Standleiding los gekomen

Jeroen.hhw

  • #1
Wij zijn achter een probleem gekomen afgelopen winter. Onze standleiding is van het liggende riool los gekomen met het volgende beeld tot gevolg:



Nou is het tijdelijk gerepareerd met kit en een tyrap. Echter moet het natuurlijk permanent gemaakt worden. Links zie je de buitenmuur en de leiding ligt op de bodem van de meterkast. De standleiding is 40mm en de liggende 110mm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Volgens mij is dit een aan sluiting die op de buis is gelijmd


als je nu de leiding verder uit graaft en goed schoonmaakt en evt rest materiaal van pvc buis af haalt kan je deze weer plaatsen.

Maar je liggende leiding zit ook vol dat mag ook wel schoongemaakt worden met hogedruk spuit.
 

Xr8

  • #3
Het is aan te raden de standleiding onder 45 graden aan te sluiten op de liggende leiding. Wat voor diameter gaat het om bij de standleiding? Als deze 110mm is dan kom je met getoonde aanboorzadel waarschijnlijk niet weg.

Succes.
 

James108

  • #4
Ik zou toch kijken naar een T stuk met overschuifmoffen. Heb ik meer vertrouwen in dan lijmzadels.

Ik heb het idee dat de liggende leiding verzakt is wat een zonk veroorzaakt waardoor er nu water in blijft staan. Misschien ook wel de oorzaak dat de standleiding eraf gebroken is.

Met Mv-en kan het dan ook nog wat meegeven mocht er nog wat bewegen. Met een lijmzadel trek ie 'm eraf of hij breekt op de overgang.
Overigens als je toch met een lijmzadel aan de gang wil en de oude zit er nog op: Met een elektrische!!! verfbrander warm maken en met een beetje geluk en lichte dwang kan je 'm er waarschijnlijk afhalen.

Als het een zware zonk is en het is mogelijk, toch overwegen om de liggende leiding gelijk op afschot te leggen, want naast borrelende geluiden kan het ook verstoppingen veroorzaken.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #5
Ik heb ook vaak voorstander om een nieuwe T-stuk te plaatsen.

en zag dat er een klemzadel op zat deze kan dan zonder de muur open te breken geplaatst worden.

als je nieuwe T-stuk gaat plaatsen moet de muur open gebroken worden en alles moet groter uit gegraven worden.
 

James108

  • #6
Je hebt gelijk e.e.a. houdt wat ruimte betreft niet over. Ik zie ook maar 1 kant van de meterkast op de foto misschien dat er toch nog wel wat ruimte is of te maken is met wat licht hak en breekwerk.

En ja soms kan het niet zoals het moet, maar moet het zoals het kan.

Een goed riool is toch wel belangrijk om verstoppingen, borrelen en stankklachten te voorkomen.
En bij kans en gelegenheid toch ff die liggende leiding doen want als ie verstop raakt en je gaat op de eerste ff lekker op de pot zitten, dan komt het op de begane grond er mogelijk uit.
Daar ga je dan met je net mooi wit geschilderde wandje en je parket vloer. Maar dat is mijn mening. :mrgreen:
 

Kaajee

  • #7
Ik vrees ook dat je gezien de situatie niet onder zo'n zadel uitkomt.
De 'standleiding' is 40mm, zo blijkt uit de 1e post, dus een zadel 110-40mm zal prima werken. Wel inderdaad eerst alles goed schoonmaken en dan dus een nieuw zadel lijmen.
(Of een klem/aanboorzadel nemen; die verbinding is iha net iets solider)


Ik zou alleen overwegen om na een klein stukje 40mm over te gaan in/met manchet verbindingen, je moet toch al met een (schuif)mof aan de gang.
De manchet zal er (hoeplijk) voor zorgen dat evt. toekomstige (kleine) verzakkingen iets opgevangen zullen worden door te kiezen voor manchet (ipv lijm).
 

Jeroen.hhw

  • #8
Allereerst excuses voor mijn late reactie.
Ondertussen heb ik wat onderdelen van m'n werk meegenomen. Ik heb 2 opties in gedachten.
Optie 1
Het gat wat er nu zit gebruiken, het geheel uitgraven en schoonmaken. Vervolgens schuren en er een klemzadel 50mm op lijmen met een opvullende RU22 pvc lijm. Daarna verder met 40mm.
Hierbij moet ik de zijkanten van de klemzadel een stuk inkorten ivm ruimtegebrek.

Optie 2
Het gat wat er nu zit dicht maken met een lijmschroefdop. Vervolgens verderop een nieuw gat maken van 57mm en er een schroefklemzadel opzetten. Deze dan meteen in 50 mm met verderop een verloopje.

Wat lijkt jullie de meest degelijke oplossing?
 

Jeroen.hhw

  • #9
Optie 1 past niet, ik heb maar 5cm ruimte om een klembeugel op te lijmen dus dat gaat niet lukken. Nou heb ik een klemboorbeugel meegenomen met klein materiaal. Ik ga dus een stukje verder een gat boren. Kan dit met dit soort boren?


Nou moet dat andere gat dichtgemaakt worden. Kan ik daarvoor het beste een stukje pvc 110 gebruiken? Hier kan ik dan een stuk van 5cm van zagen en vervolgens door de midden zagen. Deze zou ik dan over het gat kunnen lijmen. Is dit degelijk genoeg en heb je dan genoeg vlees?
 

Xr8

  • #10
In plaats van buis kun je beter een sok nemen. De binnendiameter van de buis is te klein en zal mogelijk open gaan staan. Een sok heeft de juiste diameter. Je zult dan hoogstens een stukje van de stootrand weg moeten vijlen.

Succes.
 

Kaajee

  • #11
En kun je er wellicht nog een slangbinder omheen krijgen? Dat icm met goede lijm zou het moeten houden lijkt me......
 

Kacheltje

  • #12
De riolering zit al in het cement als ik het goed begrijp.
Als je de standleiding goed positioneert kit je hem af en vervolgens zet je de standleiding in het cement. Dan gebeurt daar niks meer mee, naast dat het dicht is zit het goed vast.
 

Jeroen.hhw

  • #13
Zaterdag aan de gang gegaan met de reparatie. De oplossing is als volgt:



Ik heb eerst 2 emmers puin uit de bodem van de meterkast geschept. Het bestond vooral uit grof zand en stukken van broodjes. Vervolgens heb ik de pijp schoongemaakt met een sopje en de plaats rondom het gat goed glad geschuurd. Hierna heb ik met PVC cleaner het te lijmen oppervlak schoongemaakt en even laten verdampen. Hierna heb ik een stuk van een lijmmof met RU22 vastgelijmd en 10 minuten aangedrukt door een vijl klem te zetten. Toen heb ik een gat geboord van 57mm met een komboor en het geheel geschuurd. Het enige wat ik toen nog moest doen was de klemboorzadel vastdraaien en de pijp opnieuw aansluiten. Dit heb ik gedaan door 2 moffen van 45 graden te gebruiken, om ervoor te zorgen dat de pijp in de klemzadel paste heb ik er wat olijfolie op gesmeerd. Ivm eventuele verbouwing van de badkamer volgend jaar heb ik meteen tot 2 meter boven de grond het geheel vervangen door 50mm en dit weer aangesloten met een schuifmof en een verloopstukje.

Misschien dat iemand wat aan mijn omschrijving heeft in de toekomst :wink:
 

Kacheltje

  • #14
Het riool was dus toch vrij te graven. Het leek net op de foto of deze ingemetseld was.

Het zit in iedergeval mooi op z`n plaats nu en op een beter bereikbare plek. Enig punt is dat je de standleiding onder een hoek met de stoom mee hoort aan te sluiten. Maar dit was in het verleden ook niet zo uitgevoerd omdat daar geen ruimte voor was.

Bedankt voor je terugmelding.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu