RTL Ventiel - Vloerverwarming / Stadsverwarming

Vanputten80

  • #1
Beste allemaal.

Ik heb veel topics gelezen, een hoop informatie gevonden op het internet (oa heatnet) maar ik kom er niet goed uit.

Ik woon nu 1 jaar in een nieuwbouw woning, geleverd met een vloerverwarming op stadsverwarming. Hebben een tegelenvloer.

In de winter kregen wij het niet goed warm in huis en werd de vloer niet warm. Nu ben ik informatie aan het zoeken over hoe te ontluchten en de beste instellingen. Ik krijg niet direct antwoord.

Wel lees ik op sites dat een RTL ventiel verplicht is maar ook een terugslagklep.

Ingesloten een plaatje van mijn situatie. Kunnen jullie mij adviseren waar het RTL ventiel zit, indien dat 3 is, waarom kan ik daar geen temperatuur op instellen?
Het verbruik was vorig jaar erg hoog. Ruim 3GJ per maand, daarvoor terug geen warme woning.

1. De aanvoertemperatuur
2. Is remote knop. (nvt deze vraag)
3. Links van 3 is denk ik het RTL ventiel, maar kan geen temp instellen.
4. Is denk ik de terugslagklep


Dank voor het advies
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #2
Een paar oomerkingen n.a.v. deze verdeler:
Op plaats 3 zal een thermostaatknop moeten worden geplaatst (RTL). Daarmee is dan de temperatuur van het retourwater in te stellen. Elke stadsverwarmingsmaatschappij (NUON, ENECO Etc.) geeft een waarde op van deze retourwatertemperatuur. Het verbruik is afhankelijk van die temperatuur: een verkeerde instelling beinvloedt het verbruik negatief. Juist bij stadsverwarming wordt er behoorlijk fezondigd tegen de regels. Men kiest een installateur die de ballen verstand heeft van de regels en kiest voor totaal foutieve verdelers, waardoor men uiteindelijk te veel aan energie betaalt. Dan krijg je vaak verwijten richting de stadsverwarmingsmaatschapijen te horen, maar de oorzaak kigt dus in de regel bij de keuze van verkeerde installateur en apparatuur.
Zo ook hier. Een totaal verkeerde pomp (die oorspronkelijk is ontworpen voor zonnecollectoren en niet voor vloerverwarming)
Kunststof aanvoer-en retourleidingen. Totaal verkeerd want vaak niet bestand tegen de hoge stadsverwarming temperaturen, die kunnen oplopen tot ca 90 graden C.
Gelukkig nog wel een verdeler gebruikt met terugslagklep (4).
Bij behoorlijk veel installaties op stadsverwarming ontbreekt deze ook, waardoor er ook teveel aan energie wordt gebruikt.
Allemaal gevolgen van verkeerde keuzes, die veelal hoofdzakelijk om "een prijsje" gaan, maar nadien voor problemen zorgen.
Het ziet er allemaal leuk uit met zo'n rvs verdeler, maar er zitten belangrijke fouten in deze verdeler en wijze van aansluiten, waardoor u teveel aan energie betaalt.

Helaas worden dit soort verdelers nog regelmatig toegepast en die fouten nog dagelijks gemaakt.....
 

Vanputten80

  • #3
Mijn vermoeden bevestig je. Dank voor de uitleg.

Ik ga terug naar de leverancier met deze informatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Betreffende installateur zal dat wel weer tegenspreken, maar een RTL ventiel op die plaats is voorgeschreven (en dus geen gewone thermostaatknop, maar een RTL ventiel. De retourwatertemperatuurbegrenzer RTL bestaat uit een speciaal thermostatisch ventiel en een voelerelement. Standaard thermostatische ventielen kunnen hiervoor niet worden toegepast.
Zoals al eerder vermeld: dit wordt vaak vergeten (of bewust niet toegepast) en is veelal de reden van een hoger energieverbruik waarover nog wel eens klachten zijn.
 

Vanputten80

  • #5
De installateur melde mij dat het niet verplicht is om een RTL ventiel te plaatsen, en omdat het niet verplicht en kosten te besparen heeft hij het niet gedaan. Dat vertelde hij eerlijk.
Hij komt vrijdag langs om een RTL ventiel te plaatsen, je comments neem ik mee en bij aansluiten zal ik het checken.

De motor vond hij wel geschikt. Ik merk er ook niets vreemds aan moet ik opmerken.
Mijn goals is het verbruik omlaag, want dat is me echt een doorn in het hoog. Ik zal een update geven wat er gebeurt met het verbruik na installatie.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #6
En op deze manier wordt men als leek op het gebied van vloerverwarming en de regels m.b.t. stadsverwarming om de tuin geleid!!
Eerlijk ? Pomp wel geschikt ?
Kosten besparen ? Ja zijn kosten (lekker goedkoop inkopen en duur verkopen!), maar niet uw kosten: u hebt inmiddels wel in de gaten dat het energieverbruik behoorlijk hoog is !

Dit soort "installateurs" zouden eens wat meer kennis moeten nemen van de regels m.b.t. stadsverwarming en gevolgen voor het energieverbruik door het monteren van ondeugdelijke systemen, in plaats van de opdrachtgevers praatjes te verkopen.

Dit soort verkeerde installaties komt behoorlijk vaak voor en is dan ook mede de reden, dat stadsverwarming niet altijd de beste naam heeft. Bij volgens de regels goed aangelegde installaties en installateurs die hun vak verstaan krijg je dit soort problemen niet.

Voorlichting is m.i. ook een belangrijk onderdeel van de taak van een goede installateur.

Als je weet hoe moeilijk bijv. de NUON kan doen als er iets niet in orde is, kan deze installatie nooit goedgekeurd zijn geweest door de energiemaatschappij.
 

Vanputten80

  • #7
RTL ventiel is geplaatst en de vloerverwarming aangezet.
Ben het verbruik aan het monitoren dat lijk een stuk lager te zijn. Wel kort om te zeggen dat het beter is maar het ziet er goed uit.

Belangrijker is dat ik merk dat de vloer warmer is dan eerst. Een stuk aangenamer!
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #8
En neem ook maar aan dat je echt minder energie gaat verbruiken!! Succes !!

Laat dit topic een les zijn voor iedereen, die met hetzelfde probleem zit of ook vloerverwarming wenst op stadsverwarming.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu