Schema check

123Klus

  • #1
Beste medeklussers,

Ik heb een huis gekocht en ben nu een kamer op de bovenverdieping aan het opknappen. Omdat ik het plafond eruit heb gehaald en de kamer verhoogd heb tot de nok, moest ik ook de elektra die zich op de vliering bevond omleggen.
Ik wil niet alle elektra op de verdieping opnieuw aanleggen en kom dan tot onderstaand schema, waarin slaapkamer 1 de kamer is die is veranderd.

Omdat de WCD's zich rondom kamer 1 bevinden is het gebruik van een centrale doos niet handig en zijn de meeste WCD's doorgelust (?). Ik heb wel overal lasklemmen in lasdozen gebruikt.
Dus nu de vraag: mag dit?
Ik verwacht geen grote verbruikers op de slaapkamers en er zitten 6 groepen in de meterkast.

Alvast heel erg bedankt voor jullie reacties!

Vriendelijke groet,
Anton
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Alle verlichting en schakelaars van 1 etage op 1 groep is niet handig. Als deze uitvalt, zit de hele verdieping zonder licht.

Beter is het om een verdeling te maken tussen voorzijde en achterzijde van de woning, en hiervoor dus (minimaal) 2 groepen te gebruiken.

Hier in huis zitten de centrale ruimtes (gang, 2x overloop) nog weer op een aparte groep over meerdere etages. Handig ivm de hotelschakelingen boven en onder aan de trappen, en ook de gekoppelde rookmelders op iedere etage.
 

123Klus

  • #3
Beste Walker,

Bedankt voor je snelle reactie. Het is inderdaad niet ideaal en het liefst had ik het ook verdeeld over minimaal 2 groepen. Helaas heb ik deze groep niet en om deze te plaatsen en door te trekken moet ik meer verbouwen dan ik nu wil. Gelukkig zitten wasmachine en cv-ketel en badkamer wel op een andere groep.

Voor mij is het nu vooral de vraag of het doorschakelen van stopcontact naar stopcontact naar stopcontact (ipv gebruik van een centraal doos) een probleem is. Mijn gevoel zegt dat het niet uitmaakt, omdat uiteindelijk ook alles door 1 draad naar de meterkast gaat. Maar zeker weten doe ik dat niet. Ideaal is het niet, maar is het gevaarlijk?

Groet,
Anton
 

Andre69

  • #4
Dit is een normaaldozen systeem, als je 3 of minder algemene groepen hebt, mag je maximaal 18 aansluitpunten per groep hebben.
Één aansluitpunt is een lamp, of WCD. Dubbel maakt niet uit, 2 WCD's onder een kapje wordt als één aansluitpunt gerekend.
Een algemene groep is een groep waar zowel verlichting als WCD's op zitten.

Meer als 3 algemene groepen mag je 21 aansluitpunten per groep hebben.

In jou geval ga je er ruim overheen, dus nee officieel mag het niet.
Of het gevaarlijk is ligt aan de gebruiker. Je moet er rekening mee houden dat je met zoveel WCD's en lichtpunten de boel sneller overbelast.
 

123Klus

  • #5
Beste André89,

Waar ik 2 stopcontacten onder elkaar heb getekend, is dit eigenlijk een dubbele WCD onder 1 kapje. Als dat inderdaad als 1 aansluitpunt telt, kom ik op 9 dubbele WCD's, 3 enkele WCD's en 6 lampen. Dat zou zelfs binnen het max. aansluitpunten vallen. Maar ik begrijp dat ik alsnog niet op elke WCD een grote verbruiker moet aansluiten :)

Bedankt voor de hulp!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu