Spots aarden

Kajan

  • #1
Vandaag heb ik een set spots met drie lampen gekocht (bij een groot woonwinkelketen dat begint met een H).
In de gebruiksaanwijzing staat dat de spots op drie draden moeten worden aangesloten: bruin (L), blauw (N) en aardedraad.

Nu heb ik daarover twee vragen:

1) Ik heb onlangs voor het huis ook nieuwe plafonnières opgehangen, toen moest ik de zwarte en de blauwe draad aansluiten. Moet die bruine draad die in de gebruiksaanwijzing staat niet gewoon zwart zijn? Zo niet, hoe kan ik dan de zwarte draad achterwege laten en de bruine draad gebruiken, zwarte draad is toch de schakeldraad?

2) Er staat in de gebruiksaanwijzing expliciet vermeld dat de lamp geaard moet worden. Nu heb ik in het plafond echt geen aardedraad kunnen vinden. Moet ik ECHT een aardedraad trekken naar het punt waar de spots komen de staan in het plafond? Zo ja, hoe moet ik dat doen? Ik kan moeilijk het plafond openbreken voor een paar spotjes :( en ik wil de spots ook niet terugbrengen, want ze zijn heel erg mooi...

Alvast hartelijk dank voor het meedenken en voor het antwoorden!

Gr, Kajan
 

Quacka

  • #2
Ik heb nog nooit spots aangesloten met ook een aardedraad.

Over de kleur draden:
Ze gaan bij die spots ervan uit dat je de schakeldraad aansluit aan een stopcontact en dat je dat stopcontact aansluit op de lamp, met behulp van een bruine en blauwe draad.
Ik heb persoonlijk ook gewoon de lampjes met zwart en blauw direct op de spotjes aangesloten.
Reden: ik zie het nut niet om aparte stopcontacten te maken voor dit doel. Wellicht dat echte kenner het anders zien (ik leer graag)

Als je geen stopcontact gebruikt is het verwarrend als je ipv zwart bruin gebruikt als schakeldraad. Althans, dit lijkt mij zo.
Daarvoor dienen de kleuren ook: om het niet verwarrend te maken. Fysiek gezien zijn blauw en bruin gelijk. Zwart is in het algemeen dunner.

Weet iemand trouwens waarom voor schakeldraad dunnere kabels gebruikt worden? De logica daarvan begrijp ik namelijk niet.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Bij renovatie is aarden verplicht omdar je aan de huidige normen moet voldoen.
Als het volgens de regels is aangelegt zal een draadje bijtrekken geen probleem zijn.

In bestaande bouw hoeft aarding niet mits het armatuur boven de 2,25m geplaatst word.

reden dunne schakeldraad.
Een schakelaar mag maximaal 10A schakelen en daarbij kan dus een dunnere draad.
Voordat je aan 10A verlichting zit heb je 2200va aan licht aan je plafond hangen.
De draadafstand is tevens zo kort dat er een voldoende grote kortsluitstroom kan gaan lopen om een 16A patroon te laten knappen voordat de draad schade oploopt.
De draad kan ook dunner omdat de belasting niet constant kan wijzigen, je kan dus heel goed voorspellen wat de belasting word.
In dezelfde lijn mag je daarom ook sommige vast opgestelde apparaten op 16A voeden via 1,5mm³
 

Fiesiekus

  • #4
Als de aardedraad niet aanwezig is, hoeft u niet apart 1 te gaan aanleggen. Verder idd de zwarte schakeldraad (dunner i.v.m. relatief laag vermogen verlichting) aansluiten.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Quacka schreef:
Ik heb persoonlijk ook gewoon de lampjes met zwart en blauw direct op de spotjes aangesloten.
Reden: ik zie het nut niet om aparte stopcontacten te maken voor dit doel. Wellicht dat echte kenner het anders zien (ik leer graag)
Althans, dit lijkt mij zo.
Weet iemand trouwens waarom voor schakeldraad dunnere kabels gebruikt worden? De logica daarvan begrijp ik namelijk niet.
U stelt een aantal vragen waar het de gewoonte is een klusser te helpen met verantwoorde antwoorden.
Wanneer u vragen hebt dan graag een eigen topic openen, wanneer u niet voldoende kennis van elektra hebt is het misschien verstandig niet in deze rubriek te antwoorden.
 

Quacka

  • #6
Op een forum is het ook verantwoord om op een goede manier te quoten...

Ik heb al behoorlijk wat spots geplaatst, dus ik weet heus wel waarover ik praat. Ze doen het nog allemaal.
Ik weet dat schakeldraad dunner mag zijn, dus daarover geen twijfel. Ik vroeg me alleen af waarom het was. Een regel weten is het belangrijkste, maar een regel begrijpen is ook wel handig. Dus vandaar het stellen van die korte vraag, die zeker met het onderwerp te maken.

Ik dacht dat dit forum er was om elkaar te helpen.
Als dit forum er is om alleen mensen die alle regels perfect kennen de antwoorden te laten geven, dan is dat ook prima.
Ik heb persoonlijk meer ervaring met computers, op fora daarvan is het normaal dat iedereen elkaar helpt. Op die manier ben ik met fora in aanraking gekomen.
Dit is dus eigenlijk geen forum, maar een vragenstel-site.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu