Stucen over sierpleister - welke (gips)pleister

Tom36

  • #1
Hoi,

Ik heb net een een huis gekocht waarbij er sierpleister(zie afbeelding hieronder) tegen de muren zit. Hier wil ik nu graag een egale stuclaag overheen leggen. Glad met matte afwerking, dus eerst met spacmes en dan sponzen. Ik heb nog nooit gestuct, maar ben best handing, dus denk dat dit me wel zal lukken.

Mijn vraag is, welke (gips)pleister moet ik hiervoor gebruiken? Roodband of geelband? Of kan ik gewoon fix & finish gebruiken? En is een primer/hechtmiddel nodig?

 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Als het granol goed vast zit overal, moet je het eerst voorstrijken met betacontakt.
Daarna kun je het glad zetten met mp75, of als je een mooie harde muur wilt die tegen een stootje kan, mp75 diamant.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #3
Een andere methode die voor best wel handige maar geen stucervaring dhz-ers is egaliseren met stucpasta. Dit product is kant en klaar te verwerken en vult tot 2 a 3 mm. Voorstrijken is hierbij niet nodig, wel de ondergrond goed reinigen met een borstel en biologische verfreiniger.
Kostprijs ligt wel een stuk hoger dan zakgoed. Hierbij wel de ondergrond voorstrijken met betokontakt.
 

Tom36

  • #4
Dankjewel voor de reacties. Ik ga volgende week even kijken of het granol goed vast zit en dan op een klein stukje muur (hal) proberen met de kant en klare Knauf StucPasta.

Volgens de informatie van knauf heb je hier ook geen voorstrijk voor nodig. Of is het toch slim om eerst nog met betokontakt voor te strijken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Met een stuk heel grof schuurpapier op een stuk plaat eerst de puntjes van het granol er af schuren, werkt gemakkelijker met stucen.
 

Tom36

  • #6
Ik heb de granol eerst geschuurd met schuurmachine en vervolgens zonder voorstrijk de knauf stucpasta aangebracht. De meeste plekken gingen in 1 laag. Op sommige plekken een tweede laag moeten doen, maar ziet er goed uit nu en viel allemaal best mee.

Ik zit nu echter met een ander probleem. Er zijn en ook enkele muren met spachtelputz. Die wilde ik op dezelfde manier doen, maar uiteindelijk toch maar besloten om in 2 lagen te werken. Dus eerst geschuurd. 1e laag aangebracht, vrij veel druk gezet zodat het voornamelijk opvullen van de oneffenheden was. Hierna een tweede laag eroverheen (na 24u drogen). Dit ging allemaal goed tot ongeveer een half uur 3 kwartier na het aanbrengen van de 2e laag. Toen begonnen er bellen (gehele diepte van beide lagen en diameter tot een cm) te ontstaan op sommige plekken. Ik heb geprobeerd het glad te streiken en na ongeveer een anderhalf uur drogen met sponzen en plakspaan weg te werken, maar helpt niet echt. Iemand enig idee hoe dit komt en wat ik hieraan kan doen?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu