Sanibroyeur zoemt, maar spoelt niet door.

Tessa

  • #1
Hoi,
Ik heb een sanibroyeur die vol is gelopen met water, maar niet leegloopt.
Hij zoemt, maar spoelt niet door. het is een sanicompact star.
weet iemand of hier iets zelf aan te doen is?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Misschien is ie verstopt of messen vast zitten of motor defect

evt stekker er uit en schoon maken.

handleiding en tekening

je kunt ook direct een service aan vraag doen bij sanibroyeur.

klantenservice
 

Rmoro

  • #3
Als het apparaat ouder dan vier jaar is, zou het goed kunnen dat de aanloop/startcondensator defect is. De waarde van dit component loopt terug met de jaren. Mijn sanibroyeur (sanipack) was ook steeds vaker aan het zoemen/brommen. Na schoonmaken deed hij het dan wel weer een tijdje, maar op een gegeven moment was het echt op, en bleef het apparaat alleen nog maar zoemen/brommen. Na vervangen van deze condensator loopt mijn zeven jaar oude sanibroyeur weer als een zonnetje. Het gaat om onderdeel 38 in onderstaande explosietekening. Zie ook de volgende video, op 6:08 toont en noemt hij de condensator:
Saniflo Saniplus teardown and membrane repair.

Ik was voor een nieuwe startcondensator met kabel 13,90 euro kwijt inclusief verzendkosten. De aansluitkabel van de startcondensator zit in het apparaat eenvoudig vast in kroonsteentje, solderen is niet nodig. In onderstaande foto links de nieuwe, en rechts de oude condensator. Let er bij de aanschaf van een nieuwe op dat behalve de capaciteit (10uF in mijn geval), ook de spanning overeenkomt (450V~). Overweg eventueel gelijk het rubber membraan (nr 15) te vervangen.

IMG_20211223_095343.jpg



pack_-2011.jpg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: Thie en Klusser_nl

Thie

  • #4
Dank Rmoro, uitstekende informatie inclusief tekening die mij in staat stelden mijn haperende Sanipack te reviseren. Naast een nieuwe condensator heb er ook een nieuwe microswitch ingezet, de oude functioneerde niet meer betrouwbaar. Deze twee onderdelen waren voor een paar euro per stuk bij de Okaphone te krijgen. Omdat ik hem nu toch uit elkaar had liggen gelijk ook het membraam vervangen. Maar toen ik die bij Warmteservice kwam afhalen had ik daar wel een klein beetje spijt van, liefst 45 (!) euro voor een dun lapje rubber. Dat is wel heel onbeschoft duur. Enfin, de Sanipack werkte nu weer prima.
Een paar dagen na de reparatie liep ik op sokken de trap naar het soutterrain af om daar in volledig doordrenkte vloerbedekking te stappen. $#%%T^&$&%%&^, had ik nou iets fout gedaan bij de montage? Al snel bleek het hier te gaan om een tweede pomp, een Sanidouche waar alleen de wastafel van de badkamer op zit aangesloten en tevens de wateronderharder. De laatste had in de nacht daarvoor een regeneratiecyclus gedraaid, de pomp sloeg niet aan en het spoelwater kwam via de wasbak omhoog die vervolgens overstroomde en ca. 10 vierkante meter vloer blank zette. De Sanidouche ook gereviseerd (de condensator had ongeveer geen capaciteit meer) en ruim drie dagen een bouwdroger laten snorren en nu is het allemaal weer in orde. Let er bij het weer in elkaar zetten op dat de rubberen dop waardoor de stroomkabel het schakelhuis binnenkomt (onderdeel 48 in de tekening) goed in het huis vastzit. Doordat je onderdeel 41 loshaalt en later weer terug duwt kan het zijn dat je die dop losdrukt en dat deze in de rubberen sleeve (18) terecht komt waar de stroomkabel doorloopt. Dit overkwam mij en ik had het totaal niet in de gaten maar kwam er redelijk snel achter omdat er nu water in het schakelhuis kwam, wat kortsluiting gaf en de groep in de stoppenkast af deed slaan. Om dit weer goed te krijgen moet de sleeve worden losgehaald waarna je toegang hebt tot de bewuste dop. De standaard klem heb ik tegelijk vervangen door een slangenklem, die is wat makkelijker vast te zetten.
Moraal van het verhaal (voor mij tenminste): controleer bij dit soort configuraties met een zekere regelmaat of de sanibroyeur goed aanslaat wanneer dat nodig is.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu