Spotjes onveilig geplaatst?

Wart87

  • #1
Goedemiddag,

In onze nieuwe woning zitten 4 led-spots in het plafond ingebouwd (op een dimmer). De spotjes zijnp parallel geschakeld, maarrr... De vD draden tussen de spotjes liggen los over het plafond en dat hoort eigenlijk niet uiteraard. Het plafond is echter gestuct dus even loshalen is er niet bij.. Hoe groot is het risico bij een dergelijke constructie? Hoe zou ik het op kunnen lossen zonder te hakken/breken? De spotjes zijn zonder trafo.

Alvast bedankt voor julli hulp!
 

Ingmar89

Specialist Verwarming
  • #2
Ik zou gewoon de vd draad losmaken, en een kabel aan het einde van de draad vastmaken. Dan aan de vd draad trekken tot de kabel er aan de andere kant uit komt.

Echt super is zon losse kabel niet, maar beter dan losse VD draad.
 

XanderH

Specialist Elektra
  • #3
Ik zou het in ieder geval niet zo laten zitten!

Om te beginnen is VD draad niet dubbel geïsoleerd. Dat betekent dat je bij de minste beschadiging al bloot koper hebt. Stel dat het plafond een metalstud constructie is dan heb je een grote kans dat deze draad beschadigd daar waar hij in aanraking komt met de scherpe randjes van het metalstud profiel, dan zet je met een beetje pech meteen je hele plafondprofiel onder spanning. Dat kan afhankelijk van wat er nog meer met deze profielen in aanraking komt vervelende gevolgen hebben (CV/water/gas-leidingen? Kanalen voor mechanische ventilatie?)

Ik weet ook niet hoe de boel nu is aangesloten, maar het zou me weinig verbazen als er nergens een vorm van trekontlasting is voorzien. Dat betekent dat je bijvoorbeeld bij het verwisselen van een lampje wel eens onbedoeld kracht kunt zetten op een verbinding (kroonsteen bij de spot, lasklem in de centraaldoos?). Gevolg is mogelijk een slecht contact, dus warmte ontwikkeling of vonkvorming...

Ik zou de draad vervangen door aansluitsnoeren. Deze netjes aansluiten in een daarvoor bestemde gesloten behuizing met trekontlasting, zoals dit:


De vraag is wel, hoe zit alles aan elkaar, en kun je bij het begin (centraaldoos?) komen?

Het écht netjes maken met buisjes enzo boven het plafond is natuurlijk ook mooi maar dat is achteraf onbegonnen werk.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu