Smartline 24/moduline 30/problemen warmteafgifte convector.

Karel235

  • #1
Beste specialist/kenner,

Jarenlang had ik Vaillant ketel en Vaillant thermostaat. Die deden precies wat ze moesten doen: het huis goed verwarmen, inclusief mijn studeerkamer met één convector, ingebouwd in een put. Dit ook bij zeer koud weer.

Op de Vallaint thermostaat zat namelijk voor (zeer) koud weer een handig knopje naar rechts: keteltemperatuur stoken van de 'ringleiding', bijv. 70 graden. Terwijl middels thermostaatknoppen de temperatuur in elk vertrek naar behoefte kon worden ingesteld. Dank zij die 'vaste' 70 graden in de ringleiding kreeg de convector voldoende continu warm water om de studeerkamer goed te verwarmen, ook als het goed koud was. Voor 'fine-tuning' zit in deze ruimte een 'muurthermostaatknop'.

Dezelfde (ervaren) installateur zei in 2002 dat met een NEFIT smartline 24 ketel en een NEFIT moduline 30 thermostaat (en buitenvoeler) hetzelfde kon.

Mooi mis dus. De overige ruimten, alle met plaatradiatoren worden PRIMA door de NEFIT-combinatie verwarmd, maar de temperatuur in de convector is veel te laag (vanwege modulerend stoken) om voldoende warmte af te (kunnen) geven.


Wie weet een oplossing?

Zelf denk ik in drie richtingen:
- een drieplaatsradiator met convectorribben met overcapaciteit
in de put en verder alles bij het oude laten
- een andere thermostaat, bijv, van Theben, die ketelgestuurd stoken
mogelijk maakt, maar de Smartline 24 voldoet helaas niet aan het
OPEN Therm protocol
- andere, slimmere, instelling van de Smartline ketel en de
Muduline 30 of Moduline 300 thermostaat, al of niet met buitenvoeler.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #2
Volgens mij kun je die moduline 30 instellen op convector??

Of schakel je ruimte compensatie uit.

Op bladzijde 29 staat hoe je hem op convector moet zetten
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #3
Een aan/uit thermostaat kan aangesloten worden op de groene stekker van contacten 1-2 (potentiaal vrij)

De ouderwetse regeling zoals u wenst, de andere dan loskoppelen van de aansluiting 3-4, of de 1-2 thermostaat gebruiken als overrul thermostaat bij alleen gebruik van convector en op de laagste stand zetten zodat de moduline weer WAregeld als de convectorruimte niet gebruikt wordt..

Vr Gr en succes ermee
 

Karel235

  • #4
Heren Obelix2 en Cvolieboy,

Hartelijk dank voor jullie reactie. Ben inmiddels - ALS LEEK - een en ander voor mezelf aan het uitzoeken/voorstellen. Met de handleiding van de moduline 30 op pagina 29 in de hand.

Twee vervolgvragen:

1)
Begrijp ik het goed dat zowel in de oplossing van Obelix2 als die van
Cvolieboy WeersAfhankelijke instelling van de Moduline 30 vereist is?

2)
Begrijp ik het goed dat een I/O thermostaat (als tweede en tijdelijke overrule-thermostaat) zoals voorgesteld door Cvolieboy, ketelgestuurd stoken mogelijk maakt. En hoe werkt dat dan? Gedraagt de Smartline zich dan als slaaf en doet de ketel dan wat ie opgedragen krijgt? En blijft bij inschakeling van deze I/O thermostaat de warmwatervoorziening van deze Nefit-combi-ketel ook dan zijn werk doen?

Hartelijk dank al vast voor een vervolgreactie
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #5
Als ik het goed zie dan werk jij al WA geregeld, gezien het feit dat je een buitenvoeler hebt aangesloten op de cv ketel.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
Als op de aansluiting 1-2 een aan/uit thermostaat aangesloten wordt, gaat de ketel op de aan/uit thermostaat stoken met als begrenzing de maximaal ingestelde ketel temperatuur.

Als de aan/uit thermostaat uitgeschakeld wordt (laag gezet) zal de WA regeling van de moduline 30 het weer overnemen. (hij moet dan wel op WA regeling ingesteld staan)

Het is voor de overige ruimten toch de bedoeling dat daar op de radiator thermostaat kranen wordt gestookt? als de studie ruimte niet wordt gebruikt.

Vr Gr en succes ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu