Siemens vaatwasser neemt (soms) geen water

Pompoen

  • #1
Onze 10 jaar oude Simens vaatwasser (E-nr SE64M350EU/40, FD 8411) blijft sinds kort soms in de laatste minuut hangen, een bekend probleem op dit forum. Daarnaast neemt de machine aan het begin van het programma, halverwege of soms helemaal geen water. Bij het openen van de deur aan het eind van het programma (half)vieze vaat en een droge, lauwwarme spoelruimte in plaats van een natte, hete walm. Maar ook dit gebeurt niet iedere keer.

Specifieker, als we vóór het aanzetten de alsluitkraan dicht en weer open draaien dan neemt de machine altijd water, te merken aan de waterslag in de leidingen in de eerste minuut. Al lijkt die waterslag wat minder fel dan normaal. Als we gedurende het programma de kraan nog een aantal maal dicht en meteen weer open draaien dan verloopt het programma normaal en is de vaat schoon, als we vergeten dit te doen dan is de spoelruimte aan het eind meestal droog en vaat nog half vies. En soms blijft de machine dan ook in de laatste minuut hangen.

De (aangepaste) schoonmaakroutine met soda hebben we één maal doorlopen, dit lijkt niet direct te helpen.

Ik heb het zeefje in het waterslot schoongemaakt, al was dat nauwelijks vies. Het bewegend deel daar achter kan ik met een tangetje (voorzichtig) bewegen, niet heel soepel maar dat zou ik ook niet verwachten.

Na verscheidene posts te hebben gelezen denk ik dat er iets mis is met het waterslot, aangezien 'kietelen' met de waterdruk meestal (altijd?) helpt. Slang met waterslot vervangen is nog een redelijk simpele en goedkope ingreep, maar eentje kopen en dan ontdekken dat het probleem elders ligt is toch wel erg jammer. Temeer omdat we over een half jaar gaan verhuizen en wel een werkende vaatwasser willen achterlaten, maar liever geen gloednieuwe.

Ben wel techneut maar niet thuis in witgoed, en de wederhelft zal het niet zo tof vinden als die machine een paar avonden achtereen open ligt en geheel buiten bedrijf is. Dus: slang met waterslot vervangen omdat het probleem zeer waarschijnlijk daar ligt, of toch maar een monteur inschakelen?

Alvast dank!
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
Niveauregelaar vervuild!!
 

Pompoen

  • #3
Dank voor je bericht S.oldeerbout!

Ik kan me wel voorstellen dat de niveauregelaar er iets mee te maken heeft, en hij zal vast wel vervuild zijn. Maar hoe kan het dicht en direct weer opendraaien van de kraan daar iets mee te maken hebben, die korte verandering in waterdruk bereikt de niveauregelaar toch niet? Als de machine uit staat dan zit het waterslot dicht (lijkt me) en 'voelt' de niveauregelaar al helemaal niets, toch is dat momenteel de manier om de machine water te laten pakken aan het begin van het programma.
Kunnen dit twee problemen tegelijk zijn?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #4
Ik geef je een tip , stop met theorieën en ga op onderzoek uit anders zul het nooit weten , want zoals je het nu beredeneerd kan het eigenlijk helemaal niet aan de vaatwasmachine liggen maar ligt het aan het waterleidingbedrijf.

Ik ga nog steeds voor de niveauregelaar , vaak te horen aan het meerdere keren horen klapperen van de waterleiding tijdens het water innemen.
Door vervuiling loopt het water niet snel genoeg naar de kuip en geeft de niveauschakelaar op de regelaar de machine te vroeg vrij om op waterniveau te zijn.
Door te spelen met minder waterdruk lukt het vaak wel omdat het water dan meer tijd heeft om door te lopen.
 

Pompoen

  • #5
Nog steeds geen tijd gehad om de machine open te maken, maar nadat het eerst slechter ging (elke waterinname kraan dicht & open moeten draaien) is de machine inmiddels zo ver dat hij weer water pakt zonder interventie. Er zal wel wat vervuiling zijn losgeschoten ofzo, zeker iets om in de gaten te houden en bij gelegenheid aan te pakken maar voor nu is de druk even van de ketel...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu