Stroomvoorziening Airco

CheetahNL

  • #1
We staan op het punt een split-airco voor een slaapkamer te kopen en (grotendeels) zelf aan te leggen. Nu is er waar de binnenunit moet komen geen geaarde WCD in de buurt. De buitenunit komt op de garage te staan, en vanuit de garage kan ik wel makkelijk een leiding leggen.
Normaliter krijgt de buitenunit (dé stroomslurper, lijkt me) de stroom vanuit de binnenunit. Kan andersom ook? Is dat standaard bij alle split-airco's mogelijk?

En dan; kan de airco rechtstreeks op de groep worden aangesloten, of moet er een stekker, schakelaar of zelfs automaat tussen zitten?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Meestal is het juist andersom, buitenunit word gevoed en er loopt een stuurkabeltje met de koelleiding mee naar de binnenunit.

In de groepenkast moet een automaat en bij de buiten unit een werkschakelaar.
 

Honda2012

  • #3
Wij hebben sinds twee weken een split-airco en inderdaad, de voeding van de binnen unit komt van de buiten unit. De voeding van de buitenunit gaat via een w.c.d. door de muur en dan via een werkschakelaar naar de buiten unit.

Maximale verbruik van ons systeem is 1000W (Mitsubishi).
 

CheetahNL

  • #4
Bedankt voor de reacties! Hier wordt geschreven dat de stroomvoorziening meestal vanuit de buitenunit komt, lijkt me ook logisch maar op het internet kom ik zinnen tegen als "Op maximaal 1 meter van de binnenunit dient een geaard stopcontact aanwezig te zijn.", vandaar mijn vraag. Het lijkt me dat de netspanning gewoon doorgelust is (parallel) en dan maakt de "richting" niets uit.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Maakt het uit? Je zult hoe dan ook (koel)leidingen tussen de binnen- en buitenunit moeten leggen. Als jouw airco de voeding per se bij se binnenuit wil dan leg je daar toch een voedingskabel bij?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu