplaten kun je namelijk ook over drie fase verdelen. In het aansluitschema staat omschreven hoe.
 

Andre69

  • #3
De kookgroep is één groep, net als een willekeurige krachtgroep.

Je houdt dus 4 gemengde groepen over. Waarvan één voor garage en tuin en andere buitenverlichting.
3 gemengde groepen is in een woonhuis normaal.

Of het moet al een groot huis zijn.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
Buitenverlichting kun je beter apart houden van de rest middels een alamat. Bij kortsluiting (wat buiten niet ondenkbaar is) zit je binnen niet in het donker of met een ontdooide vriezer.
 

Herbiek

  • #5
@Walker, ok buitenverlichting niet achter dezelfde aardlekschakelaar als de rest van de lichtgroepen. Doen we die samen met een de andere apparaatgroepen.

@Sxander, ik ging er ook vanuit dat die kookgroep verdeelt word over 2 of zelfs 3 fasen (afhankelijk van het type kookplaat) Ik weet dat er ook kookplaten zijn met een aansluitwaarde van 11kw. Dan heb je ook echt alle 3 fasen nodig lijkt me.

@André69, Ik snap alleen nog niet hoe je 4 gemengde groepen overhoud. De groepenkast uitvoering die ik noemde is de grootst mogelijke (standaard) configuratie die ik kon vinden (met 9 "standaard") groepen.
Ik ging er vanuit dat dit komt omdat de kookgroep van elke fase 1 groep afpikt (zodat er 9 overblijven?)

Of klopt die redenatie niet?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Klopt op zich, echter zou je aan de linker zijde van die kast, op elke ALS nog èèn groep mogen toevoegen. Zo kom je totaal op 1 krachtgroep en 11 normale groepen min 7 apparaat groepen is 4 gemengde groepen.
 

Herbiek

  • #7
@Sxnder, ik zou deze standaard configuratie dus kunnen gebruiken en dan nog zelf 3 losse groep automaten toe kunnen voegen.

Volgens mij heb ik van ABB HAF ook kookgroepen gezien over 2 automaten. Als ik jou goed begrijp moeten die over 2 fasen verdeeld zijn (maakt in principe niet zoveel uit welke van de 3), maar moet bij je berekening van het aantal groepen 1 aardlek automaat uitkiezen waar je deze aan toekent (zodat je op die aardlek maar 3 "normale" groepen overhoud).

Het klopt dus dat die andere aardlekschakelaar 4 "normale" groepen + 1 fase voor een kookgroep levert?

Als ik dan de kookgroep automaat voor 3 fasen zou gebruiken dan geld hetzelfde voor de derde aardlekschakelaar? (4 "normale" groepen + 1 fase voor kookgroep)

Ik neem aan dat het technisch dan niet uitmaakt of ik een kookgroep/automaat voor 3 of 2 fasen gebruik (als ik 1 fase helemaal niet gebruik). Neem aan dat die laatst alleen maar goedkoper is?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Nee, je mag per ALS of max 4 normale groepen plaatsen of 1 kook/kracht groep plus 3 normale groepen, waarbij de drie gekoppelde automaten (krachtgroep) dus voor èèn telt. Je kunt dus totaal 2 groepen toevoegen.
Verder verdient het de voorkeur, zoals al eerder vermeld, om de kookplaat zo veel mogelijk over drie fase te verdelen en dus een krachtgroep toe te passen. Deze moet dan idd op èèn vierpolige ALS worden aangesloten en bij die ALS mogen dan dus max 3 normale groepen worden bijgeplaatst.
 

Andre69

  • #9
Klopt, 4-polige automaat doorlussen op 4polige aardlek.
Dan kunnen er nog 3 gewone automaten bij en zit je ALS "vol"

Je zou er ook over kunnen nadenken alles met aardlekautomaten te doen of "alomat"
Kost iets meer maar loop je minder snel tegen problemen aan, mocht je in de toekomst er een groep bij willen hebben.
Omdat je kast nu vol zit met de huidige indeling.
Groot voordeel hierbij is een meer bedrijfszekere installatie bij kortsluiting of aardfout.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Hier een link waar je de kast zelf kunt samenstellen.
Voor jouw situatie kom ik dan op zoiets:

 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu