Schakelaar mechanische ventilatie boven gasfornuis

Johnlee

  • #1
Beste allen,
In het nieuwe huis wordt de keuken vervangen, nu blijkt echter dat de 3-standenschakelaar van de mechanische ventilatie in de muur geplaatst is precies boven het fornuis.
Mag dit? Of moet wegens hitte/brandgevaar de schakelaar verplaatst worden?

Dank voor de reacties!
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Of het mag, weet ik niet. Als het mijn huis was, zou ik de schakelaar verplaatsen, alleen al om te voorkomen dat hij vies wordt.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
Zo,n schakelaar hoort doelmatig geplaatst te zijn, achter een kookplaat is niet doelmatig, je kan dat ding tijdens het koken niet veilig bedienen.
 

Johnlee

  • #4
Hoi headhunter,

Dank voor je reactie!
Kwan Ik die schakelaar een tikkie naar rechts verplaatsen door een sleuf te maken en met lasklemmen in de oude doos de draden doorverbinden?

gr
John
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #5
Dat mag alleen indien die oude doos bereikbaar blijft, dus er mogen geen tegels overheen geplakt worden, je mag er ook niet overheen stucken of er een (afwerk-)wandje overheen zetten.

En dat zal waarschijnlijk een rotgezicht zijn, zo'n deksel op de muur boven het fornuis.

Beter is het de leiding in de muur met een 'mofje' door te koppelen en de draden opnieuw te trekken. Of de leiding ergens anders onderbreken (als dat mogelijk is) waar je er naderhand bij kunt komen maar die niet in het zicht ligt. Vandaar af dan een nieuwe leiding naar het nieuwe schakelpunt.
 

Johnlee

  • #6
Hoi Kees,
Duidelijke uitleg, nog een vraagje tav een wellicht hele simpele oplossing.
Achter het fornuis komen geimpregneerde marmeren tegeltjes van 10X10 cm. Is het een otogestane oplossing om op de plek van de oude schakelaar een tegeltje te plaatsen, de te markeren en met siliconenkit vast te zetten?
Groet
John
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #7
Alhoewel ikzelf geen elektrospecialist ben kan ik me nauwelijks voorstellen dat dat mag. Een ander weet namelijk helemaal niet dat daar zo'n doos achter zit. Dus een volgende bewoner, of een installateur die bij jouw afwezigheid iets moet doen weet niet hoe het zit en denkt de bedrading te kunnen vervangen indien nodig.

Maar je zou even kunnen afwachten of Headhunter (of één van de andere elektromannen) hier nog reageert en er een definitieve uitspraak over kan doen. :wink:
 

Johnlee

  • #8
Dan blijven er twee vragen:
1. Is het toegestaan dat de schakelaar zich achter het fornuis bevindt (tav regelgeving en smeltgevaar)
2. Kan ik de schakelaar met lasklemmen op de oorspronkelijke positie een stukje naar rechts verplaatsen.

Ik hoor graag een reactie van de electromannen, dan kan ik verder met de keuken!

Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
1 als het zou kunnen smelten mag het niet, het moet bij normaal gebruik veilig zijn en blijven.

2 een lasdoos achter tegeltjes wil je niet, maar in theorie is het blijvend bereikbaar.

Je kan beter de buis tot aan het plafond opkappen, vlak tegen het plafond een lasdoos zetten(opbouw) en vanuit daar de nieuwe positie bereiken.
De doos zit dan boven de kastjes en nu en in de verre toekomst is dat ding bereikbaar en je hebt de tegeltjes ook netjes zonder kit vastzitten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu