Stopcontact aarden

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #1
Ik heb recht boven de meterkast (op de bovenverdieping) een stopcontact zitten zonder aarde. Kan ik deze vervangen door een geaard stopcontact als ik een aardedraad van het stopcontact trek naar de meterkast en de aardedraad aansluit op de aardekabel?
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Ja dit kan als de aardedraad door dezelfde buis loopt als de fase en de nul. Het kan soms een gewurm zijn om in een bestaande leiding een draad bij te trekken. Vaak blijkt het gemakkelijker om dan maar direct alle draden te vervangen en de oude draden te gebruiken als trekdraad.

De normering schrijft wel voor dat je dan ook alle andere stopcontacten in diezelfde ruimte van randaarde moet voorzien.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is dat laatste echt noodzakelijk? ALs ik mijn computer op dit stopcontact aansluit is het toch in orde? Dan gebruik ik de overige stopcontacten in de kamer wel voor een lamp of tv.
 

Fiesiekus

  • #4
Neen, neen, driewerf neen. De behuizing van je lamp is dan niet geaard en kan behoorlijk in spanning oplopen t.g.v. inwendige geleiding met de fase. Raak je dan computer (geaard ) en lamp aan, dan krijg je een flinke optater. Beide moeten of geaard of niet geaard zijn!

(Ik ben ervaringsdeskundige :wink: ).
 

Falderalf

  • #5
Dat ligt uiteraard ook aan het type lamp.
Als je een lamp hebt klasse II (dubbel geïsoleerd) is randaarde niet aangesloten, door de steker al niet.
De kans is wel dat je die lamp vervangt voor een die wel aangesloten moet worden op het beschemingscontact.

Voor een pc is het noodzakelijk dat het aangesloten is op een geaard wcd.
 

Xr8

  • #6
Dat laatste is inderdaad nodig, zo zijn de regels eenmaal. Zit er in de centraaldoos waar het betreffende stopcontact op aangesloten zit toevallig al geen aardedraad? Zoja dan is het simpel om een draad bij te trekken. Je kunt dan waarschijnlijk ook de andere wcd's op die manier doen.

Let wel dat deze regels niet voor niets zijn en puur om veiligheid voor u en uw omgeving!!

Succes.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Er is natuurlijk nog een uitzondering op die regel, wie bied?
 

Kloek77

  • #8
De pc waarop ik dit tik is niet geaard; heeft een externe trafo.
Maar die uitzondering bedoelde je vast niet.
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #9
De uitzondering is wanneer dat stopcontact voor één specifiek toestel bedoeld is dat aarding nodig heeft en alleen voor dat toestel gebruikt wordt. Maar de OP heeft niet gezegd wat hij erop wil aansluiten dus weten we niet of die uitzondering geldt.
 

Maistro_44

  • #10
Ik zit met hetzelfde probleem, en bij mij moet er een waterbed op aangesloten worden...Die valt vast niet onder die ene (voor mij onbekende...) uitzondering?
 

Fiesiekus

  • #11
Dus.....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #12
Maistro_44 schreef:
Ik zit met hetzelfde probleem, en bij mij moet er een waterbed op aangesloten worden...Die valt vast niet onder die ene (voor mij onbekende...) uitzondering?
Jawel hoor.
Als je 1 wcd geaard maakt(dus geen dubbele) en deze duidelijk markeert als alleen bestemd voor je waterbed voldoe je aan de uitzondering om alles te moeten aarden.

Er is echter nog een andere regel die zegt dat bij een wijziging van de installatie het gehele deel waarin de wijziging plaatsvond de installatie moet voldoen aan de huidige norm.Dat houd dus iig in dat de groep helemaal geaard moet worden en voorzien van een 30mA aardlek.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu